Kraj školske godine...

0
315

Jedva sam ga dočekala. Još sam pod dojmom izrade herbarija, hrvatsko-ugarskih odnosa i geografskog položaja Australije i Oceanije.

Uvjerenje o tome da će moj ponos i dika – Prvorođeni – do kraja šestog razreda imati razvijene radne navike – značajno je poljuljano još negdje u veljači.

Od tada ga „ganjam“ i tjeram svoje, ne posustajem, a on urla i viče, na dnevnoj bazi. Iako je Prvorođeni inteligentan dječak i lako uči, do sada nije razvio radne navike, nego mi se čini da je na putu da puno bolje razradi taktiku pod nazivom "Kako u životu zaobići rad."

Naravno da je na kraju sve dobro završilo (Prvorođenom je to najjači argument), ali osim radnih navika, ostao je tu još jedan problem. Vikanje za najmanju sitnicu.

Znanstveno objašnjenje urlanja

Kao svaka majka koja ima sina, i ja sam svojega krenula opravdavati. Njegovo urlanje, naime, ima znanstveno objašnjenje.

Dokazano je da, iako se u djetinjstvu mozak razvije ubrzano, neki centri, kao oni zaduženi za suosjećanje i osjećaj krivice – zaostaju u razvoju. Pa je ovo period kad je normalno urlati na sve oko sebe. Nerazvijenost osjećaja za krivicu u kombinaciji s nesposobnošću za prepoznavanje riječi kojima se nekoga može povrijediti navode tinejdžere da urlaju bez prestanka.

Mada, ima tu i divnih, mirnih faza. Jedna od njih je i angažman oko fidget spinnera. To je jedna užasno popularna napravica.

Zapravo me jako zanima tko je izmislio taj spinner. To je sigurno neki didaktički genij.

Njegovo veličanstvo Fidget plemeniti Spinner

Nedavno sam pročitala da je to napravica koju možete neprestano vrtjeti među prstima i da se onda bolje osjećate.

Prvorođenog, zapravo, ne smiruje vrtnja, nego se opet pronašao u poduzetničkoj fazi. Naručuje spinnere preko ebaya i prodaje ih jeftinije nego što se mogu kupiti kod nas.

Osim toga krenula je i kućna izrada. I to je u redu. Jedini je problem što izrada tih famoznih spinnera uključuje vruće ljepilo i rad na mojem stolu u blagovaonici.

Odmah sam shvatila da je vrag odnio šalu čim sam ugledala da na stolu ispod „pištolja“ s vrućim ljepilom nema nikakve zaštitne podloge. I počela sam urlati. Očito je da su i meni neki centri zaostali u razvoju.

„Kakva si ti majka? u šoku i nevjerici pitala me Drugorođena. „ Ne daš djeci da ostvaruju svoje snove!“  E, pa djeco, ostvarujte vi svoje snove, ali nek' to bude negdje dalje od mojeg stola - ručno izrađenog. Pa kad ih već smiruje stalno nešto vrtjeti među prstima, odlučila sam da ćemo ljetne praznike započeti detaljnim čišćenjem prašine po kući. Nema tog spinnera koji će te smiriti bolje od kućanskih poslova.

Napisala Mama Robot (Draženka Robotić)

Prethodni članakNagradna igra: Pošaljite svoje dijete besplatno na Ljetni kamp Lonjsko polje
Sljedeći članakFidget spinner - šarena laž ili istina?