Poklonite djeci ljubav, pažnju i vaše vrijeme u svim životnim situacijama

0
820
pruziti-djeci-ljubav

Ovaj članak je dio specijala o sreći "Sretni dani" na www.sretnodijete.net. Komentiranjem članka možete osvojiti nagrade.

Djeca trebaju puno pažnje i ljubavi, trebaju naše vrijeme, ne da smo samo „tu negdje blizu“ već da izdvojimo vrijeme koje ćemo kvalitetno provesti sa njima - kroz igru, priču ili zajedničku komunikaciju.

Kao vrlo mlada postala sam majka, danas 19-togodišnjeg sina, koji je upravo na ovaj način izrastao u jedno prekrasno stvorenje, iako su svi mislili da će mu zbog rastave braka nešto nedostajati u životu.

Zaista se nemojte kriviti ako se nađete pred životnom prekretnicom koja je u vaš život donijela iskustvo razvoda. Idealni uvjeti su da djeca rastu u sretnim obiteljima, gdje se otac i majka vole i međusobno podržavaju, poštuju i razumiju, no nije uvijek tako, i nemaju svi mogućnost rasti i odrastati u takvim uvjetima. Na žalost, sve je više takvih situacija među svima nama, i ne moraju djeca patiti zbog toga.

Teže će im biti da gledaju dva nesretna roditelja kako se ne vole i svađaju, nego da gledaju roditelja s kojim ostaju, naravno kada prođe vrijeme prilagodbe, oprosta i prihvaćanja, koji je u miru sa sobom. Danas nerijetko roditelji ostaju u dobrim odnosima, što je vrlo zdravo za daljnji odgoj djeteta i na taj način djeca lakše prebrode razdvajanje od onog roditelja s kojim više ne žive.

Djeca uče ono što vide. Budite dobar uzor!

 

Djeca uče ono što vide. Ako im pružamo ljubav, pažnju, razumijevanje i podršku, bilo da smo samohrani roditelji ili roditelji u braku, ona će iz toga naučiti da je jedino ispravno postupati tako kako mi postupamo sa njima. Kada pak gledaju svađu, nepoštivanje i omalovažavanje, smatrati će da je to u redu, i graditi će svoje obrasce ponašanja i svoja uvjerenja na temelju onoga što se događa u njihovom domu. Tako će se odnositi i prema drugima oko sebe.

Danas kraj toliko tehnike i svijeta koji napreduje iz minute u minutu, modernih igračaka, telefona, tableta, igračih konzola i sličnih čuda tehnike, teško je djeci odvuči pažnju i zabaviti ih na drugačiji, rekla bih čak zdraviji način. Jest da su djeca postala vrlo napredna i vrlo inteligentna i ne treba im puno da „polove“ kako sve to funkcionira i da im je to sve vrlo zabavno i da se kroz sve te igre razvijaju motoričke i intelektualne sposobnosti, ali pokušajmo ipak našoj djeci vratiti one stare društvene igre i zanimacije pri čemu će učiti povezivati se sa sobom i sa drugima.

Odrastanje naše djece su trenuci koji prolaze jako brzo i nećemo moći nadoknaditi te trenutke niti ih ponoviti.

 

Uvijek ćemo imati posla, i u uredu i kod kuće. I uvijek će biti neki mail ne koji se treba još danas odgovoriti, i uvijek će biti veša za speglati, ručka za kuhati i prašine za pobrisati, ali odrastanje naše djece su trenuci koji prolaze jako brzo i nećemo moći nadoknaditi te trenutke niti ih ponoviti.

Igrajte se s njima u pijesku, gacajte po lokvama, kuhajte i pecite kolače i stvarajte zajednička sjećanja i uspomene.

 

Život juri s nama i kraj nas i koliko god svi bili zaposleni roditelji, izdvojite vrijeme koje ćete provesti sa svojm djetetom, u šetnji, parku, kroz zajedničku igru. Sjednite s njima u pijesak, zaprljajte se svi skupa, gacajte po lokvama kada kiša pada, pišite, crtajte i bojajte zajedno, čitajte priče, kuhajte i pecite kolače, stvarajte zajednička sjećanja i uspomene.

Gotove sve nam je dostupno za sretno odrastanje naše djece.

 

Naši roditelji možda nisu znali kako, možda nisu imali vremena, i njihovo djetinjstvo je bilo puno teže od našeg, kao što je to sada drugačije djetinjstvo naše djece. Ali nam je zato toliko svega više dostupno, i savjeta i knjiga i emisija i blogova i portala za odgoj djece, radionica, igraonica i sličnih stvari, i bilo bi šteta da to sve ne iskoristimo i pomognemo im da rastu sretno i zadovoljno.

Iako ponekad nemamo snage ni volje za ništa, i umorni smo i pobjegli bi od stvarnosti, ne zaboravimo da bez obzira što su maleni i ne razumiju, ali osjete, našu tugu i nemir, kao i sreću i radost. Za pažnju i ljubav uvijek nađite trenutak, pa i ako je to samo zagrljaj i „volim te“, ali neka bude cijelim srcem, djeca će to znati cijeniti i uzvratiti će vam na isti način.

Za pružiti djeci ljubav i pažnju nisu potrebni novci ni skupe igračke.

 

Pružite svojoj djeci najviše što možete, u emotivnom smislu, jer za pružiti ljubav i pažnju nisu potrebni novac i skupe stvari, potrebno je samo srce, a ono ne košta ništa. Jer na taj način djeca uče biti voljena, voljeti sebe i svijet oko sebe i takva djeca izrastaju u osobe zdrave, snažne i jake osobnosti. I postaju tople i suosjećajne osobe, one osobe koje će znati razlikovati dobro od lošeg, osobe koje će cijeniti i poštivati sebe i druge i na taj način stvarati bolji i ljepši svijet.

 

Mirjana PetkovicZa Sretnodijete.net s ljubavlju piše Mirjana Petković

Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher

www.lakoca-zivljenja.hr

 

 

Prethodni članakKako biti sretan? Budi ono što jesi!
Sljedeći članakRad s ogledalom će vam pomoći da sami sebe prihvatite i postanete sretniji