Oporavak nakon porođaja

0
238
kako se brzo oporaviti nakon poroda

Bez obzira na to kakav bio, porođaj je uvijek velik napor za ženin organizam i jako je važno da se nakon porođaja ženi i djetetu osigura dovoljno odmora, kvalitetna hrana i mir.

«Vidi je kako izgleda i kako se super drži, kao da nije ni rodila!» - česti su komentari na žene kojima je nakon poroda najvažniji cilj uvući se u staru, ne-trudničku odjeću, bebu u kolica i što prije u šetnju. Naravno, divno je opet obući traperice, pokazati svijetu svoje novo čedo i prošetati s prijateljicama, ali... Sve u svoje vrijeme. Osim mira i kvalitetne prehrane, dojenje znatno pomaže oporavku nakon porođaja, a svakako je važno i sljedeće:
1. Šećer, sokovi i sirovo voće slabe i hlade uterus, pa ih treba izbjegavati barem dva tjedna nakon poroda.
2. Kava i teško začinjena jela također otežavaju oporavak pa ako ih niste prestali konzumirati tijekom trudnoće, pokušajte ih barem sada manje jesti, a pomogućnosti i potpuno izbacite iz prehrane.
3. Ako nemate apetit, pokušajte s mekanom kašom od smeđe riže i komadićem umeboshi šljive.
4. Neposredno nakon porođaja juhe su idealno jelo, pogotovo miso juha s mochijem i tjesteninom.
5. Jela od duže kuhanog povrća (nishime način) kao i povrće u kombinaciji sa seitanom (izbjegavajte seitan ako imate alergiju na gluten ili netoleranciju glutena) skođer su lako probavljiva i istodobno iznimno hranjiva.
6. Izbjegavajte ledena pića te konzumirajte toplu hranu (juhe, variva, čajeve). U svakom slučaju nemojte pretjerivati s pićem, jer previše tekućine usporava oporavak i vaše će mlijeko biti rijetko.
7. Dojenje i pravilna prehrana ubrzat će vaš oporavak, ali ne zaboravite da je i odmor iznimno važan. Stoga prije odlaska u rodilište organizirajte da vam netko pomogne kada se vratite kući, tako da prvih tjedan dana možete biti u krevetu, a nakon toga još tri ili četiri tjedna neka se vaša aktivnost svede samo na brigu o bebi.

>> Pročitajte isto: Starinska kokošja juha za babinjače
8. Zapamtite, što se bolje budete odmarali prvih mjesec dana nakon poroda, to ćete se brže oporavljati i biti zadovoljniji i vi i beba. Tradicionalno se smatra da je porođaj svojevrsno čišćenje za ženu, pa će ona biti zdravija i snažnija ako se kvalitetno odmori i hrani nakon porođaja. Razmišljajte stoga o trenutačnom stanju kao o mogućnosti jačanja vlastitog zdravlja i iskoristite ovu prekrasnu mogućnost koju vam priroda nudi.


Savjeti preuzeti iz knjige Jadranke Boban Pejić: Za bebe i djecu – cjelovita i organska prehrana od trudnoće do školske dobi u izdanju Planetopije

Prethodni članakStarinska kokošja juha za babinjače
Sljedeći članakBojenje kose u trudnoći