Maria Montessori: 12 bezvremenskih savjeta za učitelje i roditelje

0
3994
Maria Montessori
Najveći uspjeh za učiteljicu je kad može reći: "Djeca sada rade kao da ja ne postojim."

"Istina o životu sigurna je kao gravitacija: da bismo živjeli potpuno, moramo naučiti koristiti stvari i voljeti ljude.... a ne voljeti stvari i koristiti ljude." - Marija Montessori

Montessori metoda: Pomozi mi da to učinim sam!
Montessori metoda: Pomozi mi da to učinim sam!

Iako je još u prošlom stoljeću pokušavala promijeniti brojne stavove o odgoju i poučavanju djece neke njene misli, ideje i metode i danas su čista avangarda. Maria Montessori bila je prva žena u Italiji koja je upisala i završila studij medicine i utemeljiteljca je Montessori pedagogije.

Iskustveno učenje
Iskustveno učenje

Pitanje za razmišljanje školama, školstvu i školskom sustavu u Hrvatskoj danas je - zašto ideje žene rođene 1870. godine i danas zvuče kao utopija?.

Ona je tvrdila da učenje ne polazi od učitelja već učenika i čvrsto je vjerovala da djecu nije potrebno prisiljavati da bi učila već im  je jedino važno osigurati poticajno okruženje koje će ih pozivati na promišljanje i istraživanje.

Izrađivala je didaktičke materijale i pomagala, a moto njenog rada bio je “Pomozi mi da to učinim sam!” odnosno "Pustite djecu da nauče sami".

Maria Montessori rođena 1870. godine - njezine ideje su svježe i aktualne i danas!
Maria Montessori rođena 1870. godine - njezine ideje su svježe i aktualne i danas!

 

No, kako svaki sustav, pa tako i školski, počiva na ljudima (učiteljima, učiteljicama, nastavnicima, profesorima...) donosimo misli, stavove, ideje o kojima bi prije ulaska u učionicu  morao  i mogao razmisliti svaki od njih.

12 misli Marie Montessori o kojima bi trebao razmisliti svaki učitelj

 1. Ako se prema učeniku postavljamo neprijateljski, ono će naučiti tući i vrijeđati druge. Ako učenika hvalimo, ono će naučiti cijeniti druge.
 2. Ako ste iskreni sa svojim učenicima, oni će naučiti što je pravednost. Ako se dijete osjeća sigurno, ono će učiti vjerovati ljudima.
 3. Ako učenike često korite, oni će naučiti kako osuđivati druge. Ako dijete ismijavate, ono će postati stidljivo.
 4. Ako djetetu često govorimo da se mora sramiti radi svojih postupaka, ono će naučiti da se stalno osjeća krivim. Ako dijete često ohrabrujete, ono će imati veliko samopouzdanje.
 5. Umjesto pokuda o njegovom karakteru koncentrirajte se na ono dobro u njemu. Tako neće biti mjesta za ono loše.
 6.  Uvijek budite spremni pomoći učeniku kad vidite da mu treba i otići kada vidite da se samo dobro snalazi.
 7.  Poštujte dijete čak i kada napravi grešku, tako će ju brže znati i ispraviti
 8. Uvijek slušajte i odgovarajte na dječja pitanja i molbe - tako će znati da ste uvijek tu za njih i pazite kako se ponašate pred njim djeteta jer ono upija naše ponašanje.
 9. Poštujte dijete koje odmara, promatra aktivnosti ostale djece ili razmišlja o nečemu. Nemojte ga tjerati da umjesto toga radi neke druge aktivnosti. I djeci je potrebno razmišljanje.

  "Sam čovjek treba biti u središtu odgoja. Uvijek na umu treba imati to da se čovjek ne razvija na fakultetu, nego da njegov duševni razvoj počinje čim se rodi." - M. Montessori

 10.  Istina o životu sigurna je kao gravitacija: da bismo živjeli potpuno, moramo naučiti koristiti stvari i voljeti ljude.... a ne voljeti stvari i koristiti ljude.
 11. Sam čovjek treba biti u središtu odgoja. Uvijek na umu treba imati to da se čovjek ne razvija na fakultetu, nego da njegov duševni razvoj počinje čim se rodi  te da je najjači u prve tri godine života.
 12. Mi ne možemo učiti dijete kako da bude umjetnik, ali mu možemo pomoći da samo razvije: oko koje vidi; ruku koja sluša dušu koja osjeća.

Na našim stranicama možete pročitati još zanimljivosti i karakteristika Montessori odgoja.

Iz pera jednog roditelja razlika između Montessori i tradicionalne škole može zvučati ovako:

Kakva su Vaša iskustva sa montessori metodom? Napišite nam u komentarima!

 

 

Prethodni članakZmajevo gnijezdo u Zagrebu - središte okupljanja djece i mladih
Sljedeći članakSlonić Elmer u Samoboru!