Napokon i u Hrvatskoj - CRVENI NOSEVI Klaunovidoktori!

0
106
crveni nosovi klauni u bolnicama
Izvor: Instagram

Cilj rada klauna u bolnici nije dobiti pljesak nego svojim gegovima i komunikacijom s djecom skrenuti pažnju s bolesti te izazvati smijeh.

“CRVENI NOSEVI – klaunovidoktori”, posebno educirani profesionalci (glumci, glazbenici i dr.) koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici, predstavili svoj rad i planove na konferenciji za novinare koja se održala na KBC Zagreb.

“CRVENI NOSEVI – klaunovidoktori” započeli su svoje djelovanje u Hrvatskoj u travnju 2010. godine u suradnji s međunarodnom organizacijom “Red Noses International” i u okviru EU projekta “Performing arts in hospital – clowndoctors”.
Od sredine listopada 2010. godine klaunovi koji su prošli uvodnu izvedbenu i teoretsku edukaciju krenuli su posjećivati odjele pedijatrije KBC Zagreb, koji je time postao prva zdravstvena ustanova u kojoj “klaunovidoktori” smijehom olakšavaju boravak djeci u bolnici. U tom razdoblju ostvareno je 35 posjeta u kojima se izmjenjivalo 9 klaunovadoktora koji su svojim vedrim duhom, smijehom i pažnjom razveselili 1036 mališana.

Dr. Ludek liječi tugu

Na konferenciji za novinare „klaunovidoktori“ su i u praksi pokazali u čemu se sastoji njihovo umijeće mamljenja osmijeha te su otpjevali pjesmu „Drvo ima srce“. Ujedno, predstavili su planove za nadolazeće razdoblje.
Naime, “CRVENI NOSEVI – klaunovidoktori” planiraju razveseljavati bolesne mališane i u drugim zagrebačkim bolnicama poput Dječje bolnice Srebrnjak. Ovim povodom Dr. Ludek (Zoran Vukić) – umjetnički direktor i jedan od osnivača “CRVENIH NOSEVA – klaunovadoktora” u Hrvatskoj izjavio je: „Opremljeni humorom, šalama i pošalicama te raznim trikovima želimo pobijediti strah i tugu bolesnih mališana i vratiti smijeh i radost tijekom boravka u bolnici. Ponosan sam što se broj klaunovadoktora stalno povećava, a to će nam omogućiti da naše djelovanje proširimo na što veći broj bolnica kako u Zagrebu, tako i u ostalim gradovima u Hrvatskoj.“

Posebna publika, posebni klaunovidoktori

Projekt “CRVENI NOSEVI – klaunovidoktori” usmjeren je na odnos između umjetnosti i društva, utjelovljenom u liku klaunovadoktora: timovi sastavljeni od dva člana klaunovadoktora posjećuju odjele u bolnicama i domovima, izvodeći posebno osmišljene točke za publiku u trajanju od tri do četiri sata. Publiku “CRVENIH NOSEVA – klaunovadoktora” čine bolesna djeca i odrasli koji trebaju posebnu njegu.

U 2010. godini, “Red Noses International” i njegovi ambasadori – klaunovidoktori, razveselili su ukupno 240.000 pacijenata u 127 bolnica diljem Europe te na Novom Zelandu. Iste godine, ostvareno je ukupno 6.800 posjeta bolnicama, a 257 klaunova izvodilo je svoje pomno uvježbane nastupe, a sve kako bi svrnuli pažnju s bolesti i izmamili osmijeh na lica malih pacijenata.

Portal Sretno dijete s velikom ljubavlju, naklonošću i crvenim nosom podržava i podupire ovaj projekt i želi Crvenim nosevima puno smijehom mjerenog uspjeha u radu!

Prst gore, naš nakolon i ... Sretno!

www.crveninosevi.hr

Oni su: sestra Opuncija, sestra Ohohoho, dr. Ludek. dr. Žulee, dr. Nuno i dr. Puž.

Prethodni članakKako objasniti djetetu da roditelji više ne žive zajedno?
Sljedeći članak20 stvari zbog kojih majke ne bi trebale osjećati grižnju savjesti