Mačkamama

0
149

Danas je poseban dan – dolaze klinci nakon tri tjedna boravka kod bake!
U gradu moga djetinjstva obišli su sve poznate lokalitete: parkove, hipodrom, dvorac Mačkamama (po gospođi koja je zdušno skupljala mace i brinula se o njima, a danas je pred dvorcem njezin spomenik s mačkama)…
Zamislila sam super ručak: juhicu, kolače, svježi kruh, poneko iznenađenje…
Nisam računala da bi beba danas mogla imati svoj show-time…
Dojim je, ona trlja oči, nadam se tuširanju u miru. Danas nije taj dan – urla čim uđem u kupaonicu. Umjetnik sam poput Hudinija – tuširam se u umivaoniku brzinom svjetlosti.
Uspijevam je zabaviti glazbenim mobilom i sjuriti se u kuhinju da pristavim kavu (priznajem, samo me kofein drži budnom 21 sat dnevno, sedam dana u tjednu - kriva sam). Pijem je vrelu, na stubama, s bebom u drugoj ruci (uvježbala sam to držanje, nema opasnosti). Noge mi se tresu od pentranja, neispavana sam kao pas – samo što ne zalajem od muke…
Napokon je spuštam da ugrubo izrežem nekoliko komada povrća i pristavim juhu. Posudica napunjena grahom (kupujem bilo kakav savjet o «igračkama» za bebe od 5 mjeseci!) više nije zanimljiva. Mama je, ipak, sprinter – juha je pristavljena.
Ona spava!!!
Umijesila kruh, nafilala kiflice pekmezom, sve spremno za pečenje. Pomislih na provjeru maila – budi se…
Pokušavam je još malo uspavati - stavljam je kraj sebe na krevet, dajem joj dudu i zatvaram oči. Zadnjim atomima snage držim se da ne zaspim prije nje. Beba vadi dudu iz usta, poput vještog konobara koji otvara pjenušac za «dobro potkoženog gosta», i počinje «priču»: aaaaguuuu, aaaa, buuuuuuu, giiiii, gaaaaaa, s ponekim vriskom kao snaša u šokačkim svatovima.
Naravno da ne mogu spavati, škiljim na jedno oko (kao, da ona ne primijeti da sam budna, pa će i ona zaspati – eee, jesam naivna), uživam u njenoj predstavi; umornoga tijela i do ruba pune duše.
Kroz otvoren prozor pridružuju joj se seoske mačke u istom revijalnom tonu (proljeće je – «to ljubav boli njih»), gotovo kao savršeni prateći vokali. Sada znam kako je biti Mačkamama!

Njiiiha!!!
(u glazbeno-revijalnom tonu) pozdravlja vas Mama Konj!

Prethodni članakAsimetrija je bitna!
Sljedeći članakSalata bez salate