KAMO ZA VIKEND: Odmor u prirodi - savršen obiteljski odmor!

0
39927
Izleti u prirodu sa djecom 1.5.

Kažu da djeca ne pamte ono što su u djetinjstvu imali, već mjesta na kojima su bili, stvari koje su vidjeli i osjećaje koje su doživjeli. Zato je odlazak na izlet u prirodu uvijek dobar izbor - bez obzira na vrijeme, novac i dob djece. Donosimo pregled odredišta s kojima nećete pogriješiti!

Za vas smo istražili kamo otići s djecom za produženi vikend, što vidjeti, gdje ručati, kojoj će se planinarskoj stazi vaša djeca rado vraćati, gdje mogu vidjeti kravu i konja "u živo". Izbor je pao na Seoski turizam Kezele, Etno kuću pod Okićem, Ekopark Krašograd, Planinarski dom Ivica Sudnik na Velikom dolu, Obiteljski hotel Stara vodenica i Etno izletište i restoran Mlinki kamen. Pogledajte što tko nudi...

KEZELE - seoski turizam:

Pođimo na selo... Tamo još ima mira!

GDJE? Seoski turizam Kezele nalazi se u Moslavini, na pola puta između Zagreba i Bjelovara, na pola puta između Ivanić-Grada i Čazme.

KAKO DOĆI? Iz smjera Zagreba najlakše je doći autocestom za Slavonski Brod, s koje se silazi na izlazu Ivanić-Grad, odakle postoje smeđe table za Seoski turizam Kezele. Možete doći i  autobusom koji polazi s Autobusnog kolodvora Zagreba i vozi samo sat vremena. Autobusna postaja Šumećani udaljena je svega 200 metara od imanja.

ZAŠTO? Obitelji obožavaju festival domaće kuhinje nazvan moslavački stol! Servira se svake subote i nedjelje, blagdanima i praznicima od 13 do 15 sati, uz obaveznu rezervacija mjesta! I to cijele godine! Teško bi bilo nabrojati sva jela koja su u ponudi – ali postoje tri riječi koje ih sva opisuju – domaće je domaće.

ŠTO? Na imanju se nalazi veliko dječje igralište, sportski tereni, staja s domaćim životinjama (koze, ovce, svinje, konji, zečevi, perad...), sportski tereni za nogomet, košarku i odbojku, kuglanje, tobogani, penjalice i ljuljačke, možete degustirati vino u podrumima, razgledavati etno zbirku, voziti se kočijom…Kuća za odmor idealna je želite li prenoćiti na gospodarstvu (buđenje uz pjev ptica zagarantirano). Posebna zanimljivost je poučna staza Marča koja vodi do jezera i močvare.

Više informacija:

www.kezele-vino.hr   info@kezele-vino.hr

Vinogradska 6, Šumećani

+38512820496      +385912820496      +385917846547

 

Planinarski dom Ivica Sudnik - Veliki Dol:

Jednom planinar, uvijek planinar!

GDJE? Planinarski dom Ivica Sudnik nalazi se u Samoborskom gorju na Velikom dolu (530 m). Sagradili su ga 1963. članovi HPD-a Japetić na temeljima predratne kuće Ski-kluba Zagreb. Navodno je ovdje bila jedna od kolijevki skijanja u Zagrebu i okolici.

KAKO DOĆI? Iz Samobora vozite županijskom cestom do centra Ruda (cca 10 do 15 minuta od cntra Samobora). Auto ostavite na parkiralištu kod škole ili preko puta škole. Odmah iza prvog ugla kreće cesta za Veliki dol – prvih cca 300 metara hodate asfaltiranom cestom, a onda počinje planinarski put. Uzbrdice gotovo i nema i imate oko sat vremena lagane šetnje do planinarskog doma.

