Dječja perspektiva drugoga

0
85
dječja perspektiva drugoga

Najprije nismo imali pojma o sebi. Rodili smo se, trzali nogama, mahali ručicama i razvijali se, ovisno o genetskim predispozicijama i pažnji roditelja. S vremenom, svijest o sebi i drugima se širila…

Najprije nismo imali pojma o sebi. Rodili smo se, trzali nogama, mahali ručicama i razvijali se, ovisno o genetskim predispozicijama i pažnji roditelja. S vremenom, svijest o sebi i drugima se širila… Između šeste i sedme godine, u našim dječjim perspektivama dogodila se jedna duboka promjena. Iz egocentričnog dječjeg svijeta u kojem smo stvarnost promatrali samo i isključivo iz "ja", rodila se mogućnost zauzimanja perspektive drugoga.

Promjenu koja se u to vrijeme u dječjoj svijesti događa najjednostavnije je opisati pomoću sljedećeg eksperimenta: uzmite komad kartona koji je s jedne strane plave, a s druge crvene boje i pokažite obje strane kartona djetetu. Karton postavite između vas tako da vi gledate u plavu, a dijete u crvenu stranu. Pitajte dijete: "Koju boju ja vidim?". Ako je pred vama petogodišnjak, odgovorit će: crvenu. Ako je pred vama sedmogodišnjak, odgovorit će: plavu. Ovaj mali korak za čovjeka, a veliki za sedmogodišnjaka, prvo je sjeme suosjećanja.

Sjeme suosjećanja

Petogodišnje dijete, makar je trenutak ranije vidjelo obje strane, živi u uvjerenju da svi drugi vide isto što i ono.Sedmogodišnje dijete shvaća da njegova perspektiva nije jedina. Ovo shvaćanje (mali korak za čovjeka, ali velik za sedmogodišnjaka) je sjeme suosjećanja.
Sposobnost uočavanja i prihvaćanja perspektive drugoga je nešto što se nastavlja razvijati tijekom cijelog života. Iako, situacija na planeti nas tjera na zaključak da je razina suosjećanja u čovječanstva u stvari vrlo blizu egocentričnoj perspektivi petogodišnjaka. Ratovi, glad, onečišćenja, izumiranje životinjskih vrsta…

Postoji li uopće čovjek koji bi se zalagao za rješavanje sukoba ratom ili gomilanjem nuklearnog naoružanja, a da mu sposobnost uživljavanja u perspektivu drugoga nije ispod one elementarne, koja se razvija već oko šeste ili sedme godine života?

Promjene počinju u nama

S godinama, suosjećanje postaje sve više stvar osobnog odabira. Globalna situacija nije rezultat djelovanja mističnih sila koje su se urotile protiv čovječanstva, već odraz razine individualne svjesnosti vodećih političara. Transformacija započinje u pojedincu, a pojedinac koji ima moć lako se može uhvatiti u iskušenju da se, umjesto suočavanja s vlastitom agresijom oštro zalaže za "nužnu" ratnu intervenciju.
Čini se da čovjek na ovoj planeti ima vrlo široku paletu životnih mogućnosti. Majka Tereza i Adolf Hitler su (baš kao i svatko od nas) bili obični ljudi. I ona i on bi s pet godina odgovorili da je karton crven, a sa sedam da je plavi.

Tomica Šćavina, prof. psihologije - posvetila se proučavanju različitih sistema samospoznaje: od meditacije do psihoterapije. Vodi radionice i bavi se savjetovanjem na polju osobnog razvoja.
Izvor www.infogalerija.com

Prethodni članak20 posto školaraca ima masnu jetru!
Sljedeći članakHrvatska djeca: 40 posto antisportaši a 90 posto gleda tv 3-4 sata dnevno