Kampanja „ČITAJ MI” proslavila 4. rođendan u Bjelovaru

0
219
ErnaRudnicki_KristinaCunovic_AlanKatic Kampanja Čitaj mi 2017

U četiri godine više od 40 tisuća djece i roditelja sudjelovalo je u 1000 događanja organiziranih u sklopu kampanje "Čitaj mi"!

Bjelovar, 3. travnja 2017. – Četvrti rođendan kampanje „Čitaj mi!”, kojom se promovira čitanje djeci na glas od rođenja, i Međunarodni dan dječje knjige proslavljeni su čitanjem priča i predstavom u Bjelovarskom kazalištu. Djeca su se zabavila uz pripovjetku o kampanji „Čitaj mi“ i koncertno čitanje bajki teatra Poco Loco. Priče su čitali glumci Erna Rudnički i Alan Katić, a rođendanskoj proslavi pridružila se i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić.

„Za čitanje nikad nije prerano, a samo 15 minuta čitanja na dan pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju. Zato je cilj kampanje 'Čitaj mi!' poticati roditelje da čitaju djeci od najranije dobi te njeguju zajedničke rituale čitanja koji će i njima i djeci biti svakodnevni užitak”, kazala je Kristina Čunović, koordinatorica nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja.

O uspješnosti četiri godine kampanje „Čitaj mi!” najbolje govore brojevi:

  • U 1000 događanja povezanih s knjigom i čitanjem sudjelovalo je više od 40 tisuća djece i roditelja.
  • U akciji „Čitam, dam, sretan sam” prikupljeno je više od 10 000 slikovnica za dječje odjele u bolnicama, pedijatrijske ordinacije, dječje vrtiće itd.
  • Više od 200 narodnih i školskih knjižnica uključilo se u kampanju.
  • „Čitateljski program za zatvorenike i djecu” povezao je najmanje 100 očeva i 200 djece u čitanju i slušanju odabranih slikovnica.
  • Otvorene su brojne male knjižnice (libroteke) u dječjim vrtićima i pedijatrijskim ambulantama.
  • U promociju čitanja uključilo se više od 4000 volontera.

Cilj je nacionalne kampanje „Čitaj mi!” da svako dijete u Hrvatskoj ima pristup slikovnicama i knjigama za djecu i da svaki roditelj bude upoznat s mnogobrojnim dobrobitima čitanja djeci naglas od rođenja. Dijete kojemu se čita od najranije dobi ima bogatiji vokabular, a čitanje dokazano poboljšava kognitivne sposobnosti djeteta i pomaže razvoju vještina čitanja i pisanja.

Vrijednost kampanje „Čitaj mi!” pokazuje i nominacija za najprestižniju  međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige nagradu Astrid Lindgren Memorial Award - ALMA 2017.

Više informacija o kampanji Čitaj mi i svim aktualnim događanjima možete pronaći na web stranicama "Čitaj mi!".

 

Prethodni članakTjedan svjesnosti o autizmu 2017
Sljedeći članak7-godišnji David Jamnić rasprodao karte za humanitarni koncert u Đakovu!