Kopiranje majke

0
62

Oponašanje je preteča mašte

S djecom je sve tako spontano i prekrasno. Svaki dan je iznenađenje. Jednoga dana
samo ćete se iznenaditi kad vaš mališan uzme telefon ili mobitel u ruku i počne “razgovarati”, digne ručicu u znak pozdrava čim izustite “pa-pa”, s krpom za prašinu prodefilira pored vas... Djeca najbolje uče iz iskustva – uključite ih u svoje aktivnosti

Ima li nešto ljepše od malene, bucmaste rukice koja počne mahati kad kažete “pa-pa”? To je ujedno i vrlo važna prekretnica u razvoju djeteta i neizostavan dio učenja.

“Oponašanje majke je važan dio razvoja djeteta i prethodnik je djetetovoj mašti”, kaže dr. Punam Kashyap, pedijatrica u Hackensack University Medical Centru u New Jerseyu.

Kako se razvija njegovo pamćenje, dijete će početi oponašati stvari koje ste učinili jučer (npr. obrisali stol), a ne samo stvari koje činite sad (npr. razgovarate telefonom.). Ponekad nije lako uključiti dijete u svoje aktivnosti, lakše mu je staviti crtić dok vi kuhate, a ne pustiti ga da kuha s vama, ali, vjerujte, ulaganje u njih dok su tako mali brzo će vam se isplatiti. Imat ćete pametno i samostalno dijete na koje ćete s pravom biti beskrajno ponosni.

Poticanje oponašanja vrlo je jednostavno - uključite dijete u rutinske aktivnosti:

• Ako posegne za stranicom knjige koju čitate, pokažite mu kako da okrene stranicu, tako da mu nježno pridržavate ruku.

• Ako počne mahati glavom dok se češljate, dajte mu češalj. Pohvalite ga za lijepu frizuru!

• Ako podigne ruku da mahne nekome, pomozite mu - uskoro će to moći napraviti samostalno.

• Ako kuhate dajte i njemu komadić nekog povrća, kuhaču i zdjelicu. I da, obavezno probajte (i oduševite se) “ručkom” koji je dijete skuhalo.

• Ako vješate rublje pokažite mu kako da vam dodaje rublje iz košare i kako da ga prije toga protrese.

Izvor: www.parenting.com

Prethodni članakDadilje.net - najbrži put do teta čuvalica
Sljedeći članakKako rastu slikovnice