Poruke zimskih eteričnih ulja

0
327
eterična ulja


Jednom je netko rekao kako je u bočici eteričnog ulja sačuvana duša biljke. Istina je da su eterična ulja korištena stoljećima prije kako za liječenje i njegu tijela tako i za meditacije, obrede i vizualizacije. Na taj način se čovjek spajao s prirodom i svojom esencijom tj. dušom.

Danas se tzv. vibraciono djelovanje eteričnih ulja pomalo zapostavlja i zaboravlja. No, sjetimo se je svaki čovjek satkan od tijela, emocija, misli... i da sukladno tome nosi i svoju vibraciju. To logično objašnjava zašto neki ljudi naprosto "zrače" dok su nam drugi možda "mračni" i ne osjećamo se ugodno u njihovoj blizini.

Kako to eterična ulja utječu na naše emocije?

Mirisne molekule eteričnih ulja dotiču naš olfaktorni epitel koji se nalazi u unutrašnjoj strani nosa. Putem olfaktornog sustava se prenose impulsi do limbičkog dijela mozga koji je zadužen za emocije. Na taj način molekule eteričnih ulja potiču lijepe, ugodne emocije i pomažu nam da se oslobodimo neugodnih emocija (npr. straha) koje mogu biti prepreka našem duhovnom rastu i razvoju.

Za ovo divno, predbožićno vrijeme odabrala sam nekoliko zimskih eteričnih ulja koja nam mogu prenijeti lijepe poruke ako im to dozvolimo...

LAVANDA (lavandula vera) - sveprisutna majka aromaterapije nam pomaže riješiti neugodne emocije i iskustva iz djetinjstva, pogotovo ona vezana za odnos s majkom. Nadalje, lavanda nam pomaže voljeti dijete u sebi na način da sebe bezuvjetno volimo i prihvaćamo (kako ćemo voljeti druge ako ne volimo sebe?).
Poruka lavande: opusti se, siguran si, sve je u redu!
Pozitivna afirmacija: volim i prihvaćam "dijete u sebi"

NARANČA SLATKA, USPLOĐE (Citrus sinensis)
unosi vedrinu i sunce u dom za vrijeme zimskih dana. Budući da je mediteranska biljka, ima vibraciju sunca, ljeta i topline koja nam ponekad nedostaje u zimskom razdoblju.
Poruka naranče: Uživaj u svakom trenutku života!
Pozitivna afirmacija: Uživam u svemu što mi život pruža - u malim i velikim stvarima. Uživam sada!

MANDARINA, USPLOĐE (Citrus reticulata) je poznata pod nazivom "ulje dječje radosti". Potiče smjeh i dobro raspoloženje.
Poruka mandarine: budi optimističan!
Pozitivna afirmacija: na sve sadašnje i buduće događaje u meni i oko mene prihvaćam s veseljem i radošću.

CIMET, KORA (Cinamomum verum)
- tipično zimsko eterično ulje, stvara ugođaj topline u domu, okuplja obitelj oko stola. Zagrijava, potiče hrabrost i samopouzdanje.
Poruka cimeta: budi hrabar!
Pozitivna afirmacija: Ja sam hrabar! Ja to mogu!

KLINČIĆEVAC (Eugenia caryophyllata) - začinsko eterično ulje, također za topli, zimski ugođaj (kuhano vino). Koristi se kod umora, malaksalosti i bezvoljnosti. Osvježava tijelo i um, motivira, potiče na akciju.
Poruka klinčića: akcija!
Pozitivna afirmacija: ostvarujem sve svoje ideje, ciljeve i snove koji su dobri za mene.

ĐUMBIR (Zingiber officinale)
- zagrijava tijelo, potiče probavu, uklanja mučnine, krijepi tijelo u zimskom razdoblju. Na energetskoj razini nam pomaže "probaviti" ljude i situacije koje nas muče. Pomaže nam ostvariti želje.
Poruka đumbira: Možeš ostvariti sve svoje želje!
Pozitivn afirmacija: s lakoćom ostvarujem lijepe želje!

BIJELI BOR (Pinus silvestris) - miris borovine i božićni ukrasi nas podsjećaju da je i bor zimsko eterično ulje. Koristi se za uklanjanje kroničnog umora i malaksalosti te kod dišnih tegoba. Daje snagu i jača volju. Energizira. Pomaže udahnuti život punim plućima.
Poruka bijelog bora: živi život punim plućima! Snaga volje ne poznaje granice!
Pozitivna afirmacija: Snagom svoje volje ostvarujem sve dobro što poželim.

Kako koristiti eterična ulja?

Eterična ulja možete koristiti na kroz sve aromaterapijske metode: kupke, masaže, njegu tijela, inhalacije u svjetiljkama i difuzerima - ona će djelovati na Vaše tijelo, emocije, duh.
Možete ih koristiti na način da kapnete kap ulja koje ste odabrali namjerno ili nasumce (intuitivno), zatvorite oči i ponavljate pozitivnu afirmaciju i poruku tog eteričnog ulja.

Možete izvući nasumce eterično ulje kao što izvlačite anđeoske i druge kartice s porukama i na taj način dobiti poruku. Ljudska intuicija je jako pametna 🙂

Evo, dragi moji - družite se s eteričnim uljima, rastite, veselite se, budite sretni i zdravi!

Napisala Anamarija Pažin Morović, aromaterapeutkinja Laurus Slow Spa

Prethodni članakBog je stvorio mamu zato što ona jedina zna gdje se nalazi selotejp
Sljedeći članakBaka servis: Prednosti i zamke