Nikad bolji božićni kolači

0
555

 

U našoj kući na Badnju večer, miriši slatki vanilin šećer...
U našoj i prije. Sve je počelo početkom prosinca kada smo pekli kolače za naše seosko proštenje - Svetu Barbaru i odnijeli ih u crkvu. Pa nam je krenulo sjajno i već sljedeći vikend ispekli smo nekoliko vrsta za našu baku Giovannu i poslali joj paket. Sara se ove godine iskazala kao prava majstorica u ukrašavanju čokoladiranih keksića šarenim mrvicama. Pa kad smo ispekli nekoliko "tepsija" borića i zvjezdica, na brzinu sam umijesila još dvije mase zvončića i anđelčića. Nek se nađe.
To je, dakle, bila druga pošiljka koja je samo prošla kroz našu kuću i ostavila onaj sjajan miris. Usred svega toga bio je Sveti Nikola i stigao nam je paket s darovima od druge bake. U paketu, naravno, i kolačići pored kojih nismo ni primijetili da su naši otputovali.
Jedan za kulisu...
Usred svih božićnih školskih i vrtićkih priredbi (za jednu d njih morala sam ispeći kolač koji nam je trebao za kulisu, pa je od kolača u kući opet samo miris ostao), dakle, usred svega toga mislila sam stalno na moju prijateljicu Jasminu kojoj nekako silno želim da u sljedećoj godini umjesto kruha jede kolače. Pa sam, ne budi mi teško, jedan dan umijesila, a drugo jutro od pola sedam ujutro s Davidom napravila 2-3 vrste kolača. Pa opet sve u kutiju i via Hrvatska pošta.
Kako se Badnjak bližio, u mojoj kući sve je mirisalo na kolače, a od kolača ni ...k. I onda prošli vikend, Bog ju blagoslovio, dođe iznenada moja mama i ... otvori vrata nogama. Što to znači? Znači da su joj u rukama bili darovi - kobasice, meso za pečenje, domaći rezanci, darovi za djecu i - kutija kolača za Božić. To je već nešto!
Nakon školske božićne priredbe, na kojoj je bilo najvažnije "Hoćemo li poslije moći pojesti one kolače" otišle smo na zasluženu kavu. I tada mi moje četiri kolegice saopće da su one došle na ideju iznenaditi me za Božić i kupiti mi nešto što svakoj poštenoj ženi u ovo doba godine treba - špeceraj za kolače. Pa mi se za čas gepek napunio brašnom - oštim i glatkim, kokosom, čokoladom za kuhanje, uljem, vanilin šećerom, margarinom... Po mojoj slobodnoj procjeni to je godišnja zaliha materijala za kolače za neku prosječnu obitelj. Ne i moju.
Mama koza odlazi
Vozim se neki dan navečer na Božićnu večeru u školu. Vau... uzviknuli su njih troje u glas kad su me vidjeli napokon dotjeranu. "Kad te tata vidi zauvijek će se zaljubiti!" - iskomentirao je David. Donesi nam nešto - dobacila je Sara kao i uvijek kad nekamo idem. I i idem ja tako i mislim si - Božić je za par dana, a ona kutija kolača koju mi je mama donijela možda neće biti dosta. Ok, materijala za kolače sada imam, ali dan nema 48 sati koliko bi mi trebalo da sve stignem.
Svoje brige brzo sam zaboravila uz puricu i mlince pripremljene u školskoj kuhinji. I tako, riječ o ovom, riječ o onom, ispričam kako su mi djeca rekla da im nešto donesem, kao mami kozi kad je ostavila svojih sedam kozlića. Jednoj kolegici vrag nije dao mira i silno je željela da ponesem djeci kolače sa stola. Ja naravno nisam htjela, ali ona je bila uporna i odjednom mi se u ruci našao tanjur prepun sjajnih kolača.
- Briši! Ponesi i ove tri ovce - na vrh tanjura stavila mi je tri slatke ovčice rad učenika iz školske zadruge. I kad sam stigla doma (izostao je tatin "vau" i izjava o ljubavi do groba, mislim da me nije ni vidio u mraku) shvatila sam da je moja zaliha božićnih kolača sasvim pristojna.
Orehnjača i makovnjača za slatki kraj 
Jutros sam poslala Saru i Davida da našoj teti pekarici čestitaju Badnjak i Božić s malim darom, a oni su se vratili s orehnjačom, makovnjačom i još dvije ovčice od kruha. Moji božićni kolači nikada nisu bili raznolikiji i vjerujem da ćemo u njima uživati. I sretna sam, baš sam sretna zbog toga.
Najbolje što možeš učniti za sebe je učiniti nešto lijepo za nekoga - to sam ove godine osjetila milijun puta i jako sam, jako zahvalna na tome.
Neka i u vašoj kući na ovo badnje veče miriši slatki vanilin šećer, a u sljedećoj godini od svakog limuna napravite limunadu, a kad ponestane kruha jedite kolače!
Ljubi vas i štuje i sretan Božić želi Hakuna Mamama
marija@sretnodijete.net

Prethodni članakRadio Ga Ga Poker Face
Sljedeći članakVlak u snijegu