Opasne veze pušenja i trudnoće

0
79
rak vrata maternice

Kad zapalite cigaretu, niste jedini koji udišete otrovne sastojke - vaša beba ih također udiše.

Pušenje može imati vrlo ozbiljne posljedice na razvoj vašeg nerođenog djeteta. Povezuje se sa rađanjem djece smanjene porođajne težine, prijevremenim porođajem, vaginalnim krvarenjem, a postoji i veći rizik od spontanog pobačaja.

Međutim, svi pušači, ili barem oni iskreni, reći će da prestati nije lako. Nervozni ste, napeti, a kad konačno odlučite prestati, pomislite “Zapalit ću još samo jednu...“, ili “Zapalit ću samo uz kavu...”. Ali najbolje je da potpuno isključite opciju “samo”.
Ako samo malo bolje (i malo praktičnije) razmislite shvatit ćete da vam trudnoća zapravo daje razlog više da prestanete pušiti – ne samo da ćete se odreći loše navike, nego ćete biti sigurni da ste učinili dobru stvar za vaše dijete. Osim toga, ne treba zanemariti ni novčanu stranu odnosno uštedu u cijeloj ovoj priči. Postoje različite metode kojima se prestaje pušiti. Predlažemo vam pet stvari koje će vam možda olakšati smišljanje strategije prestanka.

1. Planirajte unaprijed

Prestanak pušenja nosi sa sobom mnoštvo izazova. Možda bi bilo dobro da si za početak odredite točan datum do kojeg želite prestati, a nakon toga smislite način na koji ćete to ostvariti. Kad osjetite želju za cigaretom, pojedite nešto ili se prošetajte, a možete naći i nešto drugo što će vam odvući pažnju od pušenja. Bez obzira što odabrali da vam odvrati misli, budite dosljedni.

2. Potražite pomoć i podršku u slučaju krize

Dobro je da u provođenju ove važne odluke ne budete sami. Nemojte čekati da pomoć stigne k vama-na vrijeme ju potražite. Ako poznajete nekog tko je bivši pušač, možda vas ta osoba može savjetovati. Ako vaš partner puši, možda bi bilo dobro da razgovarate s njim o mogućnosti da zajedno prestanete pušiti. Ni inat ponekad nije loša stvar - ako obznanite svoju odluku i ptice zlosutnice vam odmah prognoziraju krah, a vi baš nemojte kapitulirati – njima u inat.

3. Razgovarajte s liječnikom

Vjerojatno ćete se osjećati posramljeno ako liječniku kažete da ste pušač. Ipak, radi zdravlja vas i vašeg djeteta, podijelite s njim vašu namjeru da prestanete. On će vas vjerojatno ohrabriti u vašoj odluci i bit će zadovoljan ako uspijete.

4. Stalno si ponavljajte razlog zbog kojeg prestajete

Prolazit ćete kroz teško razdoblje u odvikavanju od pušenja. Zbog toga si stalno ponavljajte zašto prestajete i koliko je to važno za vaše dijete. Budite odlučni i strpljivi! Vjerujte, vaš će se trud višestruko isplatiti, a vaša bebica bit će vam zahvalna. Vi to možete!

5. Ne odustajte!

Imate plan, motivaciju i podršku bliskih ljudi - na vama je da odluku provedete u djelo. Izdržite li bez cigarete nekoliko tjedana, želja za njima javljat će se sve rjeđe. Ipak, ako ne uspijete odoljeti napasti i zapalite cigaretu, nemojte to smatrati neuspjehom, nego iskoristite to iskustvo u novom pokušaju. Budite pozitivni i pokušajte ponovo. Najteže je prvih dana, kažu oni koji su uspjeli.

Izvor: www.babycentre.co.uk

Prethodni članakTrudnoj ženi ne nudite kavu
Sljedeći članakDobar, bolji... umoran!