Kako koristim maslinovo ulje

0
768
maslinovo ulje
Extra djejevičansko maslinovo ulje pomaže u prevenciji oštećenja tjelesnih tkiva koja uzrokuju slobodni radikali, smanjuje mogućnost pojave srčanih bolesti i raka te usporava proces starenja.

«Ne valja jesti masnu hranu! Masnoće debljaju!» Sve to slušamo od kada sami znamo napuniti tanjur. I mnogi od nas doista paze što stavljaju u tanjur, izbjegavajući masne delicije, odlažući masnoću na rub tanjura, ne jedući prženo u dubokom ulju…

Dijetalni način prehrane, uz mnogo zelenila, a malo masnoća, u jednom me životnom razdoblju doveo u paradoksalnu situaciju – manjak životno važnih masnoća u krvi! Rutinskom kontrolom krvi utvrđen mi je manjak masnoća prijeko potrebnih da bi otopile vitamine koje unosim «zelenom» prehranom.
Mnogostruko korisne masti
Masti u našem tijelu korisne su mnogostruko: osiguravaju normalan rad našeg organizma, sudjeluju u izgradnji i održavanju strukture stanica, služe u sintezi antitijela i nekih hormona, služe kao izvor topline i štite tijelo od ekstremnih temperatura, omogućuju apsorpciju tvari koje su topive u mastima, ponajprije vitamina A, D, E i K, a izvor su polinezasićenih masnih kiselina - esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam proizvesti nego ih mora unijeti hranom.
Masti također sadrže i tvari koje daju okus, aromu i punoću hrani. Masline su odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina (čak 75% ukupnih masti čini oleinska kiseline koja smanjuje razinu kolesterola)i dobar izvor vitamina E, glavnog tjelesnog antioksidansa, vitamina topivog u mastima.. Njihovim uzajamnim djelovanjem smanjuje se rizik od oštećenja stanica. Maslina sadrži i brojne tvari koje također imaju protuupalna svojstva. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, osteoartritisa i reume.

Maslinarstvo je opet "in"
Naravno, da bih nadoknadila masti, posegnula sam za onim najzdravijima – maslinovim uljem. Kako i nalaže tradicija Hrvatske kao mediteranske zemlje, uzeh domaća maslinova ulja. Na policama gdje je izbor od 30-ak talijanskih maslinovih ulja, nekad je onih nekoliko domaćih doista trebalo pomno tražiti.
Danas je hrvatsko maslinarstvo ponovno in, unuci nastavljaju prekinutu tradiciju svojih djedova, školuju se menadžeri koji maslinu i maslinovo ulje znaju pripremiti za proboj na svjetsko tržište, a marom starih težaka, tradicijom i kvalitetom, uspinjemo se na ljestvici najboljih maslinara svijeta.

Za večeru kruha i - ulja

Maslina se spominje još u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji. Predaja kaže da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.
Od antičkih vremena osiguravala je hranu, koristila se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti. Jedna je od najstarijih namirnica, poznata već između 5 i 7 000 godina, porijeklom s Krete.

Maslinovo ulje sa kruhom
Ukusna i zdrava večera - maslinovo ulje sa kruhom i sirom

Ovogodišnju količinu maslinovog ulja potrebnu za prehranu svoje obitelji, nabavili smo u maloj privatnoj uljari na Braču. Iako cijenom višestruko premašuje kvalitetna suncokretova ulja domaće proizvodnje, maslinovo ulje je nezamjenjivo za našim sto
lom. Ove smo godine kupili 30 litara i sigurno ćemo ih potrošiti. Većini Hrvata, iako smo mediteranska zemlja koja naginje takvom načinu prehrane – puno ribe, povrća i maslinovog ulja, ta se potrošnja čini pretjeranom. Nama je taman. Nismo toliko napredni da ulje koristimo i u pripremi kolača, ali je ukrasna bočica s maslinovim uljem svakodnevno na stolu – od doručka do večere. Ulje je ponovno prvoklasno – bogate zelenkaste boje, gorkasto, s mirisom masline. Najčešći odgovor na pitanje «Što ćete doručkovati/večerati?» kod nas je: «Kruha i ulja». Recept je jednostavan – na tanjur sipate maslinovo ulje, posipate ga miješanim sjemenkama iz teglice koju držite u hladnjaku, na rub tanjura stavite veliku žlicu svježeg kravljeg sira, a na stol krišku svježe ispečenog kruha od nekoliko vrsta žitarica.

