Mali Samoborci učili programiranju odrasle sportaše!

0
321
Code club Samobor 4

Mladi Samoborci, učenici 3.b razreda Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora Martin Filipčić,  Petar Slamar i Ivan Vojvoda danas su malo zakasnili na nastavu. To i ne bi bila neka vijest - dogodi se svakome - da razlog kašnjenja nije bio "poslovne" prirode. Dečki su, naime, poslovno bili u Zagrebu na predstavljanju Code cluba Hrvatska i tom su prilikom odrasle sportaše (i pokojeg političara) učili tajnama - programiranja!

Code clubovi otvaraju se po gradovima diljem Hrvatske, ali i svijeta, radi organiziranja besplatnih tečajeva programiranja za djecu od 9 do 11 godina. Osnovni cilj je približiti djeci već tako male dobi osnove programiranja i programskog razmišljanja.

Code club djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Samobor i među prvima je u Hrvatskoj.

„Pučko otvoreno učilište Samobor se među prvima uključilo u Code club projekt u sklopu kojeg 20-ak djece cijelu školsku godinu besplatno pohađaju tečaj programiranja u Scretchu, HTMLu i Pythonu. Vrlo su aktivni i izuzetno zadovoljni, a imamo izvrsne reakcije roditelja te već sada listu čekanja za nove grupe“ – rekla je Jelena Vojvoda, ravnateljica POU Samobor.

Nedostatak IT kadra

Na predstavljanju Code cluba Hrvatska u Zagrebu okupili su se mnogobrojni predstavnici IT industrije koji su jasno izrazili problem nedostatka IT kadra koji je već sada prisutan u Hrvatskoj te već svima poznat nedostatni postojeći kurikulum za programiranje u redovnom obrazovnom sustavu.

Iskustva drugih Code clubova u Hrvatskoj pokazuju da se kao edukatori u Code clubovima uključuju ne samo nastavnici informatike i IT profesionalci, već i roditelji, studenti pa čak i srednjoškolci koji žele pomoći i volonterski se uključiti u poučavanje djece programiranju.

Volonteri, javite se!

„Bilo je izvrsno vidjeti naše male programere kako uče odrasle sportaše programiranju u Scratchu, na zabavan i opušten način, upravo onako kako se to i radi u našem Code clubu. Nadam se da će nam se uskoro pridružiti još neki volonteri koji bi pomogli u poučavanju programiranja djece i tijekom ljeta, jer je interes među djecom doista velik, a s otvaranjem Centra za mlade smo dobili dodatni kompjuterski kabinet i još više prostora za takve edukacije.“, dodala je Vojvoda.

Hrana prija poslije rada! Nakon obavljenog posla - Martin, Petar i Ivan uputili su se na svoj "pravi" posao - u školu!
Hrana prija poslije rada! Nakon obavljenog posla - Martin, Petar i Ivan uputili su se na svoj "pravi" posao - u školu!

Više o Code club Hrvatska na: https://codeclubcroatia.org/

Prethodni članakMAJČIN DAN: Ideje joj zvrcnu poput leptirića!
Sljedeći članak10 savjeta poljskog odgajatelja Januša Korčaka