Mali negativci: kako od pesimista do optimista

0
123
razvod roditelja

Loša životna iskustva, kao što su slabiji uspjeh u školi ili gubitak prijatelja, mogu potaknuti dijete da uvijek očekuje najgore. Dobra je vijest da možete potaknuti dijete da sagleda stvari i s pozitivne strane.

Iznenadit ćete se kad primijetite kako vaše dijete zna biti negativno. Suočavanje s njegovim negativnim mislima nije lako. “Na rođendanu neće biti zabavno.”. “Sigurno će padati kiša.”. “Nećemo stići na vrijeme.”... neka su od najčešćih negativnih misli i očekivanja vašeg malog pesimista. Ako ih primijetite – ne ignorirajte ih već nešto poduzmite. Za početak pažljivije poslušajte sami sebe, svog partnera i odrasle osobe s kojima je vaše dijete najčešće u kontaktu. Ako ga, recimo čuva uvijek mrzovoljna baka, ništa se nečudite što je vaš mališan postao novi Edgar Alan Poe.

Karakter ili oponašanje

Zašto su neka djeca negativna čak i u djetinjstvu? Neka jednotavno imaju takav karakter, a neka oponašaju roditelje. Loša životna iskustva, kao što su slabiji uspjeh u školi ili gubitak prijatelja, mogu potaknuti dijete da uvijek očekuje najgore. Naravno, nitko od nas nije dobro raspoložen cijelo vrijeme. Ipak, istraživanja pokazuju da djeca koja su sklona pesimizmu imaju veću mogućnost slabijeg uspjeha u školi i više zdravstvenih problema.
Dobra je vijest da možete potaknuti dijete da sagleda stvari i sa pozitivne strane.
Isplanirajte zajednički izlazak barem jednom tjedno. Otiđite u šetnju ili na sladoled s djecom. Kad su djeca sigurna u ljubav svojih roditelja, očekuju pozitivne stvari.

Dosadni rođendani

Kad primijetite da je dijete uvjereno da će npr. na rođendanskoj zabavi biti dosadno, pokušajte ga odvratiti od tih misli pozitivnim stvarima koje se mogu dogoditi, npr. da će možda na zabavi igrati neku zanimljivu igru ili vidjeti dragog prijatelja. Ili isplanirajte neku aktivnost koja će ga veseliti nakon rođendana, a u krajnjoj liniji, zašto bi dijete moralo ići na svaki rođendan na koji je pozvano.

Pa ni sami sebe ne tjerate na druženja s ljudima koji vam ne odgovaraju, koji vas umaraju ili su vamjednostavno – dosadni. Ponekad možete i samo poslati poklon djetetu koje slavi rođendan i pristojno se ispričati.
Neka djeca ne žele ići na školske izlete ili na izvanškolske aktivnosti, jer su uvjerena da će se osjećati neugodno. Recite im da postoji bezbroj lijepih stvari koje ih tamo mogu iznenaditi, a ako im ipak ne bude lijepo, neka slobodno okrive vas.
U svakom slučaju - budite pozitivni, jer ste svojoj djeci najbolji primjer.

Prethodni članakTeškoće u govoru: Slušajte i ohrabrite svoje dijete
Sljedeći članakMliječni zub: ovo su odgovori na najčešća pitanja ortodontu