Koliko igračaka treba djetetu?

0
268
Koliko igračaka treba djetetu?
Koliko i kakve igračke trebaje djetetu?

Djetetu nije potrebno mnogo da se zabavi gdje god se nalazilo. Dovoljno je da pogleda kroz prozor automobila i vidi izmišljeni svijet koji ga putem može zabaviti.

Igru mogu napraviti iz papira, kartona, cvijeća i mnogo drugih stvari, a ponekad su im dovoljni samo prstići. U svoju maštu djeca često vole uključiti i igračke. Osim što ih usrećuju, mogu im pomoći na razne načine – u motoričkom, psihološkom, socijalnom, ali i intelektualnom razvoju.

Kako igračke mogu biti korisne za moje dijete?

Igračke mogu biti primjer na kojem djeca uče o posljedicama svojih aktivnosti, posebno kod igračaka preslagivanja. Mogu se okušati u raznim vještinama u igračkama simboličkog tipa poput igračke-telefona, raznih alata, malih glazbala (ksilofon, triangl, mali bubnjevi) – takve, ali i mnoge druge igračke pogoduju razvoju njihove kreativnosti. Ovdje možemo ubrojiti sve igračke koje ne zahtijevaju mnogo uputa kako se koriste.

Zamislimo dvije bojanke koje prikazuju crno-bijeli crtež medvjedića u šumi. Jedna bojanka ima djelomično obojana polja instruirajući dijete koje boje da koristi, a druga bojanka je potpuno crno-bijela. Prva bojanka djetetu šalje poruku da postoji jedno kreativno rješenje, a druga da ih ima bezbroj.

Isto tako, neke igračke najviše pogoduju razvoju kreativnosti upravo zbog toga što djetetu pružaju mnogo mogućnosti na koje ih može upotrijebiti i obično su jednostavnijeg tipa poput običnog papira, drvenih letvica, kocaka i slično. Takve su igračke medij između uma Vašeg djeteta i svijeta.  U drugu, manje kreativnu skupinu, ubrajamo većinu računalnih, ali i drugih složenih igara gdje zadovoljstvo igre ostvaruju samo jednosmjerni scenariji kojima dijete ne može manipulirati, nego mora poslušati zadane korake.

 Koliko igračaka treba imati moje dijete?

Djecu uvijek veseli nova igračka. To se vjerojatno vidi u vašim zajedničkim posjetima dućanima. Iako je ponekad teško odoljeti dječjem veselju, istraživanja pokazuju da su djeca s mnogo igračaka i djeca s malo igračaka jednako zadovoljna njima. Također su pokazala da ako dijete okružimo većim brojem igračaka, ono će se usredotočiti na njih nekoliko kroz dulje vrijeme, potpuno zanemarujući ostale. Ne opterećujte se brojem igračaka jer će Vaše dijete ionako odabrati tek nekoliko partnera u igri.

Zaigrajte se i Vi s Vašim djetetom i njegovim igračkama

I Vi možete biti partner u djetetovoj igri s igračkama. To može biti dobar način da se više zbližite. Također, dijete Vam može puno toga reći načinom na koji se igra sa svojim igračkama. Ponekad može pokazati kroz igru da ga nešto brine ili smeta, a neće izravno reći jer se srami ili ne zna kako bi to reklo, pogotovo ako je mlađeg uzrasta. S druge strane, igra Vam može koristiti da se jednostavno bolje upoznate. Naime, Vaše dijete je, koliko god mlado bilo, jedinstvena osoba s razmišljanjima i mnogim pitanjima. Poslušajte ga, zavirite u  bezgranično carstvo u njegovom umu i postanite njegov dio.

Izvor: Hrabri telefon

Prethodni članakŠto je tempeh i zašto ga trebate jesti
Sljedeći članakGrah sa zeljem i dimljenim tempehom