Planinarenje i djeca: hiperaktivne smiruje, sramežljive osnažuje!

0
1745

Zanimljivo je promatrati kako djeca iz današnjeg tehnološkog doba na planinarenju u prirodi brzo počnu poštivati izbalansirani ritam prirode. Hiperaktivne umiruje, a one sramežljivije priroda  izbalansira.

Prvo pitanje na planinarenju obično je: "Je l' ima još puno?"
Prvo pitanje na planinarenju obično je: "Je l' ima još puno?"

Djeca u prirodi, mogu biti djeca! Mogu osjetiti slobodu kretanja, udisati svježi zrak, prikupljati plodove prirode, radovati se svakom pužu, cvijetu ili kapljicama kiše! Zablatiti se, zašto ne?

Izađite u prirodu, planinarite, provedite kvalitetno vrijeme s vašom djecom na svježem zraku i dopustite im da se ponašaju kao djeca, da budu djeca, a dopustite i sebi s vremena na vrijeme da ono dijete koje i dalje čuči u vama sretno iskoči na površinu!

Često se događa da ljudi na planinama spontano zapjevaju i radosno pjevuše, poput neke ekspresije izazvane regenerirajućom energijom planina!

Planinarenje zahtijeva disciplinu, kako tijela, tako i uma.  Svakako, vrijeme provedeno u prirodi dobro je za naše zdravlje, no nažalost sve manje vremena provodimo u prirodi, a sve više sjedimo hipnotizirani pred raznim ekranima.

Udruga Praktikum organizira i provodi aktivnosti i radionice s djecom u prirodi i o prirodi...
Udruga Praktikum organizira i provodi aktivnosti i radionice s djecom u prirodi i o prirodi...

Ako naučimo našu djecu promatrati prirodu, u njima će se razviti strahopoštovanje i zahvalnost, a osvijestit će i prirodni tijek i vijek transformacije.

Planine su oduvijek zauzimale posebno mjesto u duhovnosti svjetskih civilizacija. Svaka civilizacija ima svoju svetu planinu. U planinama dominira vertikalni element. Hodamo li uzbrdo, usredotočujemo se na jednu točku, dok spuštanje potiče perifernu svijest, svijest o postojanju panorame. Kad šećemo dobrim tempom, ni prebrzo ni presporo, osjećamo kako smo jedno sa svijetom.

Na planini s djecom uvijek vlada atmosfera zajedništva, kada vodim djecu u prirodu, izgledamo kao neka ekipa iz sedamdesetih! Igranje vani, danas podsjeća na prošla vremena, i pored svog komfora koji današnji svijet pruža, često su naša djeca lišena onih osnovnih prirodnih stvari.

Vrlo jednostavan recept da ne zakržljaju osjetila naše djece je upravo boravak u prirodi!

To je kao da su tijelo, um i svijet u stanju harmonije. Šećemo, kako bi naučili razmišljati!

I naravno planinareći s djecom neizbježno je grljenje stabala! Probajte!

Divno je promatrati djecu kako se spontano prepuštaju obnavljajućoj energiji stabala i kako često traže da se ta „igra“ ponovi!

Udruga Praktikum – centar za djecu i mlade uz stručno vodstvo uspješno provodi programe planinarenja na Medvednici pod nazivom „Umjetnost u prirodi“. Programi se odvijaju za vrijeme školskih praznika tijekom svih godišnjih doba i namijenjeni su djeci osnovnoškolcima na kojima polaznici upoznaju planinarske staze i oznake, uče se orijentirati i snalaziti u prirodi, borave na svježem zraku te uz grupne igre, disciplinu i zabavu, svaki dan se kreativno izražavaju na likovnim radionicama!

Jako nas je nasmijala anegdota s jednog od naših planinarenja:

 1. dan, negdje na Sljemenu, 15 minuta nakon polaska:
  - Joj, teta, koliko smo već kilometara prošli?
  - Gladan sam!
  - Žedna sam!
  - Imamo još puno?
  - Bolje da sam ostao doma i igrao igrice…
 2. dan planinarenja naši mališani hodali su četiri sata, većinom s osmijehom na licu i pjevajući.

Bez grintanja.
Bravo!

Naravno boravak u prirodi nije samo stvar čistog zraka - u prirodi se najbolje uči ne samo o životu u prirodi, već životu uopće.

Mnogi planinari znaju da na planinama ne postoje statusni simboli, prijateljstvo se ne mjeri po marki tenisica ili telefona, već obostranog osjećaja sreće i osmijeha koji nam je izazvala panorama ili pružanje ruke pri prelasku preko stijene.

Hrana je posebno ukusna na planini, a djeca na planinarenju sve dijele od čokoladice do vode. Prijateljstva postaju čvrsta,  djeca prolaze zajedno iste napore do vrha planine. Potiče i samopouzdanje, jer na planini nema predaje, a svladavanje prepreka ih ojačava reflektirajući se i na njihov pristup problemima u svakodnevnom životu.

Planinarenje je uvjerljivo jedna od najzdravijih aktivnosti, a činjenica da se odvija u prirodi, na najljepšim mjestima koja možemo zamisliti, još više daje na značaju istog.

Osjećaj duhovnog zadovoljstva koje nadjačava potrebu za materijalnim, promijeniti će vašu djecu iz korijena.

Zato…planinarite!

O važnosti boravka u prirodi govori Melita Omeragić, akademska kiparica i studentica na drugoj godini Instituta za Waldorfsku pedagogiju koja u Udruzi Praktikum – centru za djecu i mlade već četvrtu godinu za redom osmišljava i provodi likovne radionice te projekte vezane za umjetnost i prirodu u suradnji sa raznim stručnjacima iz područja scenske, vizualne i glazbene umjetnosti kroz rad s djecom i mladima.

Udruga Praktikum je edukativno zabavni centar za djecu i mlade koji potiče kreativnost. U prostorima Udruge održavaju se dramske radionice, radionice filma, likovne radionice, radionice pjevanja, glazbene radionice i različiti treninzi i programi pomoći u učenju.

Udruga potiče zdrave životne stilove kroz tjelesnu aktivnost djece i mladih te je samostalno pokrenula projekt planinarenja na Medvednici Umjetnost u prirodi. Uz edukativno zabavni dio, osmišljava i provodi  aktivnosti i projekte podržane iz nacionalnih i EU fondova vezane za zaštitu zdravlja djece i mladih s naglaskom na sve oblike rizičnih ponašanja, promiču cjeloživotno obrazovanje kroz neformalno obrazovanje mladih i jačanje civilnih organizacija.

Web: www.udruga-praktikum.hr

Facebook: https://www.facebook.com/UdrugaPraktikum/

Prethodni članak30.4.: Međunarodni dan odgoja bez batina
Sljedeći članak100 dana ljetnog programa na Strossmayerovom šetalištu, Zagreb