Glazba razvija dječje zdravlje i intelekt, kaže njemački psiholog

0
200
glazba razvija dječje zdravlje i intelekt

Glazba ne smiruje samo divlje zvijeri nego i neposlušnu djecu, istodobno potičući razvoj njihovih kognitivnih sposobnosti i motorike, tvrde vodeći njemački stručnjaci.

Nježna majčina uspavanka, djedovo zviždanje ili bakino pjevušenje u kuhinji, kao i milozvučan očev pjev pod tušem - sve te naizgled bezazlene glazbene aktivnosti pridonose razvoju djetetova govora, ali ga i uče društvenoj komunikaciji.


Potiče motoriku, smanjuje napetost

"Eksperimenti su pokazali da glazba opušta i nerođenu djecu, a čini se da je prepoznaju i nakon rođenja", rekao je profesor Michael Schulte-Markwort, dječji psiholog iz hamburške Sveučilišne bolnice i dodaje: "Glazba od samoga početka potiče razvoj moždanih centara za jezik tako da djeca koja su od najranije dobi bila izložena glazbi obično progovore ranije od djece rođene u nemuzikalnim obiteljima. Glazba potiče i razvoj motorike, istodobno smanjujući napetost. Učenje melodije i riječi pjesama pridonosi razvoju pamćenja".
Ritam i ples potiču razvoj koordiniranosti mladih mišića, pa su muzikalna djeca zdravija i koordiniranija od djece koju roditelji nikad nisu učili pjevati, plesati, bubnjati ili svirati neki sličan jednostavan instrument.

Muzikalniji zdraviji

"Djeca razvijaju osjećaj za glazbu i povezuju ton i ritam", rekao je. "Čim nauče hodati, počinju se ritmično kretati uz glazbu i tako automatski počinju plesati. Dobri i pažljivi roditelji prirodno potiču djecu da pjevaju i kreću se u ritmu", dodaje Schulte-Markwort.
"Zato bi se predškolce moralo uključiti u igre koje uključuju ritmično kretanje i ples, igre koje potiču djecu na ritmično pljeskanje ili udaranje ritma jednostavnim instrumentima poput zvona ili maloga bubnja", kaže Schulte-Markwort.
Dob od pet ili šest godina idealna je da dijete počne učiti svirati, jer mozak u toj dobi najlakše prihvaća i svladava potrebne vještine. "Ako su već došli u susret s glazbom i rudimentarnim glazbalima, u dobi od pet ili šest godina sviranje će za njih biti igra", kaže.

Sviranje kao igra

"Ne mislim pritom na violinu ili fagot, za sviranje kojih je potrebna fina motorika, a niti na teške satove klavira dosadne mladom mozgu. Nego na blok-flautu i druge instrumente kojima se lako proizvede melodičan zvuk", kaže.
"Ne smijemo zaboraviti da je u svemu tome na prvom mjestu zabava. Pjevanje, ples i sviranje instrumenta djeci najprije i najviše moraju biti zabavni", naglašava Schulte-Markwort.

Prethodni članak30 stvari koje se mijenjaju kad dobijete dijete
Sljedeći članakMoja računica gubitka težine nakon poroda