Laku noć, svirači...

0
88

Svi koji me znaju malo bolje znaju koliko volim spavati. A kako je moja životna filozofija da svatko treba, ako ikako može, raditi samo ono što voli i što ga veseli, tako i ja zbilja puno spavam. Neki dan mi je muž u ne baš najboljem raspoloženju rekao: Ali ti ne funkcioniraš ako ne spavaš 12 sati! A ja sam rekla (oh, kako mudro i pametno): Ali to je moje ustavno pravo!
Baš sam nekako bila odlučna braniti svoje pravo na san. Zove moja mama prošlu subotu oko 11 sati.
- Gdje je mama?- pita Davida.
- Spava!.
- O, nebesa! - sigurno si je pomislila moja jadna mama. Taj sam dan, doduše ustala u 7 zbog klinaca, dala im doručak, podružila se, popila kavu, a kad se ustao tata, šmugnula natrag u svoj divni krevet.

Prvi izlazak u kino s mojim mužem za mene je protekao u znaku divnog spavanja, a on se čudom čudio i pomalo sramotio pred ostatkom društva. Gledali su film "Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške". Di ćeš bolje uspavanke.
Prije 15-ak godina sa svojom 10 godina mlađom sestrom išla sam čuvati nećake u Osijek. Da bi stigle na vrijeme, išle smo iz Đakova ranim vlakom u 6 ujutro. Za moj jadni organizam to je bio potpuni šok, pa sam, čim sam došla u Osijek, zaspala ko klada. Jadna Jelena borila se s dva mala nećaka, netko je zvonio na vratima, ja nisam znala za sebe, ali sam ju jedva nekako uspjela zamoliti da me na putu do ulaznih vrata ... pokrije dekicom! Znam da me je tada mrzila, a i ja bih nju da mi je to napravila, ali to je bilo jače od mene.

Život s troje male djece, noćna ustajanja, dojenja i sve što uz to ide sasvim sam lijepo podnosila. S time da sam svaku neprospavanu minutu nadoknadila čim bih uhvatila priliku. I možda nikada ne bih o ovoj svojoj strasti pisala tako otvoreno i možda vas davila s time da nedavno nisam naišla na crno na bijelo dokaz da se ovo moje spavajuće stanje ne mora nužno nazvati lijenošću.
"Da biste razumjeli snove, morate razumjeti spavanje. Ono je vodič kojim prolaze snovi. Ja ga doživljavam kao potpunu slobodu. Svakoga dana pristajem biti budna najviše 16 sati. Svaki dan jedva čekam priliku da izgubim osjećaj zatvorenosti u svojoj koži. Katkad poželim stopiti se s tim stanjem na tisuću godina. San je umnogome oslobađajuće stanje. Prvo, podupire emocionalnu slobodu time što vam osvježava tijelo. Shakespearov Macbeth ga zove "osnovnim hraniteljem životne glazbe". Zamislite san kao mali odmor na koji odlazite svake noći. On je balzam za vaše biće. Potreban je za zdravlje i preživljavanje. Ako ne dobivate dovoljno sna muha će vas razdražiti, um će vam se pomutiti te ćete biti skloni velikom dramatiziranju i bolnom naginjanju negativnim osjećajima. Uskraćivanje sna koristi se kao metoda mučenja koja uzrokuje paranoidne halucinacije i psihoze; bez ikakvog sna ljudi mogu preživjeti samo 11 dana.
San je važan jednako kao i kisik, hrana i voda. Život će vas izmoriti čak i ako uživate u njemu. Potrebni su nam redoviti popravci oštećenja koja nanosi život. San vam nudi blagoslov tog odmora. Uzburkanost se povlači, vaš metabolizam se usporava, vaša se osjetila isključuju, a vaše se tijelo prebacuje u iscjeljujući način rada.
San vas osvježava jer on:
• Osvježava dio vašega mozga koji upravlja emocijama.
• Izoštrava vašu memoriju i sposobnost za učenje.
• Jača vaš imunološki sustav i podiže vam raspoloženje.
• Čuva vašu ljepotu.
Osim svega navedenog, san oslobađa i oživljava vašu dušu tako što joj daje prostor za lutanje.
Iz knjige dr. Judith Orloff "Emocionalna sloboda"www.dvostrukaduga.hr
A za slobodnog strijelca poput mene nema boljeg do lutanja prostranstvima duše.

Ps. Kažu da se u ovom mom kraju ujutro, u zoru, prekrasno čuju ptičice. Ja ih još nisam čula, a ako do toga dođe – pisat ću vam.
Laku noć, dragi moji, ma gdje bili...

Hakuna Mamama
 marija@sretnodijete.net

Prethodni članakNajsretniji dan u životu! Opet?
Sljedeći članakKog ne boli nek se javi