Ovo su najčitaniji autori u 2015. godini

0
133
Najčitaniji autori u 2015. Niko Barun ilustrator.
Slikovnice koje je ilustrirao Niko Barun među najposuđenijim naslovima su u 2015.

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu objavila popis najčitanijih autora u 2015. godini.

„Književnost ima samo jednog učitelja: to su sami čitatelji.“ , poznati je citat velikog ruskog pisca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. U nedavno objavljenom popisu najčitanijih autora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu istaknuli su se brojni vrijedni pisci, prevoditelji i ilustratori kojima je zacijelo najveća pohvala upravo to što ih ljudi cijene i čitaju jer bez njih knjige bi bile samo hrpa običnih papira.

Od živućih domaćih pisaca najviše se čita popularna dječja autorica Sanja Pilić čije su knjige u hrvatskim knjižnicama u 2015. godini posuđene 25174 puta. Vidljivo je to iz popisa koji je objavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a na temelju kojeg autorima, prevoditeljima i ilustratorima isplaćuje naknadu za posudbe u bibliotekama.

Na drugom mjestu zasjeo je Pavao Pavličić koji je prošlih godina držao rekordan broj posudbi, a u 2015. zabilježeno je čak 20 947.

Na treće mjesto zasjela je omiljena dječja spisateljica Sanja Polak s 15362 posudbi, a odmah nakon nje Miro Gavran i Božidar Prosenjak.

Među najposuđenijim naslovima svakako su se i istaknuli ilustratori poput Nike Baruna i Pike Vončine čija je slikovnica Četiri godišnja doba među odabranima u zaključku natječaja Hrvatska lijepa knjiga.

Ovi podaci zasigurno su pokazatelji da se knjige rado čitaju, ali i pokazuju kakvu literaturu Hrvati najčešće biraju. Posebno je lijepo vidjeti da su u vrhu ove tablice dvije omiljene dječje spisateljice, što svakako može samo označavati svijetlu budućnost za našu djecu.

Prethodni članakNapravite sami: Kolačići sudbine
Sljedeći članakKuharica za djecu: "Julikina kuharica iz Samobora"