Ne brini, mama, počistit ćeš ti to!

0
191

Kada su mi djeca bila jako mala stalno sam si mislila kad će već proći faza u kojoj nakon svakog jela, a jede se po desetak puta dnevno puta troje djece, slijedi čišćenje stola, stolca za hranjenje, poda, ruku, lica, odjeće, kuhinje... kuće i okućnice. I onda to nekako prođe, a od umora ni ne skužiš kad je prohujalo s vihorom, i dođe nešto novo.

Prosipamo rijetko, ali sa stilom

Što se prosipanja tiče... kod nas su to zbilja “rijetki petki”, što bi moja baka Mariška rekla. Ipak, tu i tamo, obično u večernjim satima kada smo svi na plitkoj rezervi, jedna čaša soka, vode ili mlijeka stane na krivu nogu.
I ... opa... spašavaj što se spasiti da na stolu na kojem su uvijek barem dvije nedovršene zadaće, pokoji crtež, velika kutija s flomasterima, škarice, kolaž, testovi koje ispravljam i dvadesetak lektira koje čekaju da budu ispravljene.

Naravno, tu je i uništen stolnjak. A on nije gumeni.

Na neke stvari u životu baš sam ponosna. Recimo ja nikad u životu nisam:
a) glasala po nečijem naputku
b) dobila posao preko veze
c) kupila gumeni stolnjak jer je praktičan, posebno kad imaš malu djecu.

Znam kako je bilo Einstenu!

Jako plastične stolnjake ne volim i ponosna sam jer ih ni u gore spomenutoj fazi nisam imala.

I dok ja spašavam sve što se spasiti mora, moj najmlađi sin Samuel (glavni i odgovorni za prosipanje) mirno kaže: Ne brini, mama, počistit ćeš ti to!

I nikada mi ta rečenica ne bi baš tako jako zapela za uho, da ju u zadnje vrijeme nisam čula nekoliko puta, a zadnji put kad je došla do mene stala sam na trenutak i razmislila.
I uočila njenu veliku veličinu. Upalila mi se ona lampica i sada znam kako je bilo Edisonu, Nikoli Tesli i Einsteinu.

Ne brini, mama, počistit ćeš ti to!

Vau! Pa to je zbilja odlična rečenica. Ako ikada odlučim napisati neku self help knjigu svakako ću ovu rečenicu uzeti u obzir kao jednu od top mantri. Nešto u stilu: Kad vam u životu ide loše, gušite se u problemima, ne vidite izlaz... zastanite na trenutak, spojite se sa svojim unutarnjim Ja i hrabro si recite: Ne birini (sada recite svoje ime) počistit ćeš ti to!


Možete tu rečenicu napisati na karton i zalijepiti na ogledalo – neka to bude prvo što ćete ujutro vidjeti. Izgovarajte to glasno, ako možete, a svakako bi bilo dobro da si karticu s tom motivacijskom rečenicom stavite u auto ili novčanik. Tako da uvijek bude uz vas. Izgovarajte ju što ćešće i problemi će nestati.

Vaš motivacijski govornik ili life coach možda nalazi u vašem podnožju, mota vam se oko nogu, drži za suknju (ili neku njenu inačicu). Samo treba obratiti pažnju, malo se sagnuti i poslušati što to oni govore.

Nemojte misliti da ismijavam self help literaturu, jer ja više uopće ne znam kako bi čistila da mi moj dječak ne kaže “Ne brini, mama..... “. Stvarno pomaže! Ovo pišem zato da se pohvalim, dakako, i da vam bacim bubu u uho jer se motivacijski govornik ili life coach možda nalazi u vašem podnožju, mota vam se oko nogu, drži za suknju (ili neku njenu inačicu). Samo treba obratiti pažnju, malo se sagnuti i poslušati što to oni govore.

A ako ipak od silnog gugutanja, brbljanja, frfljanja, padanja, dizanja, prosipanja, prljanja, zanovijetanja, cendranja, možda psovanja, plakanja, nespavanja, pelena, gaza, duda i maramica ... ne čujete baš ništa, uvijek si možete reći: Ne brini, mama, počistit ćeš ti to!

Ps. Motivacijska rečenica vrijedi za sve vrste čišćenja – poslovne probleme, dosadne svekrve, razdražljive kolege na poslu, naporne susjede, višak kilograma, manjak samopouzdanja, koalicijske partnere, kandidacijske liste...

Autor: Hakuna Mamama (Marija Mapilele), majka troje djece, glavna urednica portala Sretno dijete i učiteljica.

Prethodni članakSijačice sreće
Sljedeći članakUvijek možeš biti kralj!