Slikovnica "Mama za Koka" razvija toleranciju prema drugačijima

0
330
Slikovnica Mama za Koka
Adopta, udruga za potporu posvajanju, odlučila se na izradu hrvatskog prijevoda i izdavanje slikovnice jer je ona izvrstan alat za senzibilizaciju djece na različitosti te razvoj tolerancije prema drugačijima.

Mama za Koka – hrvatsko izdanje slikovnice o posvojenju

Mama za Koka priča je o ptiću koji traži mamu koja mu nalikuje. Nakon duge potrage upoznaje mamu medvjedicu koja mu ne nalikuje, ali mu pruži ljubav i toplinu. Riječ je o hrvatskoj promociji slikovnice koja na djeci prihvatljiv način govori o posvajanju i prihvaćanju različitosti.

Adopta, udruga za potporu posvajanju, odlučila se na izradu hrvatskog prijevoda i izdavanje slikovnice jer je ona izvrstan alat za senzibilizaciju djece na različitosti te razvoj tolerancije prema drugačijima.

Predstavljanje sikovnice Mama za Koka
Predstavljanje slikovnice Mama za Koka autorice Keiko Kasza se je održalo u Gradskoj knjižnici Samobor 5. listopada 2016.

Slikovnicu Mama za Koku su predstavile članice Adopte Dorja Mučnjak i Jelena Vojvoda, odgojiteljice Sonja Pavlović i Mirjana Slamar te psihologinja Ksenija Bašić iz dječjeg vrtića „Grigor Vitez“ iz Samobora.

U tom je vrtiću slikovnica Mama za Koka korištena u sklopu projekta To-to-tolerancija kojim se među djecom radilo na razvoju tolerancije prema različitostima s posebnim naglaskom na posvojenje.

Mama za Koka slikovnica je napisana 1992. godine. Kritičari dječje književnosti odmah su pohvalili ilustriranu priču o životinjama s dubokom i nježnom porukom o važnosti brige i dijeljenja koju ne zasjenjuju površne razlike.

mama_za_koka

Autorica Keiko Kasza rođena je u Japanu, a u Sjedinjenim je Američkim Državama gdje i danas živi, diplomirala grafički dizajn. Izdala je 18 knjiga koje su prevedene na 15 jezika. Stvaranje knjige uspoređuje s glumom na pozornici: „Postajem lik na kojem tog trena radim. Pretvaram se da sam ptić koji traži majku ili praščić koji nastoji zadiviti svoju djevojku.“ Kako stoji u njezinoj biografiji, nije joj cilj stvoriti stotinu knjiga nego jednu zaista dobru koja će se na policama s knjigama zadržati generacijama.

Izvor: [highlight]womeninadria.com[/highlight]

Prethodni članakZahvalnost
Sljedeći članakKalendar trudnoće - koje promjene čekaju vas i vaše dijete