Maloljetnička trudnoća: Mama je mama!

0
1300
maloljetna trudnoća

Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka, sučavajući ih često s nizom problema, od neprihvaćanja u obitelji, prekida školovanja, napuštanja od partnera, do teškoća u prilagođavanju i prihvaćanju svoje nove životne uloge - uloge majke.

Maloljetničkom nazivamo trudnoću u adolescentica između 15 i 19 godina. Statistički podaci pokazuju prosječan početak spolnog života djevojaka sa 17,2, a dječaka sa 16,3 godine.

Poznato je da svega 40% parova koristi neki oblik kontracepcije. Hormonsku kontracepciju kod nas koristi svega oko 7%, a u razvijenijim zemljama i do 40% adolescentica. Poražavajući je podatak da svega oko 27% parova koristi kondom pri prvom spolnom odnosu. To je jedan od razloga što je broj maloljetničkih trudnoća vrlo velik.
Problem maloljetničke trudnoće i maloljetnih majki sve je prisutniji u svijetu i kod nas. Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo se u 2009 do 2012 godine porodilo preko pet tisuća maloljetnica, čim se nalazimo na samom vrhu UNICEF-ove ljestvice zemalja s problemom maloljetničke trudnoće.

Nagla promjena života

Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka, sučavajući ih često s nizom problema, od neprihvaćanja u obitelji, prekida školovanja, napuštanja od partnera, do teškoća u prilagođavanju i prihvaćanju svoje nove životne uloge – uloge majke. Maloljetnička trudnoća i roditeljstvo iznimno su stresni događaji i mogu dugoročno negativno utjecati na razvoj djeteta, ili čak dovesti do napuštanja djeteta.
Dosadašnja iskustva u radu sa korisnicama na savjetovanjima i sastancima grupe podrške, pokazala su da korisnice uglavnom nemaju riješeno stambeno i financijsko pitanje, vrlo često ne postoji kontakt sa primarnom obitelji, prisutno je napuštanje djevojaka u njihovoj mlađoj dobi od strane njihovih roditelja, kao i fizičko i spolno zlostavljanje u pojedinim slučajevima. Djevojke su uglavnom napuštene od svojih partnera odnosno očeva djece. Većina djevojaka nema završeno srednjoškolsko obrazovanje.

Neprepoznat problem

Smatramo da ovaj problem još uvijek nije dovoljno prepoznat kod nas, ne postoji sustavna briga o maloljetnim trudnicama i majkama, te su one prepuštene vlastitom snalaženju. Osim Caritasova doma, maloljetne majke s bebom mogu boraviti još samo u Dječjem domu Zagreb, i to prije poroda i godinu dana nakon poroda. Bez pomoći države i često ostavljene od svojih obitelji, maloljetnice se u mnogo više slučajeva odlučuju na pobačaj ili davanje djeteta na posvojenje. Maloljetne trudnice i majke često ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć i podršku, gdje i u kojem vremenu i obliku mogu ostvariti svoja prava kao majke.

Udruga roditelja "Korak po korak" pokrenula je projekt "Mama je mama" namijenjen maloljetnim trudnicama i majkama. Problem maloljetničke trudnoće i maloljetnih majki sve je prisutniji i u svijetu i kod nas. Maloljetnička trudnoća i roditeljstvo iznimno su stresni događaji u životu mlade osobe i mogu dugoročno negativno utjecati na kvalitetu odnosa majka - dijete, te dovesti čak i do napuštanja djeteta.

 

mama je mama projekt
Baner na portal projekta "Mama je mama"

Projektom "Mama je mama" nastoji se pružiti maloljetnim trudnicama i majkama psihosocijalna podrška i pomoć kako bi im se olakšalo prihvaćanje i snalaženje u novim životnim okolnostima i novoj životnoj ulozi.
Telefon na kojem maloljetne trudnice i majke mogu dobiti sve potrebne informacije i psihosocijalnu podršku je info telefon 01/2442-061. Možete nazvati svaki dan od 12-14 sati.
Individualno savjetovanje prema individualnim potrebama majki osiguravamo savjetovanja s potrebnim stručnjacima (ginekolog, psiholog, pedijatar, školski liječnik, socijalni radnik i dr.), a s ciljem informiranja i povezivanja s odgovornim osobama u institucijama zbog pomoći oko nastavka školovanja ili zapošljavanja, realiziranja određenih prava iz socijalne i zdravstvene zaštite, pomoći u uspostavljanju narušenih obiteljskih odnosa i sl.

Izvor i više informacija: Udruga roditelja "Korak po korak" i na stranicama projekta "Mama je mama"

Prethodni članakBojenje kose u trudnoći
Sljedeći članakŠto bebi ustvari treba?