Ljetne radionice od Ljetne tvornice znanosti u Samoboru

0
378
ljetne radionice Ljetna tvornica znanosti Samobor

Ako živite u Samoboru ili okolici i razmišljate kako svome školarcu organizirati vrijeme dok ste na poslu, pogledajte koje ljetne radionice nudi Ljetna tvornica znanosti (Summer Science Factory). Radi se o znanstveno-edukacijskom projektu namijenjenom djeci u dobi od 10 do 18 godina, koja imaju želju kreativno provesti ljetne praznike proučavajući znanost kroz interakciju s drugom djecom i mladim znanstvenicima.

Ljetne radionice se održavaju od 23. do 29. srpnja 2017.
Radionice svaki dan traju od 9 do 16 sati, osim zadnjeg dana kada je prezentacija radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak.
Izvodit će se 9 radionica za ukupno 45 sudionika. Kako je broj mjesta ograničen, prijavite se što prije - formular za prijavu je na samom dnu ove stranice.
Ljetne radionice se provode u prostorima OŠ Samobor.
Cijena: 400 kn

Prijave na Ljetne radionice znanosti

Prvo pogledajte opis ljetnih radionica dolje a ispod opisa je link za prijavu na izabranu radionicu. Radionice su poredane po uzrastu.

1. Ljetne radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Broj sudionika: 15 (rade svi zajedno)
Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na dvije radionice što je različito od radionica za starije uzraste gdje svatko bira jednu. Svaka od radionica koje su opisane niže traje tri dana pa sudionici prvo sudjeluju na jednoj pa na drugoj u toku tjedna. Kada budete ispunjavali formular poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 3 (3. je zadnji izbor).

a) Čarobni svijet kemije

Mentorice: Dorotea Vrbanović i Sandro Vuk
Zanima te kakvi se pokusi mogu napraviti sa sastojcima iz kuhinje? Želiš li napraviti vlastite kristale i svoj vlastiti sapun? Onda si na pravoj adresi! Saznaj kakve sve čarolije nosi kemija i pridruži se Čarobnom svijetu kemije i postani mladi znanstvenik (kemičar) na nekoliko dana!

b) Kod Merlina i vještice

Mentori: Petra i Mislav Udovičić
Želiš li upoznati čaroban svijet biljaka i napitaka, pridruži se laboratoriju Merlina i Vještice!

c) Radi!

Mentor: Ivan Novosel
Može li karton oživiti? Kako napraviti kartonskog robota kojem svijetle oči? Naučit ćeš kako napraviti različite šarene skulpture od kartona i oživiti ih pomoću motora i lampica koje upravljamo pomoću malenog računala zvanog Micro:bit. Možda karton čak i progovori ako mu ugradimo zvučnik? Dođi i nauči karton da radi 🙂

2. Ljetne radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

a) Nuklearna Katastrofa Ili Kako Ostvariti Svoj Evil Masterplan

Mentorice: Ana-Marija Kožuljević i Josipa Šimanović
Radioaktivni elementi ne trčkaraju uokolo sa prijenosnim radijima na ramenima, a zračiti ne znači nužno zračiti od sreće, makar ukoliko se pridružite ovoj radionici, Josipa i Ana-Marija definitivno hoće. Ako vas je ikad bilo strah mikrovalne ili bežičnog interneta, ovo je radionica za vas! Ako vas je ikad zanimalo što vam je potrebno za izgradnju atomske bombe, ovo je radionica za vas! Ako se pitate što je potrebno za nuklearnu katastrofu u nuklearnoj elektrani, svakako nam se pridružite! Nije ovo atomska fizika. Ili ipak jeste?

b) U potrazi za blagom...

Mentori: Nina Hećej i Tomislav Brenko
Što gusari i geolozi imaju zajedničko? Traže zakopana blaga 🙂 Na ovoj radionici ćete kroz puno aktivnosti naučiti kako geolozi traže nevidljive stvari ispod zemlje. Najvažnija je karta s blagom, tj. geološka karta, kako se čita i kako se crta. U već gotovom rudniku ćemo vidjeti kako izgledaju stijene ispod i kako se pomoću prepoznavanja stijena na površini može vidjeti što leži u zemlji. Proći ćete sve od analiziranja stijena u laboratoriju do snalaženja u šumi tražeći novu lokaciju za rudnik.

c) Vremenske priče

Mentorice: Helena Panijan i Ivana Marciuš
Vrijeme prolazi, a mi živimo iz dana u dan. Uživamo više ili manje, učimo, radimo, spavamo, igramo se... Nekad smo dobre volje, a ponekad bi najrađe spavali po cijeli dan. Zašto je to tako? Jeste li krivi ako ste zaspali na prvi sat? Kako svakodenevno raspoloženje ovisi o prolasku sati, dana, godina? Kako postići da se bolje osjećamo? Ako te zanimaju odgovori na ova pitanja, a uz to se želiš i dobro zabaviti, ovo je radionica za tebe!

3. Ljetne radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

a) Električne misterije

Mentori: Zvonimir Domazet i Toni Konsa
Ako ste ikad željeli znati o veličanstvenim električnim pojavama nanebu ili radu Nikole Tesle, ova radionica je za vas. Kako nastajumunje i gromovi? Želite saznati kako se energija prenosi na daljinu, ičime se znanstvenici i inženjeri bave?Od pomisli na fiziku tijekom ljeta ne mora se dizati kose na glavi.Pridružite nam se u otkrivanju električnih misterija, i u procesu sedobro zabavite!

b) Tri, dva, jedan - kemijaj!

Mentori: Matea Puđak i Matija Dvorski
Svi znaju za ugljikohidrate, masti i proteine. Nalazimo ih u hrani i piću koje konzumiramo, ali od kuda su se uopće pojavili? Što se s njima dešava prilikom kuhanja? Kako nam kemija može pomoći da postanemo vrhunski masterchefovi i kako će hrana koju pripremimo utjecati na naš organizam? Od gljivica zbog čijih „ispušnih“ plinova imamo tijesto za kruh, do čuvanja hrane prije frižidera i danas, naši će kuhari zasukati rukave za znanost.

4. Ljetne radionice za srednju školu

Program tvog kompjutera

Mentorice: ​Josipa Kajić i Lucija Šutić
Ne, ovo nije radionica o računalima, već o najsavršenije ugođenom stroju ‒ ljudskom tijelu. U sedam dana upoznat ćemo se s njegovim hardwareom i softwareom: organskim sustavima, funkcijama mozga i zakonitostima ljudskog ponašanja. Proučit ćemo i što se događa kada nas napadnu virusi i bakterije te raspraviti što su zapravo psihički poremećaji, a upravo ti „bugovi“ u ljudskom tijelu bit će tema istraživanja koje ćemo zajedno osmisliti i provesti.

Ako ste izabrali pravu ljetnu radionicu za svoje djete, ispunite prijavnicu.

Više informacija potražite na stranicama Ljetne tvornice znanosti
Prethodni članakZaboravljene igre i Mali plac u Samoboru
Sljedeći članakLjetne radionice za školarce od Ljetne tvornice znanosti u Splitu