MJESEČARENJE: Što učiniti za sigurnost djeteta?

0
82
mjesečarenje

Iako mjesečarenje nije opasno samo po sebi, važno je poduzeti neke sigurnosne mjere kako bi se uklonila opasnost da dijete padne, udari u nešto, izađe kroz ulazna vrata ili krene u vožnju (ukoliko se radi o adolescentu).


Ove jednostavne upute mogu pomoći

* Ne budite dijete jer bi ga to moglo prestrašiti. Umjesto toga, nježno ga odvedite natrag u krevet.
* Zaključajte prozore i vrata, ne samo u dječjoj spavaonici već u čitavom domu, u slučaju da vaš mladi mjesečar odluči krenuti u šetnju. Razmislite o posebnim bravama ili bravama posebno dizajniranim za sigurnost djece. Ukoliko se radi o djeci dovoljno staroj za vožnju, držite ključeve od auta na sigurnom.
* Kako biste spriječili padove, ne dozvolite da dijete spava na krevetu na kat.
* Uklonite oštre ili lomljive predmete iz blizine djetetova kreveta.
* Opasne predmete držite izvan dohvata.
* Uklonite prepreke iz dječje sobe i iz stana kako biste spriječili spoticanje. Obavezno uklonite nered sa poda (u dječjoj sobi ili igraonici).
* Postavite sigurnosna vrata izvan sobe djeteta i/ili na vrhu bilo kakvih stepenica.

Što još možete učiniti kako biste pomogli djetetu?
Ukoliko mjesečarenje nije jako učestalo i vaše dijete ne dolazi u opasne situacije tijekom epizoda mjesečarstva, nema razloga za nekim posebnim tretmanom. Međutim, ukoliko je često ili se nastavilo i kod mladog adolescenta, posavjetujte se o tome s djetetovim liječnikom.

Za djecu koja često hodaju u snu, liječnik će preporučiti terapiju zvanu buđenje po rasporedu. To dovoljno prekida cikluse sna kako bi se prekinulo mjesečarenje. U rijetkim slučajevima liječnik će propisati lijek kao pomoć za djetetov san.

Još neki naputci koji mogu pomoći da se smanji učestalost hodanja u snu:

* Neka se dijete odmori prije spavanja slušajući laganu glazbu za opuštanje.
* Ustanovite redovit raspored dnevnog i noćnog spavanja te ga se pridržavajte kao i vremena za odlazak na spavanje i vremena buđenja.
* Neka dijete ranije ide na spavanje. To može smanjiti premorenost.
* Ne dajte djetetu navečer da pije previše te se uvjerite da prije odlaska na spavanje obavi nuždu. (Pun mjehur može potaknuti mjesečarstvo.)
* Izbjegavajte kofein prije odlaska na spavanje.
* Osigurajte da je dječja spavaonica tiha, ugodna i dobra za spavanje. Buku svedite na minimum dok vaše dijete pokušava zaspati (kod noćnog i dnevnog spavanja).

Sljedeći put kad vaše dijete krene u šetnju usred noći, ne paničarite. Jednostavno odvedite dijete natrag u sigurnost i udobnost njegova kreveta. Nakon toga se ujutro oboje možete dobro nasmijati toj zgodi.

Prethodni članakDobro provjerite da li nekupujete opasne igračke
Sljedeći članakIdealna dob za skijaški početak