Neće jesti? Promijenite ime hrani!

0
156
smješno aranžirana hrana za djecu
foto: Fountain Avenue Kitchen

Još jedan dokaz latinske izreke Nomen est omen! (Ime je važno!) Bez obzira da li ste kao mali bili protivnici povrća ili se sada kao veliki borite sa djetetom u nadi da će pojesti barem pola mrkve sa tanjura, znate da ne jedu sva djeca sve i da većina ne voli povrće.

Brian Wansink sa Cornell univerziteta rješenje za te probleme vidi u mijenjanju imena hrane, „Cool imena rade cool hranu“.
Ukoliko mrkvi promijenite ime u „X-zračna Vizionarska Mrkva“ istraživanje je pokazalo da će 50 posto više djece pojesti taj slasni komad povrća. 🙂 A statistika pokazuje da će se taj trend povećavati kako dani idu dalje što znači da djeca to shvaćaju ozbiljno.
Slična istraživanja pokazala su da se efekt preimenovanja sviđa i odraslima. Restoran imena „Plodovi mora“ dobio je novi naziv, „Sočni talijanski plodovi mora“ i na taj način povećao je posjetu od 30- tak posto - ista hrana, isti restoran, novo ime.

Stoga sljedeći put prije serviranja ručka dobro razmislite što stavljate na stol, imena su od ključne važnosti.

Djeca vole šereniju i maštovito aranžiranu hranu

"Naša istraživanje je pokazalo kakve promjene se trebaju uvesti da bi djeci riba i brokule bile privlačnije. Odrasle i djecu vizualno privlače različite stvari, hrana koju im serviramo privlačna je nama, a ne njima", rekao je Brian Wansink, voditelj istraživanja.

Znanstvenici su svoj eksperiment proveli tako što su grupi od 23 djece i 46 odraslih pokazivali fotografije različitih kombinacija hrane na tanjuru. Stručnjaci su uočili da je veća vjerojatnost da klinci pojedu sve sa tanjura ako postoji više boja i stvari za birati nego što bi im normalno roditelji servirali. Studija je pokazala da djeci draža hrana koja se sastoji od šest različitih boja, dok je odraslima prihvatljivo jelo do tri boje.

Također, djeca vole kada im se glavni dio obroka, primjerice meso, nalazi odmah ispred njih na početku tanjura i sviđa im se kada je hrana atraktivno aranžirana.

"Djeca ne samo da je draže kada na tanjuru imaju što više boja i sadržaja, nego vole da je glavno jelo na početku tanjura i da prilozi budu aranžirani u smiješne oblike", rekao je profesor Wansink.

Znanstvenici savjetuju roditelje da ne razmišljaju o svojoj djeci kao o odraslima dok im stavljaju hranu na tanjur, te da upotrijebe maštu prilikom aranžiranja, primjerice da prženom slaninom naprave osmjeh ili da graškom iscrtaju srce.

Prethodni članakKlasične bajke su strašne i nekorektne
Sljedeći članakJA-poruke ili i roditelji su samo ljudi!