Mliječni zub: ovo su odgovori na najčešća pitanja ortodontu

0
159
mliječni zubi

Kada treba početi prati zubiće? Kad prvi put posjetiti stomatologa? Treba li uopće popravljati mliječne zube kad oni ionako ispadnu? Kada nabaviti prvu četkicu za zube... neka su od najčešćih roditeljskih pitanja ortodontu. Evo i odgovora na njih.

Kada početi prati zube? Oralnu higijenu djeteta treba započeti s prvim mliječnim zubićima u usnoj šupljini. Budući da djeca u toj dobi često u usta stavljaju različite predmete, roditelji mogu kroz igru četkicom ili gazom izribati zubiće i odstraniti meke naslage s njihovih površina. Kako biste spriječili nastanak karijesa, treba izbjegavati davanje zaslađenih napitaka pri uspavljivanju.

Kako dijete naučiti na četkicu za zube? Zube je potrebno četkati koristeći dječje četkice za zube. Kod jako male djece samo uz korištenje mlake vode, a kod većih uz paste za zube s fluorom. Četkanje zuba treba uvijek biti pod nadzorom roditelja kako bi dijete učili pravilnim pokretima četkanja. Važno je i naučiti dijete da ne guta višak paste za zube, već da ga ispljune. Pri pranju zuba dovoljna je mala količina paste za svako četkanje. Vođeno pranje zuba, u kojem roditelj pokazuje pravilan način četkanja i usput kontrolira kvalitetu pranja zuba djeteta, treba provoditi do djetetovog polaska u školu, a u razvijenim europskim državama ono se preporuča do ulaska u pubertet.

mliječni zubiKada prvi put stomatologu? Prvi posjet stomatologu trebao bi biti u djetetovoj drugoj ili trećoj godini. To je važno iz više razloga. Prije svega stomatolog ima uvid u djetetov rast i razvoj te u samom početku može prepoznati eventualne anomalije ili nepodesne navike (sisanje palca…) i upozoriti roditelje te ih educirati o oralnoj higijeni djeteta. Istodobno dijete se postupno upoznaje s ordinacijom, terapeutom, medicinskom sestrom te tako stječe povjerenje i rješava se straha. Prije samog odlaska stomatologu roditelji bi trebali objasniti djetetu gdje ide, na način prikladan njegovom uzrastu. Također nikad pred djetetom ne treba pokazivati strah od stomatologa.

Treba li popravljati mliječne zube? Pravilna oralna higijena te zdrava i raznolika prehrana preduvjet su za zdrave zube. Međutim ukoliko je došlo do karijesa mliječnog zuba, takav zub potrebno je liječiti iako će on kroz kraći period biti zamijenjen trajnim zubom. Brojni su razlozi za liječenje mliječnih zuba. Prije svega karijes uzrokuje bol, a njegovim napredovanjem može doći i do oticanja mekih tkiva usne šupljine i lica, kao i širenja upale na zametak trajnog zuba. Mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim nasljednicima, pa njihovim preranim gubitkom dolazi do brojnih ortodontskih anomalija.
Zdravi zubi pridonose zdravlju, ljepoti i samopouzdanju vašeg djeteta, ali i smanjuju potrebu za skupim konzervativnim i protetskim zahvatima u budućnosti. Zato, dragi roditelji, vodite brigu o zubima svojih mališana, idite s njima na redovite kontrole kod stomatologa i omogućite da i vaše dijete ima širok i sretan osmijeh.

Izvor: www.net.hr

Prethodni članakMali negativci: kako od pesimista do optimista
Sljedeći članakDrugo dijete je opuštenije, sigurnije, snalažljivije...