Spojite korisno sa zabavnim - prijavite dijete na ljetni kamp Lonjsko polje

0
421
Lonjsko polje ljetni kamp

Dok se većina ljetnih kampova za djecu odvija na moru ili u gradu mi vam hoćemo predstaviti ljetni kamp na jednom nebičnom mjestu i sa specifičnim ciljevima. Radi se o ljetnom kampu biorazlikosti Lonjsko polje 2017.

Ovaj ljetni kamp za djecu se odvija u Parku prirode Lonjsko polje koje je najveće je zaštićeno močvarno područje ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. To je područje u kojem lokalno stanovništvo još živi u skladu sa prirodom ili na kojem možete susresti autohtone pasmine domaćih životinja: posavske konje, koji su preko cijele godine na pašnjacima, te križance divljih i domaćih svinja, koje seljaci slobodno puštaju u "žirenje" u hrastovim šumama. Dalje ovo područje podržava više od 2/3 hrvatske populacije ptica, 250 vrsta, od kojih se njih 138 gnijezdi u Lonjskom polju.

Ljetni kamp biorazlikosti "Lonjsko polje" je ustvari istraživački projekt koji direktno pridonosi popularizaciji prirodoslovnih tema, kretanju u prirodi i razvoju socijalno-komunikacijskih vještina kod djece.

Zato što nas je ideja ljetnog kampa upravo u Parku prirode Lonjsko polje nadahnula, postavili smo organizatorici ljetnog kampa, gospođi Ani Gašparović iz Insula Tours nekoliko pitanja.

Zašto ste izabrali upravo lokaciju Lonjskog polja za ljetni kamp i Etnoselo Strug za smještenje djece?

"Park prirode Lonjsko polje ima izvrsnu infrastrukturu i odlično osmišljene radionice. Najčešći boravak djece u Lonjskom polju je u sklopu jednodnevnih školskih izleta, pa je ovaj ljetni kamp izvrsna prilika za detaljnije upoznavanje sa prostorom, sadržajima i bioraznolikošću Parka prirode. Osim toga, park prirode se nalazi na sat i pol vremena vožnje od Zagreba, u blizini je autoceste, pa je lako dostupan posjetiteljima.

S druge strane, želimo promovirati i boravak djece u ruralnom ambijentu, pa smo se zato odlučili na Eko etno selo Strug koje nas zadovoljava kvalitetom smještaja i dodatnim aktivnostima koje ćemo imati na tom seoskom imanju. Naša tvrtka aktivno potiče stvaranje inovativnih i zanimljivih turističkih itinerera jer su istraživanja pokazala da ovakav inovativan pristup obrazovnom turizmu ima pozitivan učinak na razvoj samopuzdanja, samostalnosti, kreativnosti i tolerancije kod djece."

Lonjsko polje je ustvari močvara. Neće biti previše komaraca?


"Termin kampa i sadržaji su odabrani u suradnji sa edukacijskim timom Parka prirode i savjetovali su organizaciju kampa do sredine srpnja. Iduće godine bismo prošiliri mogućnost prijave na dva termina. Neki sadržaji su direktno vezani uz vodu (vožnja kanuima, vožnja brodom po Savi), a druge aktivnosti radimo u prezernatacijsko-edukacijskim dvoranama koje su klimatizirne, pa šetnjama po poljima, vožnja biciklima. U svakom slučaju djeca će se pripremiti za boravak u prirodi u ljetnim mjesecima, što uključuje korištenje zaštitnih sredstava od sunca, komaraca, te svijetlija odjeća."

Kakvu hranu mogu djeca očekivati?

"Hrana će biti domaća, od domaćih namirnica, a opet u skladu s onime što djeca vole. Tako da jela od mesa, krumpir, tijestenina, salate, voće...Naravno, ukoliko dijete ima posebnih prehrambrenih zahtjeva zbog zdravstvenog stanja, roditelj samo treba unaprijed najaviti da se jelovnik može prilagoditi djetetu."

Dali da djeca ponesu neku dodatnu opremu?

