Dobro provjerite da li nekupujete opasne igračke

0
161
opasne igračke

U azijskim zemljama koncentriran je najveći broj proizvođača igračaka, a uvoznici su često nedovoljno informirani o sigurnosnim zahtjevima, kao i dokumentaciji koja mora pratiti igračke.

Ako sumnjate da bi igračka mogla biti štetna za vaše dijete lako možete na internetskoj stranici Rapexa provjeriti je li možda iz sigurnosnih razloga povučena s tržišta.
U azijskim zemljama koncentriran je najveći broj proizvođača igračaka, a uvoznici su često nedovoljno informirani o sigurnosnim zahtjevima, kao i dokumentaciji koja mora pratiti igračke. Svaka igračka trebala bi se prije stavljanja u promet podvrgnuti proceduri CE označavanja, a nakon uspješno provedene procedure mora biti označena CE znakom.

Procedura CE označavanja sadrži sve postupke i mjerne metode koji moraju rezultirati zadovoljenjem minimalnih zahtjeva sigurnosti proizvoda. Ukoliko na igračkama i postoji CE deklaracija, trebalo bi provjeriti tko jamči za istinitost tvrdnje da je igračka sigurna.

Opasne vezice i vrpce

Zavod za ispitivanje kvalitete ponudio je roditeljima neke od savjeta kako odabrati sigurnu igračku za svoje dijete.

Igračka mora biti primjerena dobi djeteta, na što treba posebno obratiti pozornost kada su u obitelji djeca različitih dobnih uzrasta. Treba voditi računa da igračka nije sastavljena od dijelova koje bi dijete moglo progutati. Sve što može proći kroz otvor koji nastaje kada se u krug spoje palac i kažiprst, nije primjereno djetetu mlađem od tri godine. Ukoliko se radi o igrački od tekstila, treba provjeriti linja li se materijal ili se čupanjem može lako odvojiti.
Igračka ne bi smjela biti opremljena vezicom ili vrpcom duljom od 15 centimetara, a ne bi smjela imati niti oštre rubove ili lomljive dijelove kojima bi dijete tijekom igre moglo ozlijediti sebe ili drugoga.

Koliko decibela proizvodi

Pažnju treba obratiti i na znakove upozorenja koji se nalaze na pakiranju ili na uputama za korištenje, te na buku koju igračka proizvodi, jer sve što prelazi 100 decibela može oštetiti djetetov sluh.

Ako se kupuje bicikl ili neko drugo vozilo treba provjeriti stabilnost i čvrstoću, te je li opremljeno primjerenom kacigom ili štitnicima.

Prilikom kupnje dobro bi bilo izbjegavati igračke koje uključuju bilo koju vrstu projektila, poput strijele, koja može uzrokovati ozbiljne ozljede.

Ako postoji mogućnost, trebalo bi provjeriti je li odabrana igračka možda iz sigurnosnih razloga povučena s tržišta, što se može učiniti preko interneta.

Izvor: www.net.hr

Prethodni članakUbodi insekata: 5 prirodnih lijekova iz svake kuhunje
Sljedeći članakMJESEČARENJE: Što učiniti za sigurnost djeteta?