4 najdjelotvornija eterična ulja za djecu

0
967
eterična ulja za djecu

Mala bića također vole uživati u mirisnoj rapsodiji eteričnih ulja. Mnogim istraživanjima utvrđeno je da djeca izuzetno dobro reagiraju na mirise i određene aromaterapijske tretmane prilagođene njihovoj dobi.

Djeca vole sudjelovati u pripremanju pripravaka. To ih dodatno veseli. Doziranje i pravilna upotreba izuzetno su važni kod djece - za njih se koristi znatno manja koncentracija ulja nego kod odraslih (do 1,5 posto).

Kao i kod drugih stvari, i kod eteričnih ulja je izuzetno važan način na koji ćete pristupiti djetetu. Važno je da ono pomiriši i izrazi svoje mišljenje o svakom ulju koje namjeravate koristiti. Važno je da kaže sviđa li mu se ili ne.
Također je zanimljiv i intuitivni odabir eteričnih ulja, posebno za dijete. Ono to doživljava kao neku vrstu igre, a na nama je da dijete osjeti povjerenje prema tim malim bočicama i da je svjesno toga da mu to može pomoći.

>> Pročitajte isto: Poruke zimskih eteričnih ulja
Danas se djecu liječi lijekovima koje uzimaju i odrasli, ali u manjim dozama opet je takva vrsta terapije za njih dosta agresivna i njihov mali organizam sve to podnosi. Ne smijemo smatrati dijete malim čovjekom već zasebno biće koje ima drugačiji organizam i potrebe od nas. Mnoge dječje tegobe možete ublažiti ispravnim korištenjem eteričnih ulja. No, prije svega svaki bi se roditelj najprije trebao posavjetovati s educiranim aromaterapeutom koji će mu dati točne upute koliko, gdje i kako koristiti eterična ulja kod djece. Važno je da, poput lijekova, bočice eteričnih ulja uvijek držite podalje od dosega djece.

Najdjelotvornija eterična ulja za djecu

Mandarina se još naziva i dječjim uljem, jer ju djeca naprosto obožavaju. Dobra je i u trudnoći, pa tako i kod djece u najranijoj dobi. Izvrsna je i kod školaraca jer potiče koncentraciju i vedrinu. Najbolje ju je koristiti u defuzeru (naprava namijenjena raspršivanju eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica).

Lavanda se također može koristiti u trudnoći i bezopasna je za malu djecu. Kap do dvije čistog eteričnog ulja lavande možete staviti djetetu na malu ozljedu ili na plitku ranicu. Ona dezinficira, smanjuje bol, zaustavlja krvarenje, pospješuje regulaciju oštećenog tkiva i ubrzava zarastanje rane.

Kamilica (rimska ili germanska) jedno je od najčešćih ulja koje se koristi za djecu do dvije godine starosti. Kod rasta zubi kap kamilice pomiješajte s baznim uljem badema i utrljajte u obraze. Djelotvorno će djelovati na bol, ali i kod osipa od pelena . U tom slučaju u bazno ulje dodajte 2 kapi eteričnog ulja kamilice, a možete još dodati i dvije kapi lavande. Kamilica je dobra i kod hiperaktivne djece.
Mirta je izuzetno djelotvorno eterično ulje. Može se koristiti kod malo veće djece s problemom disanja ili kod bronhitisa. Najbolje je u lampicu ukapati dvije kapi, jer je ulje jako ili samo jednu kap pomiješati s nekim baznim uljem (npr. badem) i utrljati u područje prsiju.
Autor: Ivana Uroda

Prethodni članakRazbibriga za mame&tate :-)
Sljedeći članak9 savjeta za samohrane roditelje