Mali istraživači u proljetnim vrtlarskim radostima

0
210
kako objasniti djetetu razvod


Oni sretnici među vama koji imaju vrt, počinju u proljeće s pripremama zemlje za sadnju povrća. Djeca vrtićkog uzrasta mogu vam pri radovima u vrtu biti izvrsni suradnici. Ne zato što će vam biti od konkretne pomoći, već zato što im je to sjajna prilika za učenje. Djeca vole kopati po blatu, to već znamo svi..stoga, vrtlarski pribor u ruke, gumene čizmice na noge i spremni ste za nove vrtlarske avanture!

Pobudite u djetetu interes za radove u vrtu

Dijete može shvatiti sadnju povrća kao dosadan posao koji se jednostavno mora obaviti, no, stvari mogu izgledati puno pozitivnije, ako mu ih takvima predstavite. Spustite kriterije-ne moraju baš svi redovi biti jednaki. Objasnite djetetu čemu služe. Dopustite mu da s vama isplanira što ćete saditi i gdje će to rasti. Dijete će se poželjeti igrati sa svakom glistom ili mravom na koje naiđe, pa ga nemojte požurivati..oni su mali istraživači i sve žele probati prstićima.

Pripazite na sigurnost

Ako prilikom sadnje vrta koristite kemijska sredstva za sprečavanje rasta korova ili za zaštitu od nametnika, pazite da nisu nadohvat dječjih ruku. Preporučujemo ne koristiti uopće ovakva sredstva, već potpuno organski uzgajati biljke, no, ako ih ipak koristite, pripazite gdje su. Vrtlarski pribor može biti opasan, pa radije nabavite djetetu male bezopasne grabljice i lopatice, kako se ne bi ozlijedilo. Ako vam je dijete sklono alergijama, pazite da ne boravi u blizini biljaka koje alergiju izazivaju.

Živite u stanu i nemate vrt? Također postoje mogućnosti i za vas!

Danas se na tržištu mogu nabaviti posebne kutije koje se stavljaju na prozore ili na balkone, a služe za sadnju biljki. U njima također jednako uspješno možete uzgojiti biljke. Jednostavno kupite sadnice i posadite ih u odjeljke u kutijicama, tako da znate gdje ste što posadili. Pripremite kanticu za zalijevanje, pročitajte savjete kako se koja biljka sadi, koliko se često zalijeva i koliko joj svjetlosti treba i zajedno sa djetetom radosno iščekujte prve plodove svog rada.

 

Izvor: www.parents.com

Prethodni članakU ritmu djeteta - odgoj bez prijetnji i ucjena
Sljedeći članakTerapija igrom može pomoći djeci koja nemaju prijatelja