Kuma

0
11595

Dobrog čovjeka svatko hoće za kuma... znao je reći moj tata. On je bio jako mudar čovjek i svaka mu je bila na mjestu. Tim me je više čudilo što jedna osoba (skromnost ostavljamo za neku sljedeću priču) nikada u životu nije bila krsna kuma.

Oko mene svi su se nešto “kumili”, a moja slavonska duša tu i tamo je znala uzdahnuti, a na prizorima krštenja razne, četo meni potpuno nepoznate djece, i suzu pustiti. Srećom, u proteklih deset godina stekla sam ukupno tri kume za mojih troje nejači, pa se time glad za “kumstvom” utažila. Djelomično.

Moja draga prijateljica već neko vrijeme želi postati mama, i Bogu dragome hvala, pošlo joj je za rukom. Još i prije nego je sretnu vijest saznala – najavila mi je – da ću kad i ako do toga dođe – biti kuma! Istoga trena palo mi je na pamet desetak stvari koje bih mogla učiniti da dolazak na svijet tom djetetu bude ljepši, bolji, ugodniji. U maštanjima sam već nekoliko puta došla i do njezinog polaska u školu i koja će uloga kume u tom trenutku biti.

Za škloskih priredbi nenametljivo ću se ugurati u zadnji red, za rođendane peći kolače, a dao Bog i u svatovima zapjevati! Neki bećarac o kumama. S kumovima dobivaš novu, fora obitelj i krugovi se šire.
Sa svojim trostrukim majčinskim stažom, odmorna od duda i pelena, ali sa svježim sjećanjem na njih – ja ću biti kuma i pol – laskam si potajno. I dok se ja tako hranim srećom jer mi je na putu kumče, dobijem jedan neobičan poziv.
- Čuj, moramo se vidjeti. Da, da, sve je ok, Sve super. Ove godine moj Noah će se napokon krstiti i znaš on me pitao: Mama, može li Marija biti moja kuma – učinila me ponosnom moja prijateljica Monika prije kojih tjedan dva.
- Nego šta! Kumstvo se ne odbija – bit će mi čast – ispalila sam ko da me to svaki dan netko pita.
Dakle, uskoro 10-godišnji prijatelj mog sina, od svih ljudi na svijetu koje zna izabrao je mene za kumu.
To je i više nego dovoljno za gladni “nikadnisambilakuma” ego.
Dragi moji kumovi i prikumci, kriza nikad nije bila veća, a kuma nikad ponosnija i radosnija. Ti mala koja se još nisi rodila i ti mali s kojim ću tjedan dana nakon Uskrsa “pred oltar” – kuma je spremna i napeta ko puška postati i ostati uz roditelje jedna bitna figura u vašim malim životima.
Ako vas u školi budu tukli – vi samo recite: Nemojte da dođe moja kuma!
Vaša je kuma jača od njihovih tata!

Ljubi vas i štuje Hakuna Mamama marija@sretnidijete.net

Prethodni članakK’o gljive poslije kiše...
Sljedeći članakKao sluškinje sve su mame