Leptir govori!

0
84

"Naravno da mu neću pokidati krila!", uzviknuo je Davor zabrinutim roditeljima i zbunjenoj seki Sonji kad ih je pozvao da vide prekrasnog leptira i rekao im da će ga iskoristiti za bojenje slova. "Pokušat ću složiti boje na panou poput ovih na njegovim krilima!" Mama i tata su odahnuli, a Sonjica je i dalje nastavila dudati svoju ružičastu dudicu, ne shvaćajući kako se leptir našao u Davorovoj sobi i čemu sva ta gužva oko škole. Tata je obećao pobrinuti se za leptira i sačuvati ga od Šarenkovih nezgrapnih šapa i Sonjinih radoznalih prstića.

Davoru je trebao mir i tišina da se udubi u taj zahtjevan posao – u ponedjeljak pano doista mora biti najljepši u cijeloj školi! Marljivo je pretraživao papire, izrezivao i lijepio slova i boje, a zatim spremio stvari u torbu i s nestrpljenjem legao u krevet prespavati posljednju noć prije svog velikog uspjeha.

"Izvolite, Gospodaru, zapovjedite mi čime da vas usrećim…" , zašuškao je neki nepoznati glas ljudskim tonom pokraj Davorove glave! Oprezno i sa strahom u još pospanim očima, Davor je okrenuo glavu i pokraj svojeg lica, na jastuku, ugledao leptira. Što, zar leptir govori?! I otkud on na jastuku, zar ga nije tata negdje zbrinuo? "Mmmmolim?" jedva promuca Davor, a leptir mu šuškavim glasom objasni kako je dugo bio zarobljen u tijelu gusjenice, a sada želi pomoći svome osloboditelju i ispunjavati mu želje. Pripada rijetkoj vrsti čarobnih leptira koji su doletjeli iz druge galaksije prije nekoliko milijuna godina. "Znači, doista si iz Svemira?" upita, sada već sasvim budan i pažljiv, Davor. "Da, a sada požurite jer morate poželjeti želju do prvih jutarnjih zraka sunca – tada se ponovno pretvaram u običnog leptira."
"Želim, želim da moj projekt sa slovima uspije i da pano bude prekrasan, i da me svi hvale, i da učiteljica bude zadovoljna…" mrmljao je Davor zatvorenih očiju, još uvijek u dubokom snu dok ga je majka ujutro budila.
Na brzinu se obukao, stavio torbu na leđa i s pecivom u ruci, bacio jedan pogled na leptira u papiginoj krletki. Leptir je mirno sjedio na komadu jabuke i ničim nije pokazivao da je poseban.

Hoće li leptir ostvariti Davorove želje? Hoće li se vratiti u Svemir? Hoće li povesti i Davora? Čitajte u nastavku…

Napisala: Sanja Beraković sberakov@gmail.com

Prethodni članakBlatnjava ovca
Sljedeći članakKultura na kapaljku