Mi u razvodu, dijete u šoku...

0
106
razvod roditelja

Odluka je donesena i povratka nema. Više se ništa ne može (i ne želi) popraviti i sada je pitanje samo kako što brže i što bezbolnije proći kroz cijeli mučan proces.

Što reći djeci... Pitanja su to kroz koja prolaze mnogi roditelji čiji je brak doživio brodolom u kojem nije bilo preživjelih. Evo što o toj temi kaže prof. Hana Hrpka, savjetnica Hrabrog telefona - organizacije koja organizira profesionalnu potporu obiteljima u težkim životnim situacijama.

Razvod je izrazito stresan i emocionalno težak za odrasle osobe koje barem otprilike znaju što se događa. Za djecu je razvod roditelja također izrazito teško razdoblje. Ne znam da li je netko razgovarao s djetetom o tome kroz što prolazi Vaša obitelj. Djeca se boje kada osjećaju da se nešto važno događa s roditeljima, pogotovo ako je to za njih ugrožavajuće – boje se da će ostati ostavljena, da ih roditelji ne vole, da ih roditelj koji odlazi ne voli i ne želi brinuti za njih i sl.

Prilagodit će se promjenama

Općenito se misli da djeca ne mogu shvatiti što se događa te da će ih razgovor samo zbuniti. Međutim, istina je da se djeca lakše prilagode promjenama, čak i ako su teške za njih, no samo ako znaju što se događa i imaju podršku ljudi koje vole. Djeca ne žele da se njihovi roditelji rastanu. Ponekad misle da ona sama mogu “pomiriti roditelje” ili na neki drugi način kontrolirati situaciju. To ne mogu ako nisu stalno uz roditelje, pa se boje odvajanja. Dakako, i okolnosti koje su dovele do razvoda i u kojima je dijete živjelo, mogu učiniti da se dijete osjeća nesigurno i nevoljeno. Zapravo se nameće jako mnogo važnih pitanja – koliko se s djetetom razgovaralo o razvodu? Tko je djetetu podrška i kome se dijete može požaliti kada zatreba? Prihvaćaju li se i uvažavaju doista djetetovi osjećaji u vezi razvoda, kakvi god oni bili? Što dijete proživljava u školi od strane svojih vršnjaka kada ga ostavite u razredu? Kakav je odnos i komunikacija između Vas i supruga za vrijeme cijelog procesa razvoda?

>> Pročitajte isto: Kako objasniti djetetu da roditelji više ne žive zajedno?

Za djecu je razvod gubitak

Djeca razvod roditelja doživljavaju kao istinski gubitak. Tema razvoda je vrlo složena i teška, no bitno je naglasiti nekoliko bitnih stvari u odnosu prema djetetu tijekom tog procesa: dijete treba ostati zaštićeno od sukoba odraslih i njihove svađe, treba znati unaprijed što će se događati te imati kontakt s oba roditelja. Kada se s djetetom razgovara o razvodu, obavezno se treba naglasiti da dijete nije krivo za razvod i da ga oba roditelja još uvijek jednako vole te da ne mora birati strane. Ono što svakako treba izbjegavati jest tražiti od djeteta da prenosi poruke drugom roditelju, vrijeđati drugog roditelja pred djetetom, tražiti od djeteta da donese mišljenje o “odraslim pitanjima” (imovina, alimentacija, viđanja, skrbništvo i sl.).

>> Pročitajte isto: Terapija igrom pomaže djeci razvedenih roditelja
Ponavljam, razvod je jako stresan, emocionalno zahtijevan i složen proces stoga, ukoliko procijenite da bi Vam, uz podršku Vaših najbližih, od koristi mogla biti i sustavna, organizirana profesionalna potpora, pokušajte joj dati priliku. Možda Vam osobe koje se godinama bave ovakvom vrstom problema ukažu na nove načine nošenja sa situacijama, koje Vas i Vaše dijete čekaju u ovom zahtijevnom procesu.

Autorica: Hana Hrpka

Prethodni članakPrednosti planiranja tjednog jelovnika
Sljedeći članakSupermame zbog kojih se osjećamo loše