Razvoj djeteta od rođenja do trećeg mjeseca

0
579
Razvoj djeteta prvi do treći mjesec

Bebe do trećeg mjeseca najviše vremena provode spavajući i hraneći se. Zbog slabosti očnih mišića bebe nisu u stanju u prvim tjednima života fokusirati slike oko sebe, usredotočiti se na objekte i osobe iz svoje okoline. Već u drugom mjesecu života bebe počinju oštro gledati predmete na udaljenosti od 25 do 30 cm.

 

Razvoj djeteta prvi mjesec nakon rođenja

Dijete spava oko 20 sati dnevno, šake su mu stisnute, a noge pretežno skupljene. Plačem reagira na glad i bilo koju vrstu neugode – kasnije ćete naučiti razlikovati vrstu i intenzitet plača za pojedina stanja.
Kad je budno, zainteresirano upija zvukove, svjetlost i mirise oko sebe. Razlikuje miris majke i majčinog mlijeka, a smiruje se i slušajući ljudski glas te podizanjem u naručje. Tjelesna bliskost mu je vrlo važna i nošenjem ga nećete razmaziti.

Budite dosljedni i pazite na podrigivanje nakon svakog obroka – time ćete spriječiti plač zbog nadutosti. Stavite li ga na trbuh, nakratko će odići glavicu od podloge.
Kratko promatra predmet.

Razvoj djeteta drugi mjesec nakon rođenja

Beba spava od 18-20 sati dnevno, postupno se oslobađajući skvrčenog položaja od rođenja – noge i ruke drži ispružene, a šake otvorene.
Plače najčešće kad je gladno (plač s kratkom stankom dok dijete udahne zrak i nastavi plakati), a rastu i njegove potrebe za hranom pa mu češće ponudite obrok.

Dijete može plakati i kad je umorno pa ga razdražuje boravak u bučnoj prostoriji ili u društvu. Tada ga utoplite, pomazite i odnesite na mirnije mjesto. Važno je da i vi umirujuće djelujete na dijete, ne uzbuđujući se nepotrebno oko ovih razdoblja neobjašnjive razdražljivosti (ne zna se je li riječ o probavnim tegobama uslijed nerazvijenosti probavnog sustava ili nestabilnosti nervnog sustava). Nekima će pomoći duda varalica, a nekima tiha glazba i čvrst zagrljaj mame ili košare za spavanje – «povratak» u sigurnost prije rođenja.
Dijete je sposobno pogledom pratiti predmet koji se pomiče u stranu, pratiti osobu i njezino kretanje, izrazom lica popratiti kad ugleda ljudsko lice i na vaš osmijeh reagirati osmijehom. Promatra igračku obješenu iznad krevetića i poseže rukama za njom.

Razvoj djeteta treći mjesec nakon rođenja

Dijete spava oko 18 sati dnevno. Zainteresiranije je za okolinu i vanjski svijet – prati kretanja u svojem vidokrugu, prati predmete koje mu pokazujete, traži izvor zvuka.
Ako mu stavite zvečku na dlan, ono će je čvrsto uhvatiti. Nespretno pokušava dohvatiti i druge predmete.
Ležeći na trbuhu oslanja se na podlaktice i drži glavu iznad površine minutu-dvije.
Smije se naglas i «priča» grleno rrrr ili slaže slogove.
Ako je do sada plakalo zbog dječjih grčeva (kolika) sada bi ta razdoblja trebala prestati. Ustaljuju mu se navike hranjenja i spavanja, više se smije, raspoloženije je i traži više podražaja u vidu igre i razgovora.

Prosječna težina je od 4 do 7 kg, a prosječna duljina od 55 do 65 cm.

 

Važno je znati da o zdravlju i razvoju vašeg djeteta brinu i patronažna sestra i odabrani pedijatar te da im se možete uvijek i s povjerenjem obratiti. Ne brinite zbog djetetove neredovitosti u obrocima ili spavanju – potrebno mu je neko vrijeme da uhvati ritam vanjskoga svijeta i uskladi ga sa svojim novim potrebama. Bit će dana kad će više spavati ili tražiti više obroka. Dijete se u pravilu ne važe prije prvog posjeta pedijatru (s navršenih mjesec dana) i samo pedijatar smije preporučiti dohranu djeteta, ukoliko dijete nije dobilo više od 200-300 grama od rođenja. Svaki znak da je vaše dijete gladno (učestali plač između obroka, zelena i oskudna stolica, nenapredovanje…) javite pedijatru i otiđite na pregled ranije, ako je to potrebno. Do tada budite uporne i dojite – ostvarite što bliži kontakt sa svojim novorođenčetom da biste ga što bolje razumjeli i bolje ispunili njegove potrebe. Savjete o dojenju potražite od patronažne sestre, iskusnih majki, pedijatra, u grupama za potporu dojenja u vašem gradu, na internetskim stranicama našeg i sličnih portala.

Sanja Beraković

Prethodni članakZašto ljeto nije najpogodnije vrijeme početka dohrane
Sljedeći članakShiatsu pozitivno utječe na mamu i bebu