Roditeljima nedonoščadi pomaže udruga Palčići

0
640
udruga palčići prijevremeno rodena djeca

Osim osjećaja stresa i straha za život i razvoj vlastitog djeteta, roditelji nedonoščadi se susreću i s puno praktičnih problema i otvorenih pitanja.

Dijete se smatra nedonoščetom ako je došlo na svijet prije navršenih 37 tjedana trudnoće. Oko 10 posto novorođenčadi rodi se prerano, a 1 do 2 posto njih rodi se prije 32 tjedna trudnoće (2 mjeseca prerano). Izrazito nedonošena djeca rođena su između 22-og i 27-og tjedna gestacije, a vrlo nedonošena su djeca od 28 do 31 tjedna gestacije. Nedonoščad se može razlikovati i po rodnom masi pa tako razlikujemo izrazito niska rodna masa do 1000g, odnosno vrlo niska rodna masa je do 1500g. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 5 posto tj. 2000 do 2200 nedonoščadi, od čega se izrazito nedonošenih rađa oko 0,3 posto ili 130 do 140 djece, a vrlo nedonošenih se rađa oko 0,5 posto ili 200 do 220 djece godišnje.

Prijevremeno rođena djeca mogu imati različite zdravstvene probleme koji su veći i učestaliji što je trudnoća kraće trajala. U većini slučajeva, nedonoščad ima više zdravstvenih i razvojnih problema i bitno veću smrtnost nego terminska novorođenčad koja se rađaju od navršenih 37. do 42. tjedna trudnoće.

Već tijekom trudnoće uspostavlja se emocionalna povezanost između majke i djeteta koja se nastavlja nakon poroda tijekom dojenačkog perioda. Zasnovana na međusobnom razumijevanju i usklađenosti u komunikaciji ova povezanost postaje temelj svih odnosa kasnije u životu. Prijevremeni porod prekida fine procese pripreme za roditeljstvo i umjesto osjećaja zadovoljstva, sreće i smirenosti nastupa period straha za zdravlje i život djeteta. Ovi strahovi značajno otežavaju harmoničnu i opuštenu komunikaciju tijekom prvih mjeseci a nerijetko i godina djetetova rasta i razvoja. Dugotrajni boravak na neonatološkom odjelu, brojne zdravstvene komplikacije, poteškoće hranjenja i terapijski zahvati značajno otežavaju bliski kontakt djeteta sa roditeljem.

Po otpustu iz bolnice, nastavlja se pojačana skrb i njega sa ciljem postizanja optimalnog razvoja djeteta. I ovaj period je obilježen roditeljskim strahovima, brigama i značajnim sudjelovanjem u procesima liječenja (fizikalna terapija). Susret sa brojnim administrativno- tehničkim problemima dodatno otežava njihovo funkcioniranje u izvršavanju roditeljskih zadaća. Upravo iz svih navedenih razloga, potrebno je opće podizanje svjesnosti o specifičnim potrebama ovih obitelji, kao cjelokupne javnosti, tako i različitih, nerijetko nekoordiniranih službi zdravstvene, socijalne i odgojno-obrazovne djelatnosti.

Klub roditelja nedonoščadi Palčići prva je udruga u Hrvatskoj koja će se baviti dugoročnim unaprjeđenjem skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu

Udruga je osnovana s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unaprjeđenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 5 posto.

Kako je istaknuto, Klub roditelja nedonoščadi Palčići osnovan je i s ciljem zastupanja interesa prijevremeno rođene djece jer su problemi s kojima se susreće nedonoščad nedovoljno prepoznati. Osim brojnih zainteresiranih roditelja, na događanju su sudjelovali i brojni vodeći domaći liječnici neonatolozi, pedijatri te predstavnici srodnih udruga roditelja djece u Hrvatskoj.

Udruga Palčići O vlastitom iskustvu ali i ciljevima i aktivnostima udruge priča Željka Vučko, i sama majka troje nedonoščadi: „Osim osjećaja stresa i straha za život i razvoj vlastitog djeteta, roditelji se susreću i s puno praktičnih problema i otvorenih pitanja. Ponekad situaciju otežava i činjenica da od zdravstvenih djelatnika ne mogu dobiti odgovore na pitanja koja se ne tiču direktno struke ili zdravlja njihovog djeteta, no roditeljima koji proživljavaju ovo jedinstveno iskustvo su vrlo bitna. Tada ulogu preuzima udruga roditelja jer jedino roditelj koji je prošao isto iskustvo, može pružiti najbolji odgovor, pomoć i podršku. Želimo poručiti svim roditeljima nedonoščadi da preuzmu aktivnu ulogu te da potraže podršku i prihvate pomoć. Upravo će na pružanju te ljudske ali i stručne pomoći Klub roditelja nedonoščadi Palčići razvijati svoje djelovanje“, zaključila je Željka Vučko.

 

Prethodni članakShiatsu pozitivno utječe na mamu i bebu
Sljedeći članak30 stvari koje se mijenjaju kad dobijete dijete