Ovan

0
4419

OVAN-dijete
21. ožujka-20. travnja
Prvi zodijački, muški i vladajući znak
Element: Vatra
Planet: Mars
Vaše dijete je rođeno između 21.ožujka i 20. travnja, u trenutku kad Sunce ulazi u znak Ovna. Ovaj znak je pod jakim uticajem planeta Marsa, koji simbolizira početnu energiju, dinamičnost i akciju i “gura” osobu u život. Ona joj daje i svu svoju strast, agresivnost, hrabrost, borbenost, želju za natjecanjem i afirmacijom: ”Ja postojim”, “Ja sam “, “Ja živim”.

Te se osobine mogu iskazatii na dva načina: 1) u konstruktivnom cilju: dajući joj potrebnu snagu da dobije borbu, da stvori, gradi, pobijedi, bude u službi nekog ideala; 2) u destruktivnom cilju: želeći sve ili ništa, ekstremnost, želju za sukobima i osvetom, fanatizam, netolereanciju.

Eto, već vidite da vaš mali Ovan neće biti nježan, pasivan i romantičan. Vaše dijete Ovan na spontan način angažira svoje snage, oduševljava se, zanosi i za njega je sve to razlog za akciju. Čim ima neku ideju, ono juri za njom na “sva četiri kotača”, nema puno vremena za razmišljanje. Kad je u miru, umire od dosade, da bi se odjednom oduševilo nečim potpuno nevažnim. To je manje cilj ili predmet koji ga zanima; njega oduševljava sam početak, impuls. On je prvak početka i akcije. Ovan je tu uvijek prvi, čim ima natjecanja, koliko na fizičkom, isto toliko i na intelektualnom planu. Jedini problem je u tome što on ipak rijetko stigne do cilja.

Pošto je predvodio druge, krenuo, započeo igru i akciju, on je, u međuvremenu, promijenio putanju, očaran drugom idejom. On nije oduševljen realnošću, kompromisima, razlozima, efektima, ni praktičnim aspektima stvari. Uostalom, on kao da ne vjeruje u običan život, on je pionir, stvaratelj, rođen za borbu. Njegova je budućnost simbol jednog novog svijeta, punog misija koje treba ispuniti, bilo da se radi o spašavanju ili nečijoj zaštiti. Vaš mali Ovan je mitsko biće, stvoreno da brani siromašne ili siročad, da se tuče (bilo muško ili žensko) zbog svojih prijatelja.

Morate znati da je Vaše dijete Ovan kao stvoreno za zapovjednika, a nikako ne voli slušati naredbe drugih . Sjetite se: ono je prvo, ne svojom greškom, već stvoreno da bude predvodnik, ne iz osobne ambicije ili želje za moći, već zbog ideala. Isto tako, djeca Ovnovi nisu prvi iz oholosti, nego zato što žele i moraju biti tu kad se nešto događa.

Dijete Ovan obožava opasnost, avanturu, rat; to je dijete „kamikaza Zoodijaka“. Ne gurajte ga do kraja, jer je ono sposobno za pretjerivanja i nasilje kao nijedno drugo dijete. Ako ne postigne ono što želi, uhvatit će ga strašan bijes ili će se onesvijestiti. Pripremite maramice, mast za rane i flaster : vaše dijete je često izloženo nesretnim slučajevima, ono je – nesretnik Zoodijaka! Njegova je glava pravo bojno polje. Zahvaljujući svojim ožiljcima, uvijek će se sjećati svog detinjstva.

 

INTELIGENCIJA

 

Kod djeteta Ovna ona je prvobitna, primarna : ona nije refleksivna, već aktivna, instinktivna, intuitivna, kreativna i racionalna. Ono istovremeno shvaća, prima i reagira. Njegova intuicija mu daruje čak začuđujuće dobar njuh, on osjeća situacije i instinkt mu pomaže tamo gdje treba donijeti brze odluke. Suočeno sa krajnje osjetljivim i zamršenim situacijama, ono prvo i odmah nalazi izlaz i rješenje. U tom slučaju njegov natjecateljski duh dolazi do izražaja. Ono ulazi u posao, akciju i svi kažu kako ima sreće. To nije istina: ono dobija bitku zahvaljujući svome jurišu u rizik, kao i svojoj mašti i originalnosti, koje ga uzdižu iznad drugih, koji su robovi svojih dubokih razmišljanja.

Dakle, njegov problem je ustrajati u izboru i odluci koju donese. Trebalo bi mu samo pomoći da razvije svoj osjećaj strpljenja, razmišljanja i koncentracije, kao i da shvati odnos između uzroka i posljedica. Ono mora shvatiti da napor i trud moraju uroditi plodom i nadilaženjem svoje volje, koju mora podrediti pozitivnim rezultatima. Vaša roditeljska uloga je da podržite, a ne da gušite njegov čudesan entuzijazam, kao i potencijalne kvalitete njegove inteligencije, žive i istovremeno radosne. Vaše dijete spremno je poduzeti tisuću stvari, a da nije ni svjesno napora koji je pred njim u postizanju cilja.

Čim naiđe na poteškoće, ono naglo mijenja mišljenje i stav, jer ne može priznati poraz, koji ga obeshrabruje. Vi ga ne smijete dovesti u položaj da o tome duže razmišlja, već mu pokažite kako bi najlakše došao do cilja. Naučite ga kako pronaći više rješenja i ostavite njemu mogućnost izbora: neka se zatim drži njega, jer tu se nalazi (leži) problem našeg Ovna. Trebate mu dati do znanja da može sam stići do cilja. Vi budite samo gledatelj, koji snažno plješće pobjedniku prije ulaska u cilj. On će tada biti uvjeren da je pobijedio zahvaljujući svojim vlastitim mogućnostima.

 

LJUBAV

 

Ljubav našeg malog Ovna je otvorena, strasna, topla, vedra. Samo ga zovnite, on će dotrčati na sastanak. On ili obožava ili mrzi, to se odmah vidi, zna i osjeća. Ljudi koje on idealizira postaju pravi mitovi. On šarmira, zavodi, pobjeđuje; njegova legendarna energija hrani se ljubavlju, što mu puno znači. Ljubav zahtijeva žrtve i ako ga želite slijediti, igrajte se s njim, pokažite zanimanje za njegove probleme i snove. To dijete ne može zamisliti da uz vašu ljubav i pomoć, neće preskočiti brda i planine! U ime te ljubavi, ono će vas natjerati da dijelite njegovo mišljenje, bilo pravo ili ne.

Dijete Ovan je prilično naivno, ranjivo, povjerljivo, iako i agresivno, ne želeći ni trenutka drugačiju ljubav od one koja njemu odgovara. Često zaštitnički raspoloženo, ono vas može uništiti svojom strašću i prohtjevima. Naučite ga nekakao da shvati da i drugi, unatoč ljubavi prema njemu, imaju pravo normalno disati i da ne bi trebali zbog njega-umrijeti! Neka shvati da vi imate i drugih problema i da ne možete biti vječno njegov čarobni, mitski predmet o kojem sanja. Djeca oba spola ovog znaka ponašaju se na sličan način u ljubavi; znaju biti i agresivni iz ljubomore. Zato ih ne smijemo izazivati.

 

PRIJATELJSTVO

 

Izuzetno društveno, dijete Ovan osjeća ogromnu potrebu da svoje prijatelje uvlači u avanture, kako bi s njima sanjalo o nekom mitskom svijetu. Važno je znati da ono obožava romane čiji su heroji izvan svih zakona, lovce, pobjednike, marginalne šarmere, bića koja žive na rubu zakona, a da nisu amoralna.

Kao i njegovi omiljeni heroji, ono ima svoje vlastite zakone. Na primjer: umjesto Petra, koji je izvrstan učenik, ono više voli Pavla, lijenog dječaka koji zna potpaliti vatru i često provodi noći pod vedrim nebom. Ne zaboravimo da ono ima neodoljivu potrebu za prijateljima s kojima želi izmijeniti svijet, pa često riskira biti privučeno problematičnom djecom, vjerojatno zanimljivom, koja bi ga odvukla u razne avanture, čak i u kriminal i razne negativnosti.

Vaš mali Ovan je čudesno naivan, za njega je ponekad „cijeli svijet lijep, divan“. Zato pazite na njegove postupke i odnose, primajte njegove prijatelje, sudjelujte u njihovim igrama, upoznajte ih 9i pokušajte ih shvatiti; da biste ipak svom djetetu mogli objasniti da Pavao, koji djevojčice vuče za kosu, nije baš neki Superman. On će onda shvatiti da ako netko želi biti gospodar, vođa u društvu, mora poštivati i prava drugih. Morate stvoriti takvu klimu povjerenja da ono, iako napravi neki nepromišljen korak, može računati na vas; vi ćete mu pomoći svojim razumijevanjem.

 

ODGOJ

 

Dijete Ovan želi, naravno, napraviti od vas jedinstvenog roditelja. Vi ste za njega najljepši, najveći, najjači; ono vam se želi diviti i idealizirati vas. Kad ste jako umorni i nervozni i počnete mu prigovarati što soba nije pospremljena ili smeće izneseno, morate biti vrlo oprezni i kontrolirati se. S njim se ne isplati pretjerivati u autoritetu tipa: „Ja ovdje naređujem, ne želim nikakve rasprave, moraš napraviti ono što ti se kaže!“ Ne vrijedi ni fizička snaga, jer ćete ubrzo izgubiti povjerenje i ono će vas smatrati kukavicom koja se boji slabijeg od sebe. Ako ga jako povrijedite, ono će samo maštati o tome kako će vas što prije napustiti i osamostaliti se, da bi opstalo. Nikako neće prihvatiti ovisnost o vama u uvjetima koji potpuno negiraju njegovu vlastitu slobodu.

Zato mu vi morate prikazati stvarnost kroz ružičaste naočale, npr.: zamolite ga da vam pomogne da ogulite krumpir za ručak ili bilo što na brzinu, kako bi ga svi u kući pohvalili, jer vi bez njega ne bi uspjeli sve stići. Naučite ga da se odmara, da bude svjesno sebe i potreba svog organizma. Odgoj bez okvira i previše blag kod njega bi doveo do ozbiljne nestabilnosti. S druge strane, strogi odgoj doveo bi ga do toga da napusti kuću; ne zaboravite da u djetetu Ovnu uvijek živi buntovnik koji drijema, ne budite ga!

 

OBRAZOVANJE

 

Ovan je prepun zahtjeva prema svom odgojitelju. Treba imati u vidu njegovu veliku energiju, kao i njegovu nesposobnost da se koncetrira na jedan posao, posebno apstraktan. Sve mu se mora objašnjavati, na direktan i zanimljiv način, sa puno iskustva, i uvjerljivo. Inače, on će se dosađivati, uspavati, ulijeniti. On mora shvatiti da će mu školovanje i obrazovanje omogućiti zaradu, lakši i ljepši život, da će jednoga dana moći praviti mostove, tvornice, biti direktor, liječnik i dr.

Vaše dijete ovog znaka željet će uvijek biti u prvom redu u razredu, pisati po ploči, biti predstavnik svog razreda. Ako je profesor strog, čvrstog karaktera, kompetentan, pravedan, istovremeno i dobar, vaš će mu se Ovnić diviti. Ali, da bi ga zainteresirali za rad, da bi ga pokrenuli, treba mu samo objasniti bit predmeta, dozvoljavajući mu da i sam sudjeluje u rješavanju problema, jer on voli akciju. Ne zahtijevajte od njega nikad da bude potpuno mirno, da se ne pokrene, jer je to iznad njegovih snaga. Kad odraste, Ovan često bira neki vojnički poziv.

 

IGRE

 

Da biste malog Ovna učinili strpljivijim i promišljenijim, kupite mu neke mehaničke igračke: to će ga lijepo smiriti i zabaviti. Da bi izbacio iz sebe svoju agresivnost, dajte mu ping-pong i druge igre koje će igrati sa svojim prijateljima. Taj i takav tip igre odgovara Ovnu, ludom za brzinom i borbom, nadmetanjem i pobjedom. Da biste probudili njegovu maštu, uveli ga u fascinantan i fantastičan svijet njegovih snova, učinili da zadrhti od zadovoljstva pred opasnošću, pokažite mu i druge igre, obavezno grupne; on će se uživjeti u avanture Marca Pola i njegovih suputnika; on će „putovati“ morem i kopnom, vješto izbegavajući sve opasnosti, gusarske brodove i razbojnike. Njegovi omiljeni junaci su i Tom i Jerry, kao i svi hrabri i neustrašivi.

 

SPORTOVI

 

Dijete Ovan ima potrebu za iskazivanjem fizičke energije: to je neumorni igrač i sport će biti jedini ventil i spas za višak njegove energije. On voli opasne igre i fizičke obračune, obožava gužvu i bitke, možda ne uvijek da nanese drugome bol, koliko da se „isprazni“. Zato ga upišite na bilo koji sport, kao i neke igre, koje bi mu omogućile da se slobodno izrazi. Organizirajte izlaske na svjež zrak s prijateljima, gdje može igrati nogomet, ragbi, kao i timske igre u kojima se može pobjeđivati; ono bi tako svoj dinamizam stavilo u službu drugih, usmjeravajući svoju agresivnost u pozitivnom smjeru.

U mlađim godinama, ovo dijete će voljeti bicikl, role, sve što ide brzo. Rastući, ono će se sve više približavati i učlanjivati u organizacije za mlade, kao što su: vodiči, planinari, izviđači, i dr. Tad ono može dati konkretan doprinos svojoj potrebi za idealom, akcijom i altruizmom: ono će pomagati slabijima, hendikepiranima, starijima, postižući tako određeni smisao za odgovornost.

 

ZDRAVLJE

 

Vođeno karakterističnom energijom, vaše dijete često neće imati osjećaj mjere, ono je uvijek pod pritiskom, užurbano, nervozno. Odmor ga iscrpljuje. To pretjerivanje će ga dovesti do razdoblja intezivnog fizičkog i mentalnog napora. Njegovo tijelo uvijek je u službi njegovih ciljeva, ideja i akcija. To je predmet kojim se ono služi , ali na koji ne obraća puno pažnje. Prema Čovjeku-Zoodijaku, Ovan, u astrologiji, odgovara glavi, što znači da mu je to slaba točka. To je dijete rizika, koje juri kao istoimena životinja, pognute glave u sve što predstavlja prepreku njegovoj volji da ide naprijed. Ono ulazi i kroz zatvorena vrata, često se ne obazirući na posljedice. Slabe točke su :

• migrena,

• sinusi,

• glavobolja,

• živci,

• upale,

• groznica

Kao beba, mali Ovan teško proživljava bolan rast zubića, zatim ga muče alergije, čiji je uzrok najčešće - prevelika osjetljivost. Hranite ga pravilno: puno fosfata, vitamina, povrća i voća (mrkve, rotkve, jabuke, orasi i dr. )

 

POZNATI ROĐENI U ZNAKU OVNA

 

Charles Baudaleire, J.P. Belmondo, M. Brando, Claudia Cardinalle, Casanova, Hitler, Van Gogh, Napoleon, E. Zola, Platon, Jesenjin...

Prema izvoru www.vrticiportal.com

Prethodni članakFore 30
Sljedeći članakBik