 

 

 

 

Od kuhinje do kupaonice i natrag
Čini se jednostavno, ali je u pripremu uloženo mnogo truda. Masline je trebalo uzgojiti, pobrati i u pravo vrijeme i na pravi način pripremiti ulje. Ulje treba čuvati u posebnim uvjetima – u tamnim staklenim bocama, u mračnom i hladnijem prostoru. Sjemenke treba ispržiti (suncokret, buču, sezam, lan i sol) te ih samljeti i uskladištiti u hladnjaku. Kruh treba ispeći – nadahnuti se izborom žitarica u ostavi (proso, heljda, raž, zob), samljeti ih i umijesiti s integralnim brašnom i domaćom sirutkom u ukusan kruh pečen u glinenom kalupu. U svakom dijelu pripreme toga doručka vidljiv je ljudski trud, znanje, vještina i ljubav – nezamjenjivi sastojci za zdravlje koje ulazi na usta.
Moja su djeca odrasla na maslinama i maslinovom ulju. Iako kontinentalci rođenjem, razvili smo ljubav prema maslini, njenom okusu i bogatstvu. Klinci su još u bebi-hranilicama uživali u grickanju njezina ploda, oporosti i bogatstvu okusa, a prve kašice u kojima je korištena masnoća bile su one s maslinovim uljem.

Čitajući suvremena znanstvena istraživanja o štetnosti kemikalija dobivenih iz nafte koje se upotrebljavaju u preparativnoj kozmetici, čak i onoj za bebe, posegnula sam za maslinovim uljem i za njegu kože svoje djece – od najmlađe, 7-mjesečne kćeri, do najstarijeg, 6-godišnjaka.

Kašalj starije kćeri «liječim» mažući joj prsa i leđa maslinovim uljem i umatajući je u domaće laneno platno preko noći. Kašalj postaje mekši i rjeđi, a iskašljavanje završava nakon dan-dva.

Kožu lica i trbuha za vrijeme trudnoće njegovala sam maslinovim uljem i talogom s dna boce domaćega ulja.

Za vrijeme dojenja imala sam problema s kožnom bolesti koja je izazivala iritantan svrab oko očiju. Problem bi bio rješiv kortikosteroidima, ali ih zbog dojenja nisam željela upotrebljavati – ponovno je spas bio u maslinovom ulju.

U našoj ga kući ima u gotovo svakoj prostoriji, u najraznovrsnijoj upotrebi. Ipak, najčešće je u kuhinji, upotrijebljeno hladno, onakvo kakvo čuva najviše korisnih sastojaka za organizam.
Dolijevam ga u blitvu kuhanu s krumpirom, u salatama ga miješam s crnim bundevinim uljem, a ukusno je i u krumpirovoj salati s više vrsta zelenila – svježe ubranih mladih listića maslačka, matovilcem, rikulom i crvenim radičem.

Naši prijatelji ga ipak najviše vole u teglici, sa začinima i kockicama domaćeg ličkog sira. To je malo bogatija i dorađenija varijanta pripremanja maslinovog ulja sa začinima. Netko ga zatvara u bočice s ljutim feferonkama, netko s ružmarinom, kaduljom i mirisnim travama, a ja njime zalijem kockice sira posute listićima bosiljka, origana, listom lovora i jednim češnjem češnjaka.

 

Maslinovo ulje sa začinima i ličkim sirom - prava delicija!
Maslinovo ulje sa začinima i ličkim sirom - prava delicija!

Zaključak je jasan: uvođenjem maslinovog ulja u svakodnevnu prehranu unijet ćete zdrave masnoće u organizam, potaknuti jednu od najisplativijih tradicionalnih privrednih proizvodnji svoje zemlje, obogatiti jelovnik kreativnom upotrebom ove zlatno-zelene tekućine… Nije toliko važna količina masnoća koju unesete u organizam, koliko njezina kvaliteta – tada se ni cijena litre kvalitetnog maslinovog ulja ne čini pretjeranom.

Dobar vam tek i sretno vam istraživanje maslinova ulja!

Autorica: Sanja Beraković

Prethodni članakMoji božićni kolačići
Sljedeći članakPopečci na 4 načina