Plačljivoj djeci treba odmor i rutina

0
91
plačljivome djetetu će pomoći odmor i rutina

Za mnoge komplicirane stvari rješenje je obično - jednostavno! Jedna od njih je dječji plač. Tko ga nije iskusio, ne zna kako zamoran i razdražujući po okolinu može biti. Ima li rješenja? Da - djeci treba rutina i odmor!

Rutina i odmor trebali bi biti ključni čimbenici u rješavanju problema plačljivih beba, kažu djelatnici klinike u nizozemskom gradu Arnhemu.

Odmor, higijena i rutina tri su temeljne stvari koje pedijatri i babice godinama preporučuju za smirivanje djece, ali savjet sve rjeđe nailazi na odjek kod roditelja sa sve stresnijim poslovima i užurbanim načinom života.
Liječnici, koji su problemu plačljive djece posvetili poseban odjel i istraživački tim, su kao "problematičnu djecu" definirali onu koja plaču više od tri sata na dan, više od tri dana u tjednu i više od tri tjedna uzastopno.

Roditelji na rubu izdržlivosti

Djecu se pri dolasku u kliniku prvo dobro pregleda da bi se utvrdilo boluju li od nečega što ih tjera na plač, a ako je dijete zdravo preuzima ga ekipa savjetnika, fizioterapeuta i socijalnih radnika.
"Roditelji koji dovedu takvu djecu obično su na rubu izdržljivosti. Moramo njima i djetetu pomoći što brže jer će inače poludjeti", kaže pedijatrica Christel Walhof.

Pomoći može smanjenje podražaja i dnevni ritam

Obično se daje najjednostavniji savjet - smanjiti podražaje i uspostaviti dnevni ritam u svakodnevnom životu.
Većina roditelja nakon uspostave redovnog dnevnog ritma ima manje problema s plačljivom djecom, a jedini kod kojih se ponovo javljaju problemi su oni roditelji koji odbijaju načiniti promjene u svom dnevnom rasporedu, kažu pedijatri.

Za djetetov mir i izostanak plača najvažnije je da roditelji budu smireni i opušteni,a uz njih i djeca postaju takva.

Izvor www.plivazdravlje.hr 

Prethodni članakNe ucjenjujte i ne nagrađujte djecu hranom!
Sljedeći članakKobne posljedice pljuske