"Za rad u radionicama osiguravamo sve potrebne edukacijske materijale. Bilo bi poželjno da dovezu vlastiti bicikl. Ukoliko ga nemaju, budemo im osigurali bicikl. Od odjeće i obuće, ugodno, lagano, i tenesice u kojima mogu biciklirati i hodati po terenu. Svakako bi djeca trebala imati zaštitna sredstva od sunca i komaraca kao dio standardne zaštite u ljetnim mjesecima."

Specifični ciljevi ljetnog kampa Lonjsko polje

Djeca će se na ovom ljetnom kampu naučiti promišljati o održivom razvoju, zaštiti okoliša i očuvanju prirodne i kulturno-povijesne baštine. Ciljem kampa i razvoj slobodnog izražavanja i oslobađanja stvaralačkih potencijala, poticanje dječje mašte i kreativnog jezičnog izražavanja.

Ljetni kamp biorazlikosti "Lonjsko polje" održat će se u trajanju od 5 dana od 10. do 14. 07. 2017. na prostoru Parka prirode Lonjsko polje i na seoskom imanju Eko etno selo Strug koji se nalazi u neposrednoj blizini prijemnog centra u Krapju. Na kampu je predviđeno sudjelovanje 20 djece iz cijele Hrvatske u dobi od 8 do 12 godina.

Smještaj i aktivnosti u ljetnom kampu Lonjsko polje

Djeca će biti smještena u Eko Etno selu Strug, što je oko 1,5 sata vožnje iz istočnog dijela Zagreba. Osim radionica u Eko Etno selu Strug u kojem će djeca spavati i doručkovati će se istraživačke radionice te sportsko rekreativni sadržaji održavati i na još dva lokaliteta Parka prirode Lonjsko polje: prijemni centar Krapje i prijemni centar Čigoć. Upravo Čigoć je poznat time što je proglašen Europskim selom roda. Na većini kuća u selu obitavaju rode.

Voditelji radionica i edukatori imaju izvrsno stručno poznavanje tema te mnogo iskustva u radu s djecom.

Poželjno je da djeci dovezete njihov vlastiti bicikl na kamp.

Djeca sa mogu veseliti kreativnim i animacijskim radionicama „Mislim i živim zeleno“ u poslijepodnevnim i večernjim satima pod stručnim vodstvom (stručna suradnica kampa; Nataša Svoboda Arnautov – autorica udžbenika za prirodu i društvo: Pogled u svijet).

Prijevoz sudionika od Eko etno sela Strug do lokaliteta u Krapju, Čigoću i natrag je osiguran autobusom ili biciklima. Na kraju programa će sudionici kampa dobiti majice za uspomenu na ljetni kamp.

Na ljetni kamp Lonjsko polje 2017 se možete prijaviti najkasnije do 30.06.2017 ispunjenjem prijavnice koju pošaljite e-mailom na info@insula-tours.hr.

U cijenu je uključeno:

  • 5 edukativnih radionica pod stručnim vodstvom edukatora Parka prirode Lonjsko polje (Krapje- selo graditeljske baštine, Posavski konj, Bijela roda u Čigoću, Vodozemci, Žličarka – ptica sa žlicom)
  • 4 x noćenje u Eko etno selu Strug
  • 4 x doručak u Eko etno selu Strug
  • 3 x ručak u Eko etno selu Strug
  • 1 x ručak u Čigoću
  • 1 x ručak u Jasenovcu
  • 4 x večera u Eko etno selu Strug

Cijena kampa iznosi 1.600,00 kn, a uplaćuje se na transakcijski račun putničke agencije Insula Tours d.o.o., IBAN: HR58 2340009 1100230900, opis plaćanja: ljetni kamp bioraznolikosti “Lonjsko polje“.

Cijena prijevoza polaznika do kampa i povratak u mjesto stanovanja nije uključena u kotizaciju.

Za sve dodatne informacije vam stoji na rasplaganju Ana Gašparović, Insula tours d.o.o., tel. 099/6803-135 ili e-mail info@insula-tours.hr.

>> Pročitajte isto:  Biramo ljetni kamp za djecu - opširan pregled ponude ljetnih kampova

Prethodni članakBiramo ljetni kamp za djecu - opširan pregled ponude ljetnih kampova
Sljedeći članakLjetni nogometni kamp FCBEscola u Zagrebu počinje već od 19.6.2017