Automobilom možete doći iz Samobora u smjeru Smerovišća, pa nakon 2 km u Hamoru skrenuti u prvu ulicu uzbrdo za Palačnik. U prvom naselju desno skrenite za Gregurić Breg i iza Gvozda dalje makadamskom cestom do doma.

ZAŠTO? Iskusni planinari kažu da za Samoborsko gorje vrijedi ista izreka kao za London: Tko je umoran od Samoborskog gorja – umoran je od života. Ako vas planinarenje privlači, a imate malu djecu i niste sigurni koliko i njih privlači – idelno mjesto za prvi, drugi i treći put (a mi vam garantiramo da ćete se vratiti još koji put) je Veliki Dol. To je jednostavna i laka planinarska staza kojoj ćete se uvijek rado vraćati. Okoliš je lijepo uređen, tu je igralište za djecu, drvene klupe i stolovi te tzv. meteorološko uže  koje radi po sistemu: kad je mokro – onda je kiša. U Domu možete ručati osvježiti se, a i prespavati ako vam je volja (ukupno ima 30 spavaćih mjesta).

Više informacija:

https://www.facebook.com/pg/Planinarski-Dom-Ivica-Sudnik-1596085553997447/photos/?ref=page_internal

Planinarski Dom Ivica Sudnik, Veliki dol bb, Samobor

Mob. 091 359 2884

 

Etno kuća pod Okićem:

autentičan doživljaj seoskog domaćinstva

 

GDJE? Autentičan ugođaj seoskog domaćinskva okićkog kraja možete doživjeti u selu Klake, udaljenom 8 km od Samobora (dvadesetak km jugozapadno oz Zagreba) u samom podnožju staroga grada Okića i na granici parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje gdje se Etno kuća pod Okićem. posjetiteljima nudi poseban ugođaj u autentičnom ambijentu seoskog domaćinstva okićkog kraja.

KAKO DOĆI?

http://www.etno-kuca.hr/hr/kako-do-nas/

ZAŠTO? Etno kuća otvorena je cijele godine. Dolazak je potrebno prethodno najaviti i dogovoriti bilo da ste zainteresirani za prezentaciju zavičajne zbirke, dječje izlete i edukativne radionice, pripremu domaće hrane za obiteljske proslave i druge vrste druženja, team building, smještaj u sobama, najam kuće, kampiranje, iznajmljivanje prostora za prigodna druženja i sportske aktivnosti. Ljubazni domaćini - obitelj Slakoper - uputit će vas na mogućnosti koje nude dodatni sadržaji

Više informacija:

Podokićka 40, Klake, Samobor
Tel: + 385 1 3382 335; 098 928 8773
E-mail : marijan.slakoper@etno-kuca.hr

www.etno-kuca.hr

 

Stara vodenica: uživancija na zagorski način

GDJE? Mali obiteljski hotel u Hrvatskom zagorju  „Stara Vodenica“ nalazi se u blizini mnogih povijesnih i kulturnih znamenitosti poput Etno sela Kumrovec (cca 6 km), Matija Gubec, Stubičke toplice, dvorac Veliki Tabor, dvorac Trakošćan, muzej  pračovjeka u Krapini, poznatih vrela Terme Tuhelj, Krapinske Toplice, Stubičke Toplice, Terme Jezerčica sve u krugu 10 do 40 km. U hotelu je devet soba i ukupno mogu smjestiti 22 osobe.

KAKO DOĆI? Gradić Klanjec nalazi se oko sat vremena vožnje od Zagreba, a u njegovoj blizini malo mjesto Gredice u kojem se nalazi seoski turizam Stara vodenica.

ZAŠTO? U ponudi je domaća tradicionalna kuhinja u kojoj prevladavaju zagorski specijaliteti iz kuhinje naše bake. Restoran je kapaciteta 70 sjedećih mjesta, terasa sa 20 mjesta i vanjski vrt sa 40 sjedećih mjesta. Posebnu toplinu i intimu prostoru daju otvoreno ognjište, starinska krušna peć i stara vodenica. Ovdje možete uživati i wellnes ponudi sa masažama i opuštanju u jacuzziju te otvorenom bazenu za goste. U vrtu se nalaze sjenice sjenice u kojima se poslužuje hrana, te malo dječje igralište i mali zoo vrt sa domaćim životinjicama.

Više informacija:

Seoski turizam "Stara Vodenica", vl. obitelj Galić, Gredice 32, Klanjec

Radno vrijeme: Pon – Ned | 8,00 do 22,00 h

vodenica@staravodenica.hr

http://staravodenica.hr

 

Eko park Krašograd

GDJE? Šireći ideju o organizaciji proizvodnje i poslovanja na ekološki prihvatljiv i održiv način, Kraš je izgradio vlastiti ekopark u Bratini, općini Pisarovina. Svi objekti na posjedu i pripadajući sadržaji pričaju ekopriču, od drvenih kućica čiji su apartmanski kapaciteti planirani za smještaj stotinjak osoba, restorana s originalnom ponudom specijaliteta, do farme krava koja nam omogućava bavljenje ekološkim stočarstvom.

KAKO DOĆI? Zbog radova na održavanju cestovnih pravaca iz Eko parka Krašograd predlažu  Alternativne pravce dolaska zbog radova u 2017.

ZAŠTO? Čitavo imanje nositelj je ekološkog certifikata, svi  objekti sagrađeni su od potpuno prirodnih materijala, drva i kamena, dok se poljoprivredni uzgoj obavlja prema najvišim standardima ekoproizvodnje. Okruženje šumom pruža mogućnost da ponekad ugledate nešto od autohtone divljači (jelen, srna, divlja svinja, zec, fazan, trčka, šljuka) i brojnih ptica. Ovo je mjesto idealno za obiteljski odmor ili zajednički izlet s prijateljima.

Više informacija:

KRAŠ, d.d.
Eko park KRAŠOGRAD,Bratina 117

Telefoni: 01/5582 200 (recepcija)

Radno vrijeme: 06-22 h

E-mail: ekopark-kras@kras.hr

www.ekopark-kras.hr

 

Etno izletište i restoran Mlinski kamen: oaza mira, opuštenosti i ugode!

GDJE? Resort Mlinski kamen se sastoji od niza objekata koji će vam pružiti iskustvo života u prirodi. Svi objekti su inspirirani narodnim običajima Kupskog kraja te je cjelokupni prostor, uključujući i  pokućstvo, primjeren regionalnim značajkama kuće i načinu života u njoj. Kuće za odmor predstavljaju jedinstvenu poveznicu između prošlih vremena i modernog svijeta. Opremljene prema najsuvremenijim standardima i uređene prema tradicionalnim obilježjima Banovine.

KAKO DOĆI? http://www.millstone-resort.com/index.php/etno-gospodarstvo/eko-uzgoj

ZAŠTO? Veliki broj rekreativnih i sportskih aktivnosti u prirodi omogućit će vam da u potpunosti uživate u svježem i čistom zraku i prirodnim ljepotama. Dolaskom u Mlinski kamen naučit ćete mnogo toga o kulturnoj baštini ovoga kraja te ćete pridonijeti njenom očuvanju, a možete se i s imanja uputiti na neke od izleta koje organiziraju domaćini. Za ljubitelje wellnessa - tu je i  wellness zona. Osim u prekrasnom ambijentu i netaknutoj prirodi, u Mlinskom kamenu uživat ćete u mesnim i mliječnim proizvodima, te voću i povrću proizvedenim na ovom gospodarstvu eko uzgoj

Više informacija:

Karta Mlinstone resorta

+385 (0) 99 343 7673
info@millstone-resort.com

 

 

Prethodni članakKAKO MOTIVIRATI UČENIKE: Ikea efekt u poučavanju!
Sljedeći članakCamping Šimuni - Ljetni sportski kamp 2017