Otkriven gen hiperaktivnosti

0
54

Tim američkih stručnjaka dovršio je studiju o genima povezanima sa sindromom deficita pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), poremećajem koji zahvaća mnogo djece. Tijekom studije, znanstvenici su došli do zaključka da je u dalekoj povijesti ljudske vrste hiperaktivnost vjerojatno predstavljala prednost.
Ispitana je varijanta gena povezanog s ADHD-om koja kodificira jedan receptor dopamina, u ispitanika iz jednog nomadskog plemena u Keniji i njihovih rođaka koji se više ne sele.
Tako je otkriveno da u nomadskom plemenu ta varijanta ima pozitivne efekte. Prethodna su istraživanja taj gen (i njegovu posebnu varijantu, alele 7R) povezivala s hiperaktivnošću. Iz tog je razloga tim istraživača (s Nortwestern University, University of Wisconsin-Milwaukee, Boston University i University of Nevada u Las Vegasu) proučio efekte te varijante kod afričke populacije Ariaala: neki su od njih nomadi, a neki su stalno naseljeni.
Prije koristan, danas problematičan
Istraživači su primijetili da je nomadska populacija koja posjeduje varijantu gena bolje uhranjena od njihovih sjedilačkih rođaka s istom genetskom varijantom.
Taj je gen, čini se, čovjeku bio koristan u razdoblju kada mu je trebala intenzivna tjelesna aktivnost, dok se danas u pretežno sjedilačkog stanovništva pokazuje kao problematičan. Ben Campbell s Nortwestern University, objašnjava: "Naša je studija dokazala da različiti ambijenti mogu uvjetovati ponašanje povezano s djelovanjem gena, kao što je onaj ADHD-a. Možda mi imamo problema sa shvaćanjem ADHD-a jer ga smatramo poremećajem u modernome svijetu. No sada znamo da isti gen povezan s različitim ambijentom dovodi i do različitih rezultata".

Izvor: www.molecularlab.it

Prethodni članakKada strani jezici?
Sljedeći članakPrva pomoć na plaži