Odgoj na japanski način - od 5. do 15. godine dijete je - rob! 2. dio

0
800
Odgoj djece u Japanu

Dob od pet godina u Japanu je ključna za djecu - kada napuni pet godina japansko dijete počinje se suočavati sa stvarnošću ili bolje rečeno - surovom stvarnošću. Tada se prema njemu počnu primjenjivati stroga pravila odgoja kojih se mora pridržavati.

Nema zajedništva - nema riže - nema života

Ključna riječ u japanskom odgoju djece je - zajedništvo. Japansko je društvo oduvijek funkcioniralo na taj način, a na to su ih primoravali klimatski i ekonomski uvjeti. Oni su morali naučiti živjeti "ruku pod ruku". To je za njih bio "uvjet bez kojeg se ne može" - jer samo su uzajamnost, zajedništva, odanost, služenje općem dobru... mogli osigurati dobar urod riže, znači dobar život. Time stručnjaci objašnjavaju i snažan razvoj „sjudan isiki“ (zajedničke svijesti) i sistema koji se zasnivao na patrijarhalnoj obiteljskoj hijerarhiji.

Opći interesi su bili iznad svega.

Mali dio velikog mehanizma

Japanski odgoj djece

Čovjek je mali dio velikog mehanizma. Ako ne nađeš svoje mjesto među ljudima - stići će te sudbina odbačenika. Moraš prihvatiti pravila grupe. Ako se ne budeš uklopio - ismijavat će te... To su neki od principa kojima se djeca uče čim napune pet godina. Dijete u Japanu se brzo navikava da žrtvuje egoistične interese u korist kolektivnog dobra.

Za Japanca nema ništa strašnije od društvene izoliranosti i dijete se brzo navikava da žrtvuje svoje individualne, egoističke interese i da ih potčini kolektivu.

Timske igre, zborno pjevanje...

Japanski odgoj djece

U dječjim vrtićima i u posebnim, pripremnim školama, odgajatelji se stalno izmjenjuju. Više nego odgajatelj ili učitelj, on je "koordinator". Vaspitač, koji se, uzgred budi rečeno, stalno menja, u dečjem vrtiću ili u posebnoj, pripremnoj školi, vrši ulogu, ne učitelja, nego koordinatora. Odgajatelj često razbija grupe djece na manje skupine, objašnjavajući to time da dijete mora dobro napraviti svoj zadatak, ali i učiti od drugih, pratiti kako drugi rade. Od dječjih aktivnosti posebna se pažnja pridaje zbornom pjevanju, štafetnim igrama i raznim timskim sportskim igrama.

Neprilagođeno dijete - majčina sramota

A gdje je tu sada majka u Japanu zvana "amaz"? Ona koja je do pet godina bila maksimalno posvećena i privržena djetetu, nosila ga svuda, bila njegova sjena...(o odgoju na japanski način od rođenja do pete godine smo pisali ovjde). Kako majka reagira kada njeno čedo ovako "drilaju" u vrtićima i školama? Upravo privrženost majci koja se njegovala i razvijala do pete godine - kada je dijete tretirano kao bog - sada omogućava pridržavanje „zakona stai“ i postupanje po njegovim pravilima. Jer, ukoliko se naruše kolektivne norme, „amaz“ će se jako naljutiti. To bi bila sramota, ne na djetetovom, nego na njenom imenu.

I tako, sljedećih deset godina života se dijete uči da bude dio mikro-grupe, da složno i solidarno radi u kolektivu. Tako se formira njegova kolektivna svijest i društvena odgovornost.

U nastavku čitajte Odgoj na japanski način - od 15. godine dijete je prijatelj.

Prema izvoru: www.vidovdan.org

 

 

 

 

 

Prethodni članakOdgoj na japanski način - do pete godine dijete je bog! 1. dio
Sljedeći članakU čemu je tajna zdravlja djece Amiša?