Male ljutilice (u pubertetu) jako vas trebaju

0
273
ljutilice tinejdžeri vas trebaju

"Ali on samo šuti i šuti, a kad ga nekako privolim da nešto kaže onda iz njegovih usta izlaze samo riječi ljutnje i bijesa. Više uopće ne znam što da napravim i kako da se približim svom djetetu koje mi je do jučer sjedilo u krilu i plakalo kad sam ga ostavljala u vrtiću." Poznata vam je ova "svakidašnja jadikovka" mame jednog pubertetlije.

I tate razmišljaju slično, možda se ne slažu uvijek u svemu s mamama, što, dakako, izaziva sukobe među njima? Uglavnom, životna zajednica s djetetom te dobi tempirana je bomba i zato: naučite kako s njima i iznenadite ih svojom pribranošću.
Možda najveći izazov za roditelje tinejdžera su njegov otpor, šutljivost i promjene raspoloženja koji mogu dovesti do sukoba. Roditelji bi trebali imati na umu da dijete svojim ponašanjem uvijek i bez iznimke pokušava izraziti svoju neovisnost i individualnost te ispituje granice i uči. Promjene raspoloženja rezultat su i mnogih mentalnih i emocionalnih promjena, a uključuje iznenadne napade ljutnje i dekoncentraciju.

Okreću glavu i ljute se, ali vas trebaju više no ikad

Pubertet je razdoblje koje od roditelja zahtijeva da budu oprezni i razboriti, to je vrijeme u kojem djecu treba usmjeravati i suptilno utjecati na njih, a ne ih kontrolirati i sputavati.

Činjenica je da djeca roditelje ulaskom u pubertet trebaju možda više nego ikad, pa treba biti nježan i obziran. Pubertet je također vrijeme koje roditeljima daje iznimnu priliku da pripreme djecu za odraslu dob i stvore odnos pun međusobnog uvažavanja i poštivanja.
Sve u svemu, pubertet je kušnja za sve, ali nije razlog za brigu i strah.
Taj normalni dio odrastanja prošli smo svi - izazov za roditelje današnjice je možda ipak biti malo bolji, s više razimijevanja se odnositi prema djeci nego što su to u "naše doba" činili naši roditelji.
Moja mama je, recimo, često puta za vrijeme mog puberteta (i puberteta moje dvije starije sestre) jer smo otprilike u isto vrijeme bile u njemu znala reći kako dok je ona bila mala nisu ni znali za pubertet, pa i nije bilo problema. To je bio njezin način da kaže "Smiri se, proći će brinuli se mi o tome ili ne", a ja sam u svojoj glavi (ponekad i naglas - priznajem) govorila: Oh, kako ste samo glupi i neupućeni bili!

Autor: Marija

Prethodni članakTinejdžeri: SVI ih ljute i SVE ih ljuti
Sljedeći članakKrava (ni)je ljubičasta!