Kolumna: Moj ljetni planer 2017.

0
268

Još mjesec dana do skidanja u kupaće i javnog sramoćenja radi svih užitaka u proteklih nekoliko mjeseci. Na dijeti sam i borim se sa sobom. Dijeta se sastoji od skromnih obroka,  tako da sam za večeru dovoljno živčana pa su i naše večernje svađe češće...

Majica, potkošulja, gaće i čarape skinute odjednom i izvrnute na krivu stranu, čine mi se strašniji grijeh, nego kad nisam na dijeti. Pa galamim čim uđem u kupaonicu i ugledam nekoliko takvih „smotuljaka“ razbacanih unaokolo.

Kunska šetnja

Da jabuka ne pada daleko od stabla, dokaz je Drugorođena. Voli imati stvari pod kontrolom  - „K’o mama“ - reći će Bolji Polovac, pa ne podnosi iznenađenja. Pokušava preduhitriti vrijeme pa još od veljače priprema planer s igrama za dugo toplo ljeto.

Listam Ljetni planer 2017. da vidim koje ću sve uloge ovoga ljeta igrati.

Najviše me zainteresirala igra nazvana „Kunska šetnja“.  Iz opisa igre, nije odmah vidljivo šećemo li se i razgovaramo li o kuni - životinji ili idemo u šetnju do bankomata i tamo podižemo kune s računa. Poznavajući Drugorođenu kunska šetnja uključuje trošenje kuna po trgovačkim centrima! Naravno, mala rijetko troši kune koje je dobila od baka, teta i stričeva, pa mislim da ova šetnja, ipak, ima veze samo s mojim novcima.

Taksimetar

Moja najveća pogreška, u pedagoškom smislu, je prevoženje Prvorođenog s jedne na drugu slobodnu aktivnost. I to je dosegnulo vrhunac. Mali, jednostavno, koristi svaku priliku da ne ide biciklom, nego žica da ga vozim autom. A ja, slaba i nedosljedna, popuštam.

Na um mi je pala sljedeća ideja pa sam nedavno, čim je ušao u auto, počela proizvoditi zvuk nalik kucanju sata, odnosno otkucajima taksimetra. Mali je prvih nekoliko minuta šutio, a onda mi rekao (lagano uzrujan!) da ga to što radim iritira. „Ne radim ja ništa, to je uključen taksimetar koji otkucava kilometre! Ova će te vožnja koštati dvadeset kuna!“

Ovo s taksimetrom je urodilo plodom, a pročulo se, valjda, i izvan kuće, pa kad sam neki dan ponudila baki M. da je odvezem do liječnika, rekla je da će radije prošetati jer je to, ipak, puno zdravije!

 

Prethodni članak10 savjeta poljskog odgajatelja Januša Korčaka
Sljedeći članakZaboravljene igre i Mali plac u Samoboru