Kako objasniti djetetu da roditelji više ne žive zajedno?

0
315
kako objasniti djetetu razvod

Poštovani,
Molim Vas za savjet. Otac sam jedne predivne curice od 3,5 godina, zove
se Marija, ide u vrtić. Njezina mama i ja ne živimo zajedno, nikad nismo
bili vjenčani, Marija živi sa mamom. Njezina mama i ja smo u relativno
dobrim odnosima, komuniciramo, želimo sve najbolje za našu kćer. Marija
je, čini nam se, napredna za svoju dob i napredna je i fizički (velika
je), čini nam se da razumije više nego što mi mislimo. Mislim da bi jako skoro mogla uslijediti i pitanja, npr. zašto tata i mama ne žive zajedno. Molim Vas da mi kažete kako se postaviti u toj situaciji prema djetetu, što i kako joj odgovoriti, na koji način, a da to bude najbolje za nju, da joj bude najprihvatljivije?
Bit ću Vam zahvalan na vašem odgovoru.
Srdačan pozdrav!
Zabrinuti tata

Odgovara: Gordana Kastrapeli,
trener NLP -a, HNLP -a i hipnoze & coach

Drago mi je da ste ostali u kontaktu sa svojom kćeri iako ne živite s majkom djeteta. To je u svakom slučaju dobro. Djeci nikad nije lako prihvatiti razdvojenost roditelja, i pitanja će sigurno uslijediti. Najbolja stvar koju možete napraviti je – preduhitriti pitanja, i ponuditi odgovore prije nego su pitanja postavljena. U tome će vam istina i vaši osjećaji biti najbolji saveznik.U tako ranoj dobi djeca će teško razumijeti logična objašnjenja, oni se puno više oslanjaju na osjećaje. Budete li s kćeri imali iskren odnos, i korektan odnos s njezinom majkom, vjerujem da će sve biti u redu.
Jedan od najlakših i djeci najprimjerenijih načina da im pomognete prihvatiti izazovne situacije je pričanje priča, bajki, basni. Dajte si truda i osmislite priču za svoju djevojčicu, kojom ćete joj poslati poruku da je moguće da ljudi ne žive stalno zajedno, ali da se ipak jako vole. Vrlo je važno da s majkom djevojčice zadržite dobar odnos i da ni jedno od vas ne optužuje, ne orivljuje ili ne govori ružno o drugome.
Bilo bi izvrsno kad biste se s majkom vaše kćeri mogli dogovoriti što ćete joj reći o vašem odnosu. Bude li čula istu priču s obje strane, lakše će ju prihvatiti. Pritom nije potrebno da idete u puno detalja – dajte kratko i jednostavno objašnjenje, a ostalo vrijeme oboje pokazujte svojoj kćeri da ju volite i da vam je važna. S vremenom, kako bude rasla, vjerojatno ćete joj trebati dati više objašnjenja, no ako ostanete dosljedni u ljubavi to neće biti problem.Djeci su objašnjenja svakako potrebna, no bude li vaša kći imala vašu stalnu ljubav, pažnju i podršku u svakodnevnom životu, to što ne živite zajedno bit će samo mala stvar.

Drugi odgovor dala nam je Vesna Katalinić, dipl. soc. radnik
koordinator Savjetodavne linije za zlostavljanu i zanemarenu djecu,
Hrabri telefon.

Lijepo je vidjeti da brinete za dobrobit Vaše kćeri, jer su upravo takvi razgovori bitni i nezaobilazni dijelovi odgoja djeteta.

U svakom razgovoru koji ćete imati s Vašim djetetom bitno je da budete iskreni. Pri tome pripazite da dijete iz razgovora ne shvati kao da je jedan roditelj kriv za činjenicu da svi ne živite u istom domu. U razgovoru obavezno naglasite da Vi i njezina majka više niste par, ali da ćete njoj uvijek biti otac i majka, odnosno da se od nje ne možete rastati. Isto tako, naglasite da ju oboje jednako volite i da se ta ljubav prema njoj nije promijenila niti će se mijenjati. Valja imati na umu da se slična pitanja mogu pojaviti i kasnije, nakon obavljenog razgovora na tu temu. Marija će se vjerojatno i dalje interesirati ili će nešto propitkivati vezano uz Vaš odnos s njezinom majkom i bitno je i dalje biti otvoren prema tim pitanjima i odgovarati na njih iskreno kao i pričati s Marijom o njezinim osjećajima i razmišljanjima vezano uz situaciju. Također bi bilo dobro kada bi s majkom porazgovarali o mogućim pitanjima vezanim uz Vaš odnos i dogovorili se da na takva pitanja odgovarate usuglašeno. To znači da oboje odgovarate iskreno, da u razgovoru ne bude jedan krivac za probleme i da naglašavate da romantična ljubav između roditelja nije uvjet za ljubav prema Vašoj kćeri.

Preporučila bi Vam da pročitate brošuru Hrabrog telefona "I mama i tata – kad se roditelji rastaju" koja nudi savjete roditeljima koji su u postupku. Nadam se da ćete neke od ovih savjeta moći iskoristiti.brosura_razvod.indd

Prethodni članak10 stvari koje će vam vratiti energiju
Sljedeći članakNapokon i u Hrvatskoj - CRVENI NOSEVI Klaunovidoktori!