Novi pravilnik o dječjoj hrani

0
141

Imamo jednu dobru i jednu lošu vijest. loša je da je u Republici Srpskoj, prema pisanju Večernjeg lista, Uprava inspekcijskih poslova pronašla salmonelu i escherichiju colli u čaju za malu djecu ("bebi čaj za miran san") i u tijeku je povlačenje tog proizvoda iz prodaje. Dobra vijest je da je donesen novi Pravilnik o hrani za dojenčad i malu djecu

Hrana za djecu poseban je segment u proizvodnji gotovih namirnica (dijetetske namirnice), koji ima za svrhu popunjavanje svih dnevnih potreba hranjivim tvarima za rast i razvoj, uz dodatne kriterije u pogledu čistoće, higijenske ispravnosti, fizikalnih, organoleptičkih i drugih karakteristika. Dakle, hrana za dojenčad i malu djecu regulirana je posebnim propisima svake zemlje, ali i strogo propisanim uvjetima EU. Upravo zbog toga hranu za djecu (dječju hranu i žitarice za doručak) ne može proizvoditi svatko, već samo posebno specijalizirani tvornički pogoni koji ispunjavaju sve propisane uvjete. Naravno, osim specijaliziranih tvornica i opreme, potreban je odgovarajući sustav kontrole kvalitete, te stručno osoblje.
Novi pravilnik
Sredinom prošlog mjeseca Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uz potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donio novi Pravilnik o hrani za dojenčad i malu djecu te prerađenoj hrani na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu. Pravilnikom su propisani i jasno određeni uvjeti koje u pogledu sastava, označavanja i reklamiranja mora ispunjavati početna i prijelazna hrana za dojenčad, prerađena hrana na bazi žitarica i dječja hrana za dojenčad i malu djecu namijenjena prehrani zdrave dojenčadi i male djece.
Jasni kriteriji
Kao najvažnije, pravilnikom je definirano da početna i prijelazna hrana, prerađena hrana na bazi žitarica i dječja hrana ne smiju sadržavati niti jednu tvar u količini koja bi mogla ugroziti zdravlje dojenčadi i male djece. Osim toga, početna i prijelazna hrana, prerađena hrana na bazi žitarica i dječja hrana proizvodi se od sastojaka za koje je na temelju opće prihvaćenih znanstvenih saznanja potvrđeno da su prikladni za prehranu dojenčadi i male djece.
U Pravilniku je jasno definirano i od kojih se sastojaka hrana za dojenčad i malu djecu smije proizvoditi, koji su sastojci zabranjeni te koje točno kriterije sastava hrana za dojenčad i malu djecu mora zadovoljavati.

Izvor: www.moh.hr> 

Prethodni članakAlergije kod beba
Sljedeći članakTraži se osoba za čuvanje djeteta