Na pola puta do prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj

0
250
Mliječna staza UNICEF

Uz glasnu podršku navijača više od 2000 sudionika otrčalo je prvu Mliječnu stazu, humanitarnu utrku za osnivanje banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

Zagreb, 10. rujna 2017. – Završena je prva humanitarna utrka UNICEF-a u Hrvatskoj na kojoj je u dva dana te manifestacije trčalo više od 2000 djece i odraslih. Uz podršku navijača, donositelja odluka, umjetnika i sportaša, tvrtki i građana prikupljeno je 750,000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

Trkačima i donatorima su na doprinosu zahvalili ministar zdravstva prof. dr. sc. Mliječna staza utrka UNICEFMilan Kujundžić i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, a okupljene navijače i trkače je pozdravio pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč.

Program UNICEF-ove utrke vodila je Ivi First uz podršku UNICEF-ove ambasadore dobre volje Bojane Gregorić Vejzović, a trkače je zagrijala Marija Andrijašević. Trku je službeno otvorila maratonka i olimpijka Matea Matošević.

Mliječna staza utrka UNICEFNa utrci od 5.3 km prva tri mjesta su osvojili:

Ženska utrka: Đurđica Orepić (1. mjesto), Renata Pazarac (2. mjesto) i Ivana Jonke Valpotić (3. mjesto)

Muška utrka: Mislav Perić (1. mjesto), Blaž Car-Pavlić (2. mjesto), Silvio Grđan (3. mjesto)

Na utrci od 10 km prva tri mjesta su osvojili:

Ženska utrka: Tea Faber (1. mjesto), Nikolina Ilijanić (2. mjesto), Blanka Janjić (3. mjesto),

Muška utrka: Goran Murić (1. mjesto), Ivan Murat (2. mjesto), Mladen Meštrović (3. mjesto)

Ukupan poredak trkača može se naći na stranici www.utrka.com.

"Idemo u realizaciju ovoga projekta, koji nerijetko i život znači prijevremeno rođenoj i bolesnoj djeci. Na Rebru su prostori spremni i očekujemo da će banka mlijeka profunkcionirati u idućih šest do 12 mjeseci", izjavio je ministar Kujundžić.

Utrka UNICEF Mliječna stazaBanke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

„Doprinos brojnih dobrih ljudi doveo nas je na pola puta do osnivanja prve banke humanog mlijeka. Hvala svim zvijezdama ovogodišnje Mliječne staze i nadam se da se vidimo sljedeće godine!”, poručila je na kraju utrke Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Trku su podržale i brojne osobe iz javnog života: glumica Ecija Ojdanić, Milica Czerny Urban, triatlonka (ironwoman) Đurđica Orepić, Belma Džomba te Nenad Šimunko, ironman.

Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.

Utrku MLIJEČNA STAZA podržali su Kaufland, Zagrebački Holding, Pampers, HEP, PBZ Card, Bina Istra te Hrvatsko društvo skladatelja.

Više informacija o utrci možete pronaći na internetskoj stranici www.mlijecnastaza.hr, na Facebook stranici UNICEF-a te na portalu Trčanje.hr.

Izvor: UNICEF

Prethodni članakTest dječjih autosjedalica za 2017. g.
Sljedeći članakZavirili smo na Relax Kids program