Makrobiotička prehrana djece

0
106

Makrobiotčki pristup isključuje ideološki koncept i fanatične pristupe te naglašava individualizaciju kao neophodan koncept u prehrani – svi smo različiti, tako bi se trebali i hraniti. Stoga je ključno biti otvoren i spreman na prilagodbe
Roditelji koji žele svojoj djecu pružiti više, bolje, kvalitetnije... nerijetko se odlučuju na prehranu utemeljenu na načelima makrobiotike. Pa, iako se volimo pohvaliti kako smo demokratično i otvoreno društvo, osude, predbacivanja, kritike i neumjesni komentari koje ti roditelji doživljavaju ne govore tomu u prilog. Pritisak okoline često je puno veći problem za roditelja koji posebno brine o prehrani svog djeteta, nego sama prehrana.
i onda se roditelji zapetljaju u krug objašnjavanja, opravdavanja, debatiranja i dokazivanja. A ne treba biti tako. Na žalost, ispada da je još uvijek najnormalnije kupiti djetetu lizalicu sumnjive plave boje, ali je čudno i neprihvatljivo ponuditi mu, recimo, tanjur juhe od crvene leće.
Pročitajte što o tome kaže Jadranka Boban Pejić - prvo ime makrobiotičke prehrane u nas.
Nema deficita Makrobiotički pristup prehrani podrazumijeva raznolikost kao jedno od svojih osnovnih načela. Raznolika prehrana koja sadrži cjelovite žitarice, mahunarke, povrće, orašaste plodove, sjemenke, voće i povrće te pažljiva obrada i priprema obroka ne može izazvati deficite u prehrani, a pogotovo ne manjak proteina ili bjelančevina.
Makrobiotički pristup često upravo za prehranu djece preporuča ribu i plodove mora, pogotovo u mediteranskim zemljama kakva je i naša. No, isto tako smatramo da je moguće u prehrani djece provoditi i vegetarijanski i veganski koncept, ali uz naglašenu svijest i znanje o nutritivnim vrijednostima hrane, kontroliranje stolice i aktivnosti djeteta te obvezne dodatke prehrani, naravno, opet prirodnog i cjelovitog porijekla.
Veliki život
Makrobiotčki pristup isključuje ideološki koncept i fanatične pristupe te naglašava individualizaciju kao neophodan koncept u prehrani – svi smo različiti stoga je ključno biti otvoren i spreman na prilagodbe, pa makar one nekad odstupale od naših ideoloških i idealističkih uvjerenja.
Pritisak okoline često je puno veći problem za roditelja koji posebno brine o prehrani svog djeteta, nego sama prehrana.
Istina je da ako želite malo dijete hraniti prema makrobiotičkim načelima morate kuhati kvalitetne obroke, ali odabirom makrobiotike osobna njega i njega vlastitog djeteta podrazumijevaju cjeloviti pristup na svim razinama naseg postojanja, čime onda makrobiotika i opravdava svoj naziv «veliki život».

Više: www.makronova.com

Prethodni članak6 načina kako ljevake (na)učiti pisati
Sljedeći članakKada strani jezici?