Kobne posljedice pljuske

0
197
batina dati na guzu

Koliko ste puta čuli ili pomislili: "Jedan udarac po stražnjici nikada nikome nije nanio zlo"?

Prema jednom velikom istraživanju provedenom u šest zemalja, djeca koju tuku imaju veći rizik da postanu anksiozna i agresivna u odnosu na vršnjake koje kore riječima... Batina, dakle, nije iz raja izašla!

Isto je i u zemljama u kojima je opće mišljenje da je udarac dobra metoda odgoja i u kojoj je ta disciplina kulturalno prihvaćena, iako su u tim zemljama psihološke posljedice na djecu mnogo manje. Znanstvena literatura dokazuje da takav način kažnjavanja djeci ne donosi ništa dobro.

Osobe koje udaraju druge općenito misle da imaju dobre motive za to. No, znanost tvrdi da u tome griješe. Neki istraživači smatraju da svaki čin nasilja odraslih prema djeci, bez obzira koliko ono bilo blago ili kratko, ostavlja emotivni ožiljak tijekom cijeloga života. To se djelomično može dokazati prisjetimo li se vlastitih osobnih iskustava. Među najživlja neugodna sjećanja iz djetinjstva spadaju ona povezana s boli koju su nam nanijeli roditelji. Neugodna sjećanja Za neke je to sjećanje toliko neugodno da ga, dok o njemu pričaju, pokušavaju predstaviti smiješnim. I dok o tome pričaju smiju se. Ali se ne smiju zbog ugode, već zbog stida. Da bi se zaštitili od boli koju im ta prisjećanja ponovno oživljavaju, maskiraju senzacije koje ih prate.

Istraživanje provedeno na različitim uzorcima od 336 obitelji u Europi, Aziji i Americi, objavljeno u "Child Development", otkrilo je da na djecu nikada ne treba dizati ruku. U istraživanju su intervjuirane majke i djeca iz Italije, Indije, Kine, Kenije, Filipina i Tajlanda. Utvrđeno je da su tajlandske majke najmanje sklone udarcima kako bi disciplinirale svoju djecu, dok na suprotnom kraju stoje kenijske i indijske majke.

Sva djeca koja su podnosila udarce bila su agresivna, anksiozna i imala su veće emotivne probleme u odnosu na vršnjake koji su kažnjavani nekim drugim metodama.

Izvor: www.italiasalute.com

Prethodni članakPlačljivoj djeci treba odmor i rutina
Sljedeći članakUbodi insekata: 5 prirodnih lijekova iz svake kuhunje