Blog Mame Robot: O, more sinje!

0
405
mamarobot

Sitno  brojim do odlaska na more. Kao pravoj kontinentalki meni je to veliki doživljaj, a kao mami i supruzi skoro sve je isto već dvanaest ljeta: većinu sam vremena sama s djecom, a Bolji je Polovac i dalje vikend – turist.

K'o u filmu, već nas vidim za koji dan: "Krećemo rano ujutro. Starom cestom, obavezno kroz Liku. Iz Boljeg Polovca progovaraju lički geni i na sav glas pjeva Preko Kapele i Vrhovine, Otočac i Brinje, mala moja ne zaboravi me! Jedina novost bit će ta, što više neću moći uvjeriti Prvorođenog da su ove pjesme cool. Kad stignemo na odredište ne mogu se odmah opustiti pa čistim, perem, pospremam i naređujem. „Sve isto ko i doma“ zaključuje Bolji Polovac i usput najavljuje sutrašnji odlazak. Ja sam u komi, mada sam to već naučila stoički podnositi i ne prigovaram. Ako bilo što kažem znam i odgovor: “Ja sam šljaker, nisam ja na državnim jaslama da imam toliko godišnjeg!"

Ovoga su se ljeta, ipak, dogodile male promjene.

Drugorođenu smo već prije dva tjedna poslali s bakama na more. Od dvije bake uspjeli smo složiti jednu koja je u dovoljno dobroj fizičkoj i psihičkoj formi. Ipak, jedna je baka pokušala pobjeći, ali na vrijeme smo je "skužili" i vraćena je na otok. Drugorođenoj je sad već dovoljno dosadno pa me stalno zivka:"Bok! Imam pitanje!"… Zadnje se raspitivala o tome zašto ona, zapravo, ne ide na vjeronauk u školi. Stvari su otišle tako daleko da me propitkivala o tome kako se čovjek ispovijeda, a potom inzistirala da sljedeće godine ide na prvu pričest. Nisam reagirala odmah - kao inače, nego sam odgovorila diplomatski: "Sve ćemo se dogovoriti. A sad odi, prije prve pričesti, na kupanje. To će te odmah očistiti od grijeha pa nećeš ni trebati ispovijed ."

kolumna mame robot

Vjerujem da je ova religiozno-teološka epizoda utjecaj bake S. Zapravo sam živjela u uvjerenju da je moja mama partizanka starog kova.

Prvorođenom, dotle, na pamet ne pada odlazak ni na more ni u crkvu. Od jutra do mraka biciklom baulja po gradu, dopodne na gradskom kupalištu, popodne u kvartovskom parkiću. S obzirom na to kako brzo i nesmotreno vozi, a bez kacige, bojim se da bi on uskoro mogao na ispovijed kod lokalnog policajca.

Prethodni članakUtrka "Mliječna staza 2017" za prvu banku humanog mlijeka u Hrvatskoj
Sljedeći članakTest dječjih autosjedalica za 2017. g.