Noćas nam stiže Sveti Nikola!

0
1468
sveti nikola legenda

sveti nikolaLegenda o Svetom Nikoli vjerojatno se temelji na hagiografskim pričama o povijesnom liku Nikole iz Patare koji je živio na prijelazu između trećeg i četvrtog stoljeća u današnjoj Turskoj.

Njegovi imućni roditelji odgojili su ga kao pobožnog kršćanina u doba kad je kršćanstvo još bilo u počecima. Nikola je poštivao Isusovu zapovijed „Prodaj ono što posjeduješ i novac daj siromašnima.“(Mt, 19,21, Mk 10,21). Postao je biskup u Miri još kao mladić i bio je nadaleko poznat po svojoj darežljivosti prema siromašnima i po ljubavi prema djeci. Godišnjica smrti Nikole (6. prosinca) obilježava se kao dan kad on posjećuje djecu i razveseljava ih darovima.

Mnoge legende o Nikoli vezane su uz more. Kad je kao mladi hodočasnik putovao po Svetoj Zemlji, hodao je Isusovim putovima kako bi što bolje upoznao i rekonstruirao njegov život. Za jedne snažne oluje doživio je brodolom. Cijelo vrijeme, koliko je trajala oluja, smireno je molio. Pred zaprepaštenim mornarima vjetar i valovi odjednom su prestali i svi su se spasili. Zbog toga se danas Nikola smatra i zaštitnikom pomoraca.

Sveti Nikola uvijek je u pratnji, ali su pratitelji različiti. Običaj vuče korijene iz srednjeg vijeka fasciniranog vječnom borbom između dobra i zla. U ruralnim krajevima Austrije, Češkoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Sloveniji i u Bavarskoj te u Hrvatskoj Svetog Nikolu prati Krampus. On je oličenje zla, a crn i zločest i zapravo je oličenje vraga iz dječjih priča. U Hrvatskoj nosi djeci šibu kao upozorenje da budu dobra. Služi uglavnom za plašenje djece. Riječ krampus dolazi od staronjemačke riječi krampen što znači pandža. U Njemačkoj se popularno naziva Ruprecht, spušta se kroz dimnjak noseći vreću darova koje dijeli Sveti Nikola. U Nizozemskoj nazivaju ga Crni Petar, u Francuskoj to je Zli Mesar. U nekim zemljama Sveti Nikola dolazi na bijelom konju ili magarcu (Francuska, Belgija) ili u pratnji anđela koji štite djecu od vraga.

Jedna od priča o darivanju Svetog Nikole govori o darivanju tri siromašne sestre kojima je trebao miraz. Svaka od njih čudom je dobila vreću zlata koja je navodno ubačena kroz prozor i završila u čarapi koja se sušila pokraj vatre. Tako je u zapadnim zemljama počeo običaj vješanja božićnih čarapa pored vatre. Kod nas se zadržao običaj da djeca moraju očistiti čizmicu i u noći uoči blagdana Svetog Nikole staviti ju u prozor. Ujutro djecu u čizmici čekaju darovi, a nađe se tu i pokoja šiba, ako je prste umiješao i Krampus!

Autoria: Božica Vukadin

Ilustracija: Ana Ostović 

Prethodni članak11 pitanja o sigurnosti djece na Internetu koje zanimaju svakoga roditelja
Sljedeći članak10 stvari koje će vam vratiti